Croissant broodpudding
Een croissant met ham en kaas maar dan op een hele andere manier! Hoe je deze hartige croissant broodpudding maakt zie je hieronder. Ideaal voor het kerstontbijt.
Croissant broodpudding
Dat ik een zwak heb voor broodpudding is wellicht geen geheim meer. Mijn favorieten zijn de mandarijn broodpudding en de broodpudding met lemoncurd en blauwe bessen. Echt de ultieme lekkernij. Maar toen ik vorig jaar een krans van croissants maakte werd ik wel geïnspireerd door die croissants en bedacht ik vervolgens een hartige variant.
Kerstontbijt
Deze croissant broodpudding is natuurlijk perfect voor je kerstontbijt, maar om eerlijk te zijn kun je eigenlijk elke dag van het jaar eten. Het maken is ook super eenvoudig. Ik gebruikte hiervoor dit keer kant- en klare croissants. Zorg dat je goede croissants hebt en het maakt niet uit of ze een beetje oud zijn. Dat werkt zelfs beter. Dus heb je nog croissants over van de eerste kerstdag bijvoorbeeld? Dan is deze croissant broodpudding een ideale manier om ze op te maken.
Voor het maken van de broodpudding snij je eerst de croissants doormidden. Besmeer ze nu met wat pittige mosterd of voor de variatie kun je ook eens pesto gebruiken. Dat werkt hier ook heel lekker bij. Beleg de croissants nu met ham en kaas en verdeel ze over een ovenschaal op een beetje mooie manier. Dat kan best lastig zijn afhankelijk van de maat van je ovenschaal. Een ronde schaal werkt het beste en voor 4 croissants heb je geen mega grote schaal nodig. Ik gebruikte een ovenschaal van ongeveer 22 cm doorsnede.
Maak nu je roommengsel door de eieren en de melk op te kloppen met wat peper en zout. Je kunt hier al wat bieslook of gedroogde kruiden door doen. Verdeel het nu over de schaal en bak in de voorverwarmde oven voor ongeveer 25 minuten of tot het roommengsel gestold is.
Hou je net zo van croissants als ik? Check dan zeker ook eens de cinnamonbuns van croissantdeeg en de croissant wafels.
Croissant broodpuddiing
Benodigdheden
- Ovenschaal van ongeveer 22 cm doorsnede
Ingrediënten
- 4 croissants doormidden gesneden
- 250 gr gruyere
- 100 gr goede ham
- 2-3 el dijonmosterd
- 3 eieren
- 150 ml melk
- Peper en zout
- Verse bieslook
Instructies
- Besmeer elke croissant met wat van de dijonmosterd. Doe dan een plak ham tussen de croissant en flink wat gruyere. Hou wat over voor het eiermengsel.
- Leg de croissants in een ovenschaal.
- Klop de eieren en de melk samen en voeg hier de overgebleven kaas bij. Breng op smaak met peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Schenk het roommengsel over de croissants heen en laat dit voor ongeveer 15 minuten staan om het vocht op te nemen.
- Zet in de oven voor 20-25 minuten en serveer direct met geknipte bieslook erover.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.