Simone's Kitchen

Krans van croissantdeeg

Krans van croissantdeeg

Krans van croissantdeeg

Ah dat fijne croissantdeeg! Ik maakte al eerder van die waanzinnig lekkere chocoladebroodjes met croissantdeeg en vandaag heb ik daar het grote broertje van. Hoe leuk is deze krans van croissantdeeg om te maken met kerst? Ten eerste ziet het er natuurlijk ontzettend feestelijk uit en het is heerlijk.

Krans van croissantdeeg

Het maken van de croissantdeeg krans is niet ingewikkeld maar je hebt er wel even wat ruimte voor nodig. En onthoud dat een beetje rommelig niet erg is. Het trekt in de oven voor een groot gedeelte weer glad.

Maken van de krans

Voor het maken heb je om te beginnen twee blikjes croissantdeeg nodig. Van de XL variant. De kleine kan ook wel maar dan heb je een kleinere krans. Wil je een grote maken dan is de XL handiger. Rol beide blikjes uit en leg ze in de lengte naast elkaar. Alle naden die al voorgeperforeerd zijn moet je dichtknijpen met je vingers. Zorg dat dat goed gebeurd anders loopt straks de vulling eruit.

Krans van croissantdeeg

Hetzelfde doe je met de naden van de beide stukken. Als je dat eenmaal hebt gedaan besmeer je de hele lap met aardbeienjam. Ik gebruikte jam zonder stukjes. Met kan ook maar het rolt makkelijker als je een gladde jam gebruikt.

Zorg dat je aan de randen een stuk overhoudt om straks alles mee dicht te plakken. Als je de jam van rand tot rand smeert loopt het er straks uit tijdens het rollen. Geen drama maar dat wordt minder mooi.

Eenmaal ingesmeerd ga je de lap oprollen. Dit doe je in de lengte. Je krijgt dan een lange rol croissantdeeg. Met een scherp mes snij je vervolgens de rol door maar je zorgt dat er aan de bovenkant nog een stukje vast blijft zitten. Dat maakt het rollen straks makkelijker.

Nu begint het vlechten. Alhoewel het niet echt vlechten is met twee stukken. De krans van croissantdeeg kun je natuurlijk eventueel ook in drieen snijden maar dat zou ik niet meteen aanraden. Met twee gaat het makkelijker. Maar dat is up to you.

Tijdens het vlechten zorg je dat de opengesneden kant zoveel mogelijk boven komt te liggen. Eenmaal aan het eind draai je het geheel tot een ring en dit schuif je in een springvorm van 24 cm. Eenmaal in de bakvorm fatsoeneer je de krans een beetje. En dan is het klaar om in de oven te schuiven.

Als je de krans voor ongeveer 40 minuten bakt is het mooi gaar en goudbruin. Serveer met vers fruit en lekker veel poedersuiker.

Let erop dat tijdens het in de vorm doen van je deeg je niet te dikke plakken deeg hebt. Probeer het goed te verdelen. Je wilt tenslotte wel dat alles mooi gaar wordt.

Croissantdeeg krans
Krans van croissantdeeg
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Krans van croissantdeeg

Of je deze prachtige krans nu wilt serveren als kerstontbijt of als dessert, je maakt er sowieso de blits mee!
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 40 min
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 2 grote blikken croissantdeeg
  • 1 potje aardbeienjam zonder stukjes
  • vers fruit om te serveren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Rol beide blikken deeg uit op een oppervlak bestoven met bloem.
  • Leg ze in de lengte naast elkaar en druk alle naden dicht van de voorgeperforeerde croissantvormpjes.
  • Plak ook de twee stukken aan elkaar zodat je 1 grote lap overhoudt.
  • Smeer die nu helemaal in met een dunne laag jam. Hou wat van de zijkanten vrij.
  • Rol de lap nu in de lengte op.
  • Snij de rol nu in de lengte doormidden. Hou aan het uiteinde een stukje aan elkaar. Dat maakt het zometeen makkelijker.
  • Neem een ronde springvorm van 24 cm en bekleed die met bakpapier.
  • Vlecht de twee strengen van de rol nu tot een geheel en draai dit tot een ronde krans. Leg dit in het bakblik en fatsoeneer de vlecht een beetje tot een rond geheel. Het komt niet zo nauw, straks ziet het er evengoed geweldig uit.
  • Bak in de oven voor ongeveer 40 minuten of tot de krans goudbruin is en gaar.
  • Serveer de krans met vers fruit, slagroom en/of poedersuiker
Gang: Ontbijt
Keuken: Kerst
Trefwoord: croissant, snel

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.