Krans van croissantdeeg
Hoe feestelijk is deze krans van croissantdeeg wel niet? Het is bovendien heel makkelijk om te maken en staat ook nog eens super mooi op je kerstontbijt tafel. Of wat voor ontbijt tafel dan ook.
Krans van croissantdeeg
Ah dat fijne croissantdeeg! Ik maakte al eerder van die waanzinnig lekkere chocoladebroodjes met croissantdeeg en vandaag heb ik daar het grote broertje van. Hoe leuk is deze krans van croissantdeeg om te maken met kerst? Ten eerste ziet het er natuurlijk ontzettend feestelijk uit en het is heerlijk.
Het maken van de croissantdeeg krans is niet ingewikkeld maar je hebt er wel even wat ruimte voor nodig. En onthoud dat een beetje rommelig niet erg is. Het trekt in de oven voor een groot gedeelte weer glad.
Maken van de krans
Voor het maken heb je om te beginnen twee blikjes croissantdeeg nodig. Van de XL variant. De kleine kan ook wel maar dan heb je een kleinere krans. Wil je een grote maken dan is de XL handiger. Rol beide blikjes uit en leg ze in de lengte naast elkaar. Alle naden die al voorgeperforeerd zijn moet je dichtknijpen met je vingers. Zorg dat dat goed gebeurd anders loopt straks de vulling eruit.
Hetzelfde doe je met de naden van de beide stukken. Als je dat eenmaal hebt gedaan besmeer je de hele lap met aardbeienjam. Ik gebruikte jam zonder stukjes. Met kan ook maar het rolt makkelijker als je een gladde jam gebruikt.
Zorg dat je aan de randen een stuk overhoudt om straks alles mee dicht te plakken. Als je de jam van rand tot rand smeert loopt het er straks uit tijdens het rollen. Geen drama maar dat wordt minder mooi.
Eenmaal ingesmeerd ga je de lap oprollen. Dit doe je in de lengte. Je krijgt dan een lange rol croissantdeeg. Met een scherp mes snij je vervolgens de rol door maar je zorgt dat er aan de bovenkant nog een stukje vast blijft zitten. Dat maakt het rollen straks makkelijker.
Nu begint het vlechten. Alhoewel het niet echt vlechten is met twee stukken. De krans van croissantdeeg kun je natuurlijk eventueel ook in drieen snijden maar dat zou ik niet meteen aanraden. Met twee gaat het makkelijker. Maar dat is up to you.
Tijdens het vlechten zorg je dat de opengesneden kant zoveel mogelijk boven komt te liggen. Eenmaal aan het eind draai je het geheel tot een ring en dit schuif je in een springvorm van 24 cm. Eenmaal in de bakvorm fatsoeneer je de krans een beetje. En dan is het klaar om in de oven te schuiven.
Als je de krans voor ongeveer 40 minuten bakt is het mooi gaar en goudbruin. Serveer met vers fruit en lekker veel poedersuiker.
Let erop dat tijdens het in de vorm doen van je deeg je niet te dikke plakken deeg hebt. Probeer het goed te verdelen. Je wilt tenslotte wel dat alles mooi gaar wordt.
Krans van croissantdeeg
Ingrediënten
- 2 grote blikken croissantdeeg
- 1 potje aardbeienjam zonder stukjes
- vers fruit om te serveren
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Rol beide blikken deeg uit op een oppervlak bestoven met bloem.
- Leg ze in de lengte naast elkaar en druk alle naden dicht van de voorgeperforeerde croissantvormpjes.
- Plak ook de twee stukken aan elkaar zodat je 1 grote lap overhoudt.
- Smeer die nu helemaal in met een dunne laag jam. Hou wat van de zijkanten vrij.
- Rol de lap nu in de lengte op.
- Snij de rol nu in de lengte doormidden. Hou aan het uiteinde een stukje aan elkaar. Dat maakt het zometeen makkelijker.
- Neem een ronde springvorm van 24 cm en bekleed die met bakpapier.
- Vlecht de twee strengen van de rol nu tot een geheel en draai dit tot een ronde krans. Leg dit in het bakblik en fatsoeneer de vlecht een beetje tot een rond geheel. Het komt niet zo nauw, straks ziet het er evengoed geweldig uit.
- Bak in de oven voor ongeveer 40 minuten of tot de krans goudbruin is en gaar.
- Serveer de krans met vers fruit, slagroom en/of poedersuiker
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Ha Simone,
Leuk om te serveren, maar…
Hoe werkt dit nu precies? Want de naden moeten goed dicht ivm met de jam. Dat klinkt logisch. Maar eenmaal opgerold snij je de lange rol door midden? Loopt de jam er dan niet alsnog uit?
He Simone, Nee dat valt mee hoor als je de rol doormidden snijdt. Even aangenomen dat je niet een hele dikke laag jam erin hebt gestopt. 🙂 Als alle naden openzijn loopt het aan alle kanten eruit en dat wordt dan een rommeltje. Als je de rol doormidden snijdt heb je 1 plek waar het eventueel een beetje uit kan lopen en dat kun je redelijk onder controle houden. Je houdt het opengesneden stuk ook omhoog wijzend tijdens het vlechten
Lekker en feestelijk recept. Hoe warm moet de oven zijn? Kun je dit ook maken met een rol bladerdeeg van Tante Fanny deeg?
Ah dat was ik vergeten erbij te zetten. De oven moet op 180˚C. Heb het nu toegevoegd aan het recept. Dit kun je denk ik ook prima maken met het bladerdeeg van Tante Fanny. Het deeg is wel iets anders maar moet prima lukken. Dat is toch een vierkante lap als ik me niet vergis? Een ronde lap is wat lastiger werken want dan krijg je korte eindjes.