Tiramisu met advocaat en witte chocola
Deze overheerlijke tiramisu met advocaat is gemaakt zonder rauwe eieren en wordt geserveerd met extra veel witte chocola.
Tiramisu met advocaat
Ik vind tiramisu echt een heerlijk én makkelijk dessert om te serveren met elke feestelijke gelegenheid. Deze tiramisu met advocaat leent zich bij uitstek voor de paasdagen, maar misstaat natuurlijk ook absoluut niet tijdens de kerstdagen of wat voor feest dan ook. Het fijne is dat je hier geen rauwe eieren gebruikt. Dat maakt de tiramisu tevens geschikt voor zwangeren of mensen met een zwakke gezondheid.
In de koeling
In het recept geef ik aan dat de tiramisu een uurtje of vier in de koeling moet voor serveren. Dat is een optie. Ik vind dat het eigenlijk vrij snel al stevig genoeg is om te serveren. Je kunt het natuurlijk ook serveren in individuele porties. Op die manier kun je het nagenoeg meteen gebruiken.
Het voordeel van het even in de koeling laten staan is dat de koekjes in de tiramisu met advocaat even de tijd hebben om te ‘weken’ en zo wat zachter worden. Daarmee worden ze nog lekkerder.
Alcohol
Er zit natuurlijk alcohol in deze tiramisu. Ik vind de advocaat super lekker hier. Ik gebruikte ongeveer 2 dl. Dat zorgt voor een lekkere advocaatsmaak. Je wilt het natuurlijk wel proeven, anders kun je het er net zo goed niet indoen.
Komen er ook kinderen dan kun je overwegen om de advocaat te vervangen door vanillevla. Geeft natuurlijk wel een ander eindresultaat, maar is ook lekker!
Hoelang van tevoren kun je de tiramisu met advocaat maken?
Je kunt de tiramisu ongeveer een dag van tevoren maken. Dek wel af in de koeling zodat de bovenkant niet uitdroogt. Heb je roosjes gespoten zoals ik op de foto’s heb gedaan zorg dan dat je met het afdekken niet die roosjes plet. Of bewaar de laatste laag in een spuitzak en spuit die vlak voor serveren erop. Dan nog wat geraspte witte chocola en wat advocaat erover drizzelen.
Check de video hieronder om te zien hoe ik de tiramisu in elkaar zet. Het is niet ingewikkeld en het perfecte gerecht voor elk feestje.
Variaties
Voor deze tiramisu met advocaat gebruik je de volgende hoofdingrediënten:
- Mascarpone
- Witte chocola
- Slagroom
- bitterkoekjes
- Koffie
- Suiker
Wil je de tiramisu nu iets minder heftig maken qua calorieën dan kun je een gedeelte van de mascarpone vervangen door stevige kwark. Check hierbij wel of het zoet genoeg is. Kwark is natuurlijk een stuk zuurder dan mascarpone.
De witte chocola kun je desgewenst vervangen voor donkere chocola. De bitterkoekjes kun je vervangen voor cantuccini of amaretti koekjes.
Tiramisu met advocaat en witte chocola
Benodigdheden
- 1 schaal van 20 x 25 of serveer in glazen
Ingrediënten
- 500 gr mascarpone
- 2 dl slagroom
- 16 cantuccini koekjes ongeveer
- 16 bitterkoekjes ongeveer
- 2 dl sterke koffie
- 1 tl vanille extract
- 50 gr suiker
- 2 dl advocaat plus extra voor eroverheen
- 50 gr witte chocola om te raspen voor serveren
Instructies
- Doe de koffie in een ondiepe schaal en laat afkoelen
- Klop de slagroom met de suiker en het vanille extract stijf.
- Met een vork klop je de mascarpone tot ie glad is en hier vouw je de slagroom doorheen.
- Voeg zoveel advocaat toe als je zelf lekker vind. Ik gebruikte 2 dl. Daarmee proef je de advocaat duidelijk.
- Begin met een laag bitterkoekjes. Dip deze een voor een in de koffie en leg ze op de bodem van je schaal. Verdeel hier wat geraspte witte chocola overheen en een laag met je mascarpone mengsel.Doe hier een laag met de cantuccini koekjes overheen. Ook hier weer wat geraspte witte chocola. Daaroverheen een laag mascarpone.
- Zet in de koeling voor minimaal 4 uur of liever nog de hele nacht.
- Voor het serveren rasp je er wat van de witte chocola overheen en je drizzelt er nog wat advocaat overheen.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Voor een wat traditioneler tiramisu recept (maar niet helemaal) kijk je naar deze lekkere tiramisu met amaretto of wat dacht je van deze zomerse variant?
Hi Simone, kan ik dit ook op vrijdag maken en maandag serveren? Ik ben het hele weekend weg!
He Emily, hmmm dat is wel vrij lang. Ik zou het eerlijk gezegd niet zo lang bewaren voor de zekerheid. Er zitten toch dingen in die snel kunnen bederven dus voor het zekere is het handiger om vers te maken of max twee dagen in de koeling.
Dank je wel!
Ik ben benieuwd!
Ziet er heerlijk uit!
Kan het een dag voor het serveren worden gemaakt en bewaard in de koelkast?
Of indien dat niet mogelijk is, enkele uren voor het serveren?
Hoi Ivy,
Ja dat kan zeker. Sterker nog, je moet het minimaal 4 uur van tevoren maken of liever nog de dag ervoor… 🙂 Dus lekker een dag eerder maken en in de koeling zetten!