Zoete aardappelkoeken

Zoete aardappel rösti

Wat een hitte ineens he gisteren… Natuurlijk weer typisch Nederlands om daar dan over te “klagen” maar ik klaag niet: ik constateer alleen. Haha..

Ik vind het wel altijd lastig om met dat warme weer dan te bedenken wat ik precies moet gaan eten. Natuurlijk is barbecuen altijd lekker met warm weer maar om eerlijk te zijn hoef ik niet zo nodig elke dag te barbecuen. Alhoewel ik genoeg mensen ken die het liefst het hele jaar door elke dag de grill aansteken.

Zoete aardappelkoeken

Voor deze zoete aardappelkoeken heb je in ieder geval geen barbecue nodig, maar je zou ze bijvoorbeeld wel lekker kunnen serveren bij de barbecue. Dat kan natuurlijk wel.

Ik noem ze zoete aardappelkoeken maar er zit eigenlijk net zoveel courgette in als zoete aardappel. Een lekker groenterijk gerechtje dus.

Goed uitknijpen

Het blijkt echt regelmatig dat het uitknijpen van de courgette nog wel eens over wordt geslagen of minder goed wordt uitgevoerd zoals nogal eens gebeurd met de courgette bananencake En dat is echt wel essentieel als je een beetje een stevige koek wilt bakken.

Het aangegeven gewicht voor de courgette bij de zoete aardappelkoeken is dus het uitgeknepen gewicht. Moet je maar eens uitproberen hoeveel vocht er uit zo’n courgette komt. Een hoop. Maar hoewel ik normaal fan ben van het vocht in de courgette is het niet handig als je er iets mee wilt bakken omdat het vocht dan zorgt dat het niet goed gaar wordt of niet goed in elkaar blijft zitten.

En dat is jammer.

Ik neem deze zoete aardappelkoeken ook graag mee voor onderweg. Ze zijn makkelijk om te maken en zowel koud als warm lekker.

Zoete aardappelkoeken
zoete aardappelkoeken

Zoete aardappelkoeken of rösti

Nog geen review
GangDiner
Keukenpaleo

Heerlijk om te eten als onderdeel van je lunch met een fijne salade
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 15 minuten

6 koeken

Ingrediënten

  • 250 gr geraspte zoete aardappel
  • 200 gr courgette gewicht is uitgelekt en uitgeknepen
  • 3 eieren
  • 1 teentje knoflook fijn gesneden
  • 1,5 el dukkah
  • 75 gr kokosmeel
  • sap van 1 citroen
  • ½ tl cayennepeper
  • peper en zout
  • kokosolie om in te bakken

  • Zorg dat je de courgette echt goed hebt uitgeknepen. Er komt meer vocht uit dan je wellicht verwacht.
  • Meng alle ingrediënten behalve de kokosolie goed met elkaar en kneed het even door met de hand. Het deeg moet bij elkaar blijven zitten als je er in knijpt.
  • Heb je het idee dat het echt te droog is dan kun je er nog een extra ei aan toevoegen.
  • Verhit een koekenpan met een beetje kokosolie en bak hierin de rösti gaar en goudbruin. Zet het vuur niet te hoog. Je wilt dat de zoete aardappel een beetje gaart tijdens het bakken.
  • Serveer de rosti met een lekkere saus naar keus (pittige mayonaise is er erg lekker bij)

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 127kcal | Koolhydraten: 17g | Eiwit: 6g | Vet: 4g | Verzadigd vet: 2g | Cholesterol: 82mg | Natrium: 83mg | Kalium: 258mg | Vezels: 6g | Suiker: 4g | Vitamine A: 6131IU | Vitamine C: 7mg | Calcium: 30mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.