Gezond bananenbrood met courgette
Een bananenbrood is natuurlijk altijd lekker, maar dit gezond bananenbrood is niet alleen lekker, maar ook nog eens goed voor je. Dat zijn dan twee vliegen in een klap.
Gezond bananenbrood met courgette
Groente verstoppen in een lekkernij, ik vind het een briljante manier om de hoeveelheid groente die je op een dag eet een beetje te pimpen. Dus toen ik het recept voor dit gezonde bananenbrood zag op de site van I quit sugar (alweer lang geleden) wist ik dat ik het wilde proberen. En deze is absoluut een blijvertje!
Table of contents
Behalve de bananen gaat er een hele courgette in. Dat is natuurlijk qua groente nu niet meteen wereldschokkend veel, maar alle kleine beetjes helpen. En dit is bovendien een ideale snack voor tussendoor. Handig als je nog even snel iets vullends wilt eten voor je gaat sporten bijvoorbeeld. Of voor een ontbijtje on the go.
Knijpen en nog eens knijpen
Courgette heeft een enorme hoeveelheid vocht in zich. Dus voor het maken van het gezonde bananenbrood moet je wel even aan de slag. Ik rasp het meestal met de hand (maar kan eventueel ook via de keukenmachine) en vang het op in een zeef. Daar laat ik het even in uitlekken en knijp het dan met de hand zoveel mogelijk vocht eruit. Je zult verrast zijn hoeveel vocht er uit komt! Belangrijk om hier echt even goed aandacht aan te besteden want teveel vocht zorgt ervoor dat je cake ook blubberig en niet lekker wordt.
Kokosmeel
Gelukkig gaat er in het bananenbrood kokosmeel want als er iets goed is in het opnemen van vocht dan is het wel kokosmeel. Dat kan een nadeel zijn maar in dit geval is het een voordeel. Maak dus ook niet de fout om het kokosmeel te vervangen voor amandelmeel. Dat is in dit geval geen goed idee.
Hoe rijp moet mijn banaan zijn?
Hoe rijper de bananen die je gebruikt voor de cake, des te zoeter de cake zal zijn. Als je kijkt naar de ingredienten dan zie je dat er verder geen zoetstof wordt gebruikt. De cake is dus niet overmatig zoet. In het oorspronkelijke recept werd ook nog een beetje rijstsiroop gebruikt, maar dat is meestal sterk bewerkt en ik vond het ook niet echt de moeite waard. Je kunt – als je wilt – nog een eetlepel of wat aan honing toevoegen, maar echt nodig is het niet.
Nogmaals, mits je bananen rijp genoeg zijn. Gebruik je niet zulke zoete bananen dan is het wel handig om 1 of 2 eetlepels ahornsiroop, honing of rijstsiroop toe te voegen.
Variaties
Wil je eens wat anders met dit gezond bananenbrood dan kun je het makkelijk variëren. Vervang de courgette bijvoorbeeld eens door geraspte zoete aardappel. Dat bevat minder vocht dus hoef je waarschijnlijk minder hard te knijpen ook. Het bananenbrood wordt ook meteen een stuk zoeter op die manier dus in dat geval zeker geen zoetstof verder meer toevoegen.
Waarom voeg je appelciderazijn toe?
Dat lijkt misschien een wat ongewone toevoeging maar in glutenvrije baksels zorgt appelciderazijn vaak voor wat meer luchtigheid. Als je kijkt naar de closeup van de plakjes dan zie je dat de structuur van dit bananenbrood heel fijn is.
Behalve door de appelcider komt dat ook door de relatief grote hoeveelheid eieren in deze cake.
Gezond bananenbrood met courgette
Benodigdheden
- Cakeblik 25 cm
Ingrediënten
- 2 banaan geprakt
- 6 eieren kamertemperatuur
- 1 tl vanille extract
- 120 ml kokosolie
- 1 el appelciderazijn
- 1 grote courgette geraspt en vocht eruit geknepen
- 75 gr kokosbloem
- 1 el kaneel
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl baking soda
- 1/2 tl zeezout
- 2 el geraspte kokos voor erover
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Bekleed een standaard cakeblik met bakpapier.
- Doe de bananen in een mengkom en prak hem met een vork. Voeg de eieren, vanille, kokosolie, appelcider en courgette toe en roer om te combineren.
- Zeef de kokosbloem, kaneel, bakpoeder, baking soda en zeezout erbij en vouw door elkaar tot je een dik beslag hebt.
- Doe over in het cakeblik en strijk de bovenkant glad. Bestrooi met de geraspte kokos en zet in de oven voor een minuut of 50 of tot goudbruin en gaar.
- Gaat de kokos aan de bovenkant te hard dek dan af met een stuk aluminiumfolie.
- Laat afkoelen voor je hem aansnijd.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Kan je de rijstsiroop vervangen of weglaten??
Hoi Qienie, dat kan zeker hoor. Het is maar heel weinig dus je kunt het of vervangen door bijvoorbeeld honing of ahornsiroop of gewoon weglaten.
Pingback: Hartige muffins met spek en courgette - handig om mee te nemen! |
Pingback: Glutenvrije bananencake van Hemsley + Hemsley | Simone's Kitchen
Ik ben altijd op zoek naar gezondere tussendoortjes om mee te nemen naar school, en deze cake lijkt me erg lekker. Ik heb echter nog wel een vraagje: kan ik de kokosbloem vervangen door iets anders?
Hè Meike. Ja hoor dat kan wel. Je kunt het vervangen door amandelmeel of gewone bloem. (Geen zelfrijzend)
Ik heb hem gemaakt met gewone bloem, en ondanks dat ik al wat meer bloem heb toegevoegd was de cake nog erg nat en vettig. De smaak is overigens wel top! Volgende keer probeer ik hem met wat minder kokosolie of nog meer bloem denk ik.
Dat ie nat is zal denk ik niet aan de soort bloem liggen lijkt me. Heb je de courgette wel echt goed uitgeknepen? En had je wellicht een reuze exemplaar? 🙂 Altijd lastig te beoordelen. Ik zal de volgende keer dat ik hem maak (heb hem al meerdere malen gemaakt en eigenlijk nooit te nat of te vet) de courgette uitgeknepen even wegen. Dat is dan wel handig denk ik