Een bananenbrood is natuurlijk altijd lekker, maar dit gezond bananenbrood is niet alleen lekker, maar ook nog eens goed voor je. Dat zijn dan twee vliegen in een klap.

Gezond bananenbrood

Gezond bananenbrood met courgette

Groente verstoppen in een lekkernij, ik vind het een briljante manier om de hoeveelheid groente die je op een dag eet een beetje te pimpen. Dus toen ik het recept voor dit gezonde bananenbrood zag op de site van I quit sugar (alweer lang geleden) wist ik dat ik het wilde proberen. En deze is absoluut een blijvertje!

Behalve de bananen gaat er een hele courgette in. Dat is natuurlijk qua groente nu niet meteen wereldschokkend veel, maar alle kleine beetjes helpen. En dit is bovendien een ideale snack voor tussendoor. Handig als je nog even snel iets vullends wilt eten voor je gaat sporten bijvoorbeeld. Of voor een ontbijtje on the go.

Closeup van gezond bananenbrood met courgette

Knijpen en nog eens knijpen

Courgette heeft een enorme hoeveelheid vocht in zich. Dus voor het maken van het gezonde bananenbrood moet je wel even aan de slag. Ik rasp het meestal met de hand (maar kan eventueel ook via de keukenmachine) en vang het op in een zeef. Daar laat ik het even in uitlekken en knijp het dan met de hand zoveel mogelijk vocht eruit. Je zult verrast zijn hoeveel vocht er uit komt! Belangrijk om hier echt even goed aandacht aan te besteden want teveel vocht zorgt ervoor dat je cake ook blubberig en niet lekker wordt.

Kokosmeel

Gelukkig gaat er in het bananenbrood kokosmeel want als er iets goed is in het opnemen van vocht dan is het wel kokosmeel. Dat kan een nadeel zijn maar in dit geval is het een voordeel. Maak dus ook niet de fout om het kokosmeel te vervangen voor amandelmeel. Dat is in dit geval geen goed idee.

Gezond bananenbrood

Hoe rijp moet mijn banaan zijn?

Hoe rijper de bananen die je gebruikt voor de cake, des te zoeter de cake zal zijn. Als je kijkt naar de ingredienten dan zie je dat er verder geen zoetstof wordt gebruikt. De cake is dus niet overmatig zoet. In het oorspronkelijke recept werd ook nog een beetje rijstsiroop gebruikt, maar dat is meestal sterk bewerkt en ik vond het ook niet echt de moeite waard. Je kunt – als je wilt – nog een eetlepel of wat aan honing toevoegen, maar echt nodig is het niet.

Nogmaals, mits je bananen rijp genoeg zijn. Gebruik je niet zulke zoete bananen dan is het wel handig om 1 of 2 eetlepels ahornsiroop, honing of rijstsiroop toe te voegen.

Variaties

Wil je eens wat anders met dit gezond bananenbrood dan kun je het makkelijk variëren. Vervang de courgette bijvoorbeeld eens door geraspte zoete aardappel. Dat bevat minder vocht dus hoef je waarschijnlijk minder hard te knijpen ook. Het bananenbrood wordt ook meteen een stuk zoeter op die manier dus in dat geval zeker geen zoetstof verder meer toevoegen.

Waarom voeg je appelciderazijn toe?

Dat lijkt misschien een wat ongewone toevoeging maar in glutenvrije baksels zorgt appelciderazijn vaak voor wat meer luchtigheid. Als je kijkt naar de closeup van de plakjes dan zie je dat de structuur van dit bananenbrood heel fijn is.

Behalve door de appelcider komt dat ook door de relatief grote hoeveelheid eieren in deze cake.

Kokos bananencake | simoneskitchen.nl

Gezond bananenbrood met courgette

Nog geen review
GangKoek en gebak
KeukenGezonde keuken

Dit heerlijke bananenbrood zit ook nog eens vol met courgette en is een prima snack voor tussendoor
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 50 minuten
totaal 1 uur 5 minuten

12 plakken

Materiaal

  • Cakeblik 25 cm

Ingrediënten


  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Bekleed een standaard cakeblik met bakpapier.
  • Doe de bananen in een mengkom en prak hem met een vork. Voeg de eieren, vanille, kokosolie, appelcider en courgette toe en roer om te combineren.
  • Zeef de kokosbloem, kaneel, bakpoeder, baking soda en zeezout erbij en vouw door elkaar tot je een dik beslag hebt.
  • Doe over in het cakeblik en strijk de bovenkant glad. Bestrooi met de geraspte kokos en zet in de oven voor een minuut of 50 of tot goudbruin en gaar.
  • Gaat de kokos aan de bovenkant te hard dek dan af met een stuk aluminiumfolie.
  • Laat afkoelen voor je hem aansnijd.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 166kcal | Koolhydraten: 10g | Eiwit: 4g | Vet: 13g | Verzadigd vet: 10g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Transvet: 0.01g | Cholesterol: 82mg | Natrium: 197mg | Kalium: 222mg | Vezels: 3g | Suiker: 4g | Vitamine A: 187IU | Vitamine C: 7mg | Calcium: 43mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Deze bananenbrood recepten vind je misschien ook lekker:

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.