Heerlijke eenvoudige zoete aardappeltoast

Zoete aardappeltoast

Toegegeven; het is waarschijnlijk niet voor iedereen een geweldige oplossing. Je moet wel van zoete aardappel houden maar als je dat lekker vindt dan is het maken van zoete aardappeltoast echt een aanrader. Ik ben fan. Maar dat ik fan ben van de zoete aardappel had ik volgens mij gisteren al verteld met dit lekkere ontbijtreceptje.

Tosti apparaat

Je kunt het maken in een tosti apparaat maar om eerlijk te zijn vind ik het persoonlijke handiger om de zoete aardappeltoast te maken in de oven. Uiteindelijk scheelt het niet eens zoveel qua tijd denk ik. Het belangrijkste bij het maken van de zoete aardappeltoast is dat je de plakken niet al te dik maakt maar ook weer niet te dun. Op het moment dat de plakken gaar worden en ze zijn te dun kun je het niet meer afhappen.

Zoete aardappeltoast

Ook niet meteen een drama natuurlijk maar de essentie van ’toast’ is natuurlijk dat je het met de hand naar het mondje kunt brengen toch? In dit geval belegde ik mijn toast met een zoet beleg en dat is ook heerlijk met het verse fruit erop. Zo lekker zelfs dat het eigenlijk ook wel als een soort van dessert zou kunnen dien, maar dat even terzijde.

Hartige variant

Natuurlijk kun je de zoete aardappel ook beleggen met hartig beleg. Denk bijvoorbeeld aan een gebakken of gekookt eitje, een avocado (guacamole bijvoorbeeld!) of iets vergelijkbaars.

Zoete aardappeltoast

Zoete aardappeltoast met kokosyoghurt tahinidressing

5 van 1 stem
GangOntbijt
Keukenpaleo

Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 25 minuten
totaal 25 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 2 zoete aardappels zoek mooie rechte exemplaren uit
  • 1-2 el olijfolie
  • 125 gr kokosyoghurt
  • 2 el tahini
  • sap van 1/2 limoen
  • 100 gr fruit blauwe bessen, frambozen, granaatappelpitjes
  • 1-2 el gehakte walnoten
  • 1-2 el sesamzaadjes

  • Verwarm de oven voor op 200˚C. Was intussen de zoete aardappels en dep ze droog. Snijd de aardappels in dikke plakken, bestrijk ze aan beide kanten met olijfolie en bestrooi met een beetje zout. Leg ze in de oven en rooster ze in 20 minuten gaar.
  • Meng intussen de kokosyoghurt met de tahini, het limoensap en zout naar smaak
  • Haal de zoete aardappel uit de oven als ze gaar zijn en laat de plakken iets afkoelen. Beleg elke plak aardappel met een flinke lepel van de tahini yoghurt en beleg met het fruit, de gehakte walnoten en eventueel de sesamzaadjes.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 473kcal | Koolhydraten: 40g | Eiwit: 8g | Vet: 34g | Verzadigd vet: 15g | Natrium: 88mg | Kalium: 732mg | Vezels: 6g | Suiker: 11g | Vitamine A: 18594IU | Vitamine C: 5mg | Calcium: 115mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.