Bloemkoolpizza met pulled chicken en pittige tomatensaus
Bloemkoolpizza met pulled chicken
Bij mijn vorige recept voor de basis van een bloemkoolpizza heb je al kunnen zien hoe je een goede basis voor een bloemkoolpizza maakt. Vandaag geef ik je een heerlijke versie met pulled chicken en een pittige tomatensaus.
Wat is een pizza?
Het grappige is dat een aantal mensen super enthousiast waren en een aantal vonden het maar suf dat je een pizza uberhaupt van bloemkool zou maken. Want is het dan nog een pizza? Of moeten we het eigenlijk anders noemen?
Je kunt deze bloemkoolpizza met pullen chicken dus naar wens anders noemen. Ik ben geen ster in het bedenken van creatieve namen voor recepten (hoe doen mensen dat in vredesnaam??) maar laten we zeggen dat een bloemkooltaartje ook zou kunnen. Hahaha..
Dat is natuurlijk nog suffer. Anyway; ik blijf het maar bloemkoolpizza noemen want anders weet ik het ook niet.
Pulled chicken
Ik heb dit keer de bloemkoolpizza beleg met een lekker pittige tomatensaus en pulled chicken. Dat is altijd een fancy naam maar betekent niet meer dan dat je de kip eerst even kookt. Afhankelijk van de dikte kook je de kip ongeveer 10 minuten. Is de kipfilet erg dik dan iets langer.
Ik gebruik hiervoor altijd kipfilet en geen kipdij omdat ik kipdij minder lekker vindt als het gekookt is. Dat moet voor mij altijd lekker krokant uitgebakken worden.
Maar je kunt het wel maken met kipdij als dat jouw voorkeur heeft. Of varieer het eens met bijvoorbeeld makreelstukjes of pulled pork. Ook heerlijk natuurlijk. Wil je een vega versie maken? Ook met pulled jackfruit kun je dit goed maken.
Pittige tomatensaus
De pittige tomatensaus die ook op de pizza komt kun je maken zoals jij zelf lekker vindt. In dit geval gebruik ik soffrito als basis en maak het pittig door 1 tl cayennepeper toe te voegen. Je kunt dit meer of minder maken naar gelang je wilt. Niet iedereen houdt van pittig dus pas het aan naar wens.
Het is lekker om voor de saus eerst een klein uitje te bakken met wat knoflook. Voeg hier dan de soffrito aan toe en breng deze verder op smaak met peper en zout, de cayennepeper en eventueel nog verse kruiden. Peterselie is er lekker bij maar ook fijn gesneden bieslook.
Variatie opties
Je kunt de bloemkoolpizza met pulled chicken natuurlijk variëren zoals je zelf wilt. Voeg er eens krokant uitgebakken stukjes chorizo of spek aan toe bijvoorbeeld. Wat uitgebakken champignons (kun je ook eventueel meebakken in de oven) of voeg extra groente toe in de vorm van paprika, tomaatjes of courgette.
Bloemkoolpizza met pulled chicken en pittige tomatensaus
Ingrediënten
- 150 gr bloemkoolrijst
- 75 gr amandelmeel
- 1 tl gerookte paprika
- 1 tl chilipoeder
- ½ tl zout
- ½ tl peper
- 1 ei
Topping:
- 100 gr Kipfilet gekookt en uit elkaar getrokken
- 300 ml Soffrito
- Peper en zout
- 1 tl chilipoeder
- 1 el Verse kruiden fijngehakt
- 1 klein uitje gesnipperd
- 1 teen knoflook geraspt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚C.
- Meng alle ingredienten voor de bodem bij elkaar en kneed even kort met je handen door. Vorm er twee mini pizza’s van en bak deze in de voorverwarmde oven voor 25 minuten of tot goudbruin en gaar.
- Voor de saus verhit je een kleine koekenpan met wat kokosolie. Fruit hierin het uitje tot deze glazig is. Voeg de knoflook toe, bak even kort mee en voeg dan de soffrito toe. Breng het geheel op smaak met peper, zout en cayenne peper. Voeg de verse kruiden als laatste toe.
- Beleg de pizza’s met de kip en de pittige tomatensaus.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.