De eerste keer dat ik over pangrattato hoorde moet tijdens een uitzending van Jamie Oliver zijn geweest. Dat zag er zo lekker uit, dat wilde ik zelf ook eens maken!

pangrattato

Pangrattato

Pangrattato is niet meer en niets minder dan een soort croutons maar dan met smaakmakers en veel kleiner gehakt. Daardoor heb je nog meer crunch. Wat je er precies indoet is een beetje afhankelijk van jouw smaak. Ik heb er hier knoflook, parmezaan en verse rozemarijn door gedaan maar je kunt dat natuurlijk afwisselen met andere kruiden. Wel handig om er harde kruiden van te maken zodat het niet te erg verbrand.

Denk daarbij aan tijm, rozemarijn of iets in die geest. Je kunt er natuurlijk ook andere kruiden door doen. Voeg ze dan iets later toe, zodat ze niet te hard gaan.

Ik gebruik flink veel olijfolie over de zuurdesem heen en bak de pangrattato uiteindelijk in lekker veel boter. Dat hoeft niet, je kunt natuurlijk alleen olijfolie gebruiken. Of kokosolie (maar dan wel geurloos) of eendenvet! Keus genoeg. Elke wijziging heeft weer invloed op de smaak uiteraard.

Over de pasta

Het allerlekkerste vind ik de pangrattato over een eenvoudige pasta zoals bijvoorbeeld een aglio e olio, maar je kunt het ook prima serveren over een lekkere soep heen. In plaats van spekjes of gewoon als extra. Overal waar je normaal croutons voor gebruikt kun je ook pangrattato gebruiken. Hoeveel parmezaan je erin doet is ook weer persoonlijk. Ik hou van veel, maar geen of minder is ook mogelijk.

Strooi het eens over deze gerechten:

pangrattato

Pangrattato

5 van 1 stem
GangBijgerecht
KeukenItaliaanse keuken

Deze lekkere krokante topping is heerlijk over de pasta of over de soep in plaats van croutons
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 10 minuten
totaal 10 minuten

1 portie

Ingrediënten

  • 3 sneetjes oud zuurdesem brood
  • 1 takje Verse rozemarijn
  • 1 teentje Verse knoflook
  • 2 el Boter
  • Olijfolie
  • Parmezaanse kaas

  • Snij de zuurdesem in kleine blokjes. Meng dit met ruim olijfolie, geraspte parmezaanse kaas, snij de verse rozemarijn fijn en snij de knoflook fijn.
  • Verhit een ruime koekenpan met boter. Bak de broodstukjes tot goudbruin. Laat even afkoelen en snij dan nog kleiner tot je grove kruimels hebt.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 763kcal | Koolhydraten: 109g | Eiwit: 23g | Vet: 27g | Verzadigd vet: 16g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 7g | Transvet: 1g | Cholesterol: 61mg | Natrium: 1188mg | Kalium: 265mg | Vezels: 5g | Suiker: 5g | Vitamine A: 713IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 97mg | Ijzer: 7mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.