Sommige ouderwetse gerechten zijn absoluut de moeite waard om te maken en deze paddenstoelenragout is er eentje van. Oneindig veel lekkerder dan wat je in de winkel in een blikje kunt kopen.

Paddenstoelenragout maken

Zelf paddenstoelenragout maken

Het geheim van een echt lekkere paddenstoelenragout maken is het verwerken met paddenstoelenbouillon. Dat maakt dat het echt een paddestoelerig (lekker woord he. Haha) geheel wordt.

Vroeger aten wij thuis regelmatig ragout. Altijd uit een blikje overigens want je weet wel, mijn moeder was geen keukenprinses. En zelfs dat vond ik al lekker. Er was gewoon altijd iets speciaals aan zo’n knapperig bakje van bladerdeeg en dan die lekkere romige ragout erin.

Welke we altijd hadden weet ik eerlijk gezegd niet meer. Ik vermoed kip of paddenstoelenragout. Hoe dan ook; als je ervan houdt? Dan vind je deze helemaal geweldig.

Paddenstoelenragout maken

Bladerdeegbakjes

Om te beginnen natuurlijk de bladerdeegbakjes. Die koop ik dan wel gewoon kant- en klaar. Ik heb ooit wel eens meegedaan aan een challenge om zelf bladerdeeg te maken én daar vervolgens pasteitjes bakjes van te maken, maar eerlijk gezegd vind ik dat teveel werk. Wil je weten hoe dat ging, dan vind je hier de Engelse post over het maken van vol-au-vents. Zo heet het namelijk in het Frans.

Het is overigens een post op mijn Engelse blog uit 2009 dus die gaat al een tijdje mee. Vreemd ook wel als je je bedenkt dat ik ondertussen al 16 jaar (*insert geschokte emoji*) aan het bloggen ben. Affijn, dat is een ander verhaal. Terug naar de paddenstoelenragout.

De bladerdeegbakjes koop je dus kant- en klaar en die warm je op in de oven terwijl je de paddenstoelenragout gaat maken.

Bakken van de paddenstoelen

De eerste stap voor het maken van de paddenstoelenragout is het bakken van de paddenstoelen. Ik vind dat persoonlijk altijd het lekkerste in een flinke klont roomboter in combinatie met wat olie. De olie zorgt ervoor dat de boel niet zo snel verbrand op hoog vuur.

Bak de paddenstoelen met de tijm en de rozemarijn en haal het uit de pan zodra het bruin is. Je gaat vervolgens in dezelfde pan verder met het maken van de roux.

Maken van de roux

In de basis is de paddenstoelenragout niet veel meer of minder dan een roux maken en die verder op smaak maken en vullen. Roux is een basis voor allerlei verschillende sauzen maar kan ook gebruikt worden om bijvoorbeeld iets dikker te maken.

Het is een combinatie van boter die je laat smelten en hier doe je vervolgens bloem bij. De bloem bak je even aan in de pan zodat het rauwe van de bloem af is. Dat is niet lekker. Dus geef het wel even de tijd.

Paddenstoelenragout

Toevoegen van de vloeistof

Als je de basis eenmaal hebt gemaakt, maak het af door er een vloeistof aan toe te voegen. Maak je – bijvoorbeeld – een kaassaus, dan voeg je er melk of room aan toe. In dit geval voeg je er paddenstoelenbouillon aan toe.

Die gebruikte ik overigens wel gewoon van een blokje bouillon. De bouillon voeg je in gedeeltes toe. Ik giet er meestal scheut voor scheut de bouillon bij en roer dit goed door met een houten lepel tot het gaat binden. Dan pas komt weer het volgende beetje vloeistof. Op het moment dat het de gewenste dikte heeft kijk je nog even of het verder indikt.

Wat ik meestal merk als ik een roux gebruik is dat de bloem even tijd nodig heeft om te binden met de vloeistof. Hou je dus te snel op dan dikt het later nog meer in en wordt het wellicht te dik.

Dan is er ook geen man overboord natuurlijk. Je voegt dan eenvoudig nog wat meer vloeistof toe.

Is je basis eenmaal goed dan voeg je de paddenstoelen en de dragon toe en je brengt het geheel op smaak met zout en peper.

Met kip of rund

Op dezelfde manier maak je overigens ook een kippenragout of een runderragout. De dude maakte al ooit eens een runderragout.

Paddenstoelenragout

Hoe lang kun je de ragout bewaren?

Je kunt de ragout in de koeling ongeveer twee dagen goed houden. Hou er rekening mee dat het in de koeling flink indikt dus je zult dan een dikke blob ragout hebben. Door het verwarmen zal het soepeler worden en je kunt er dan eventueel ook nog wat bouillon extra bij doen.

Heb je meer dan kun je het ook invriezen. De ragout is ook heel lekker om op brood te eten. Opnieuw verwarmen is dus geen probleem.

Is salpicon ook een ragout?

Ja maar dan een dikkere variant. Die wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het vullen van een kroket.

Mijn paddenstoelenragout is te dun geworden. Wat nu?

Geen paniek. Heb je per abuis teveel vocht aan de ragout toegevoegd dan kun je die eenvoudig weer wat dikker maken door er wat extra bloem of maizena aan toe te voegen. Wel handig om deze eerst even te mengen met een theelepeltje bouillon en dan goed door te roeren om klontjes te voorkomen.

Mijn paddenstoelenragout is te dik geworden. Wat nu?

Eigenlijk hetzelfde als hierboven, alleen voeg je nu geen zetmeel toe maar je voegt wat bouillon toe om het iets dunner te maken.

zelf paddenstoelenragout maken

Paddenstoelenragout in bladerdeegbakjes

Nog geen review
GangBijgerecht, Voorgerecht
KeukenHollandse keuken

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 15 minuten
totaal 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 400 gram gemengde paddenstoelen schoongemaakt en in reepjes
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 400 ml paddenstoelenbouillon afgekoeld
  • 4 takjes tijm gerist
  • 1 takje rozemarijn gerist en gesneden
  • 2 takjes dragon geplukt en grof gesneden
  • 4 bladerdeegbakjes
  • 1 takje peterselie

  • Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen samen met de tijm en rozemarijn op redelijk hoog vuur bruin. Haal uit de pan en leg op een bord.
  • Smelt in dezelfde pan de boter en laat uitbruisen. Voeg de gesnipperde sjalot en knoflook toe en laat rustig aanfruiten. Voeg dan de bloem in éen keer toe en meng goed. Laat onder voortdurend roeren een paar minuten rustig bakken. Voeg dan in 3 delen de paddenstoelenbouillon toe, zorg dat het goed is opgenomen voor je het volgende deel erbij doet.
  • Roer dan de paddenstoelen en dragon erdoor, breng op smaak met peper en zout.
  • Bak de bladerdeegbakjes volgens de instructie op de verpakking.
  • Vul de bakjes met de ragout en garneer met peterselie.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 443kcal | Koolhydraten: 40g | Eiwit: 9g | Vet: 29g | Verzadigd vet: 11g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 13g | Transvet: 0.4g | Cholesterol: 27mg | Natrium: 602mg | Kalium: 423mg | Vezels: 3g | Suiker: 4g | Vitamine A: 601IU | Vitamine C: 6mg | Calcium: 25mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Nog meer paddenstoelenrecepten

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.