Zelf Glühwein maken (met en zonder alcohol)
Zelf glühwein maken
Als het aankomt op glühwein dan heb je volgens mij twee kampen; die van de haters en die van de liefhebbers. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er vroeger geen grote fan van was. Ik kende het eigenlijk alleen van die twee keer dat ik op wintersport ben geweest en dat was niet de beste kwaliteit. Bovendien dronk ik in die tijd nog amper wijn, dus het was niet meteen een match made in heaven zeg maar.
Heerlijk verwarmend
Inmiddels ben ik daar toch wel een beetje van gedachten veranderd, want ik vind het een geweldig lekker drankje. Dan liefst wel als er tien centimeter sneeuw ligt, het vriest dat het kraakt en we net een wandeling van 10 kilometer door de sneeuw hebben gemaakt. Nu zit dat er voorlopig niet in. Geen van drie. Haha…
Maar die glühwein past natuurlijk wel weer perfect bij dit seizoen en dan hopen we gewoon maar dat die sneeuw er ook nog gaat komen dit jaar. Een witte kerst… hoe leuk zou dat zijn?
En nog mooier; zelf glühwein maken is heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is de nodige specerijen en diverse citrusvruchten. En natuurlijk een goede fles wijn. Maak nou niet de fout die ze in Oostenrijk maakten in die tijd; koop een goede fles want als de wijn niet lekker is, wordt de glühwein ook niet lekker!
Alcoholvrije glühwein
Wil je liever geen alcohol in de glühwein, dan heet het natuurlijk officieel eigenlijk geen gluhwein, maar omdat de smaken heel erg op elkaar lijken, noem ik het gewoon wel zo.
Zelf alcoholvrije glühwein maken is nog makkelijker. Ik gebruik hiervoor cranberrysap in combinatie met sinaasappel en appelsap. De specerijen zijn nagenoeg hetzelfde. Je wordt er alleen niet dronken van. 😉
Hieronder vind je de omschrijving voor zowel de alcoholversie alsook de alcoholvrije versie.
De glühwein is natuurlijk heerlijk met bijvoorbeeld de parmezaanse crackers met kruidenricotta
Zelf gluhwein maken
Ingrediënten
Met alcohol
- 1 fles chianti
- 100 gr suiker
- 1 mandarijn schil van 1
- 1 citroen schil van 1
- 1 limoen schil van 1
- 1 mandarijn sap van de
- 4-5 kruidnagels
- 3 steranijs
- 1 stokje kaneel
Zonder alcohol
- 500 ml cranberrysap
- 100 ml sinaasappelsap
- 400 ml appelsap
- schil van 1 sinaasappel
- 2 kaneelstokjes
- 2 steranijs
- 3 kruidnagels
- 3 kardemompeulen
- 1 tl vanille extract
Instructies
Alcoholische versie
- Doe de suiker in een steelpan en giet hier een beetje van de wijn bij. Breng aan de kook en roer net zolang tot de suiker is opgelost. Voeg de schillen en de specerijen eraan toe. Giet de rest van de wijn erbij en laat het geheel even goed warm worden. Let op: het hoeft nu niet meer te koken. Je wilt niet dat alle alcohol verdampt.
- Zet het vuur uit en dek de pan af. Laat alle smaken goed intrekken en warm de wijn weer op vlak voor serveren.
Alcoholvrije versie
- Doe cranberrysap, sinaasappelsap en appelsap in een steelpan en voeg hier de sinaasappelschil, kaneelstokjes, steranijs, kruidnagel en kardemom aan toe. Voeg de vanillestok of vanille extract toe en breng het geheel aan de kook. Laat dit rustig even een minuutje of tien zachtjes koken. Serveer warm.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Wat was hij lekker he? Alleen jammer dat we hem vroeg in de ochtend maakten! hahahah
Ja dat hadden we dan weer niet zo heel goed ingepland eigenlijk!
Dat ziet er lekker uit! En ook nog best makkelijk te maken eigenlijk. Dan is het bijna zonde om kant en klare gluhwein te kopen.
Ja het is echt zo klaar! En als bonus gaat je hele huis er lekker van ruiken!
Pingback: Verwarmend drankje voor koude dagen: appelsap met specerijen | Simone's Kitchen
Vanavond gemaakt voor 11 november oftewel sint Maarten. Naar eigen inzicht mog wat sinaasappelschil toegevoegd Het staat nu zachtjes te pruttelen . Maar ben heel benieuwd hoe dat straks smaakt.
Oe! Dank voor de herinnering voor Sint Maarten! Ben benieuwd wat je ervan vindt uiteindelijk.. 😉
Hoe lang is dit houdbaar? Het klinkt lekker!
O jeetje, ik denk niet zo heel lang want het is natuurlijk wijn. Als je die open hebt staan wordt het al snel niet meer zo lekker. Ik denk een dag of twee?
Dit is erg lekkere gluhwein. Ik heb deze gemaakt voor de koek-en-zopietent op St. Maarten (niet het eiland natuurlijk). Groot succes. Erg lekker. Zeer fijne kruiderij. Misschien één schilletje minder (ik heb de mandarijnschil eruit gelaten en dat beviel goed), maar dat is een kwestie van smaak. Er waren veel mensen die het recept wilden. En dat krijgen ze hoor, Simone, met bronvermelding uiteraard.
O leuk dat het zo goed is bevallen Hans! 👍
waarmee kan ik de suiker vervangen?
He Margriet, Je kunt honing of ahornsiroop gebruiken in plaats van suiker.