Wat schreeuwt er nu meer winter (of herfst) dan een homemade gluhwein? Want ja dat kun je ook gewoon thuis maken en je hoeft er niet eens speciaal voor op wintersport 🙂

Zelf gluhwein maken

Zelf gluhwein maken

De allereerste keer dat ik gluhwein dronk moet op wintersport zijn geweest ergens toen ik begin twintig was (en jongens dat is lang geleden!!) Ik was niet meteen fan moet ik bekennen, want warme wijn? Dat vond ik nogal vreemd. Bovendien dronk ik in die tijd überhaupt amper wijn dus dat warme was een tikkie gek. Maar die geuren van kaneel en andere specerijen vond ik wel meteen geweldig.

Bisschopswijn

Wij kennen die warme wijn natuurlijk vooral als gluhwein maar in Nederland heeft het ook een naam. Namelijk bisschopswijn. In ons landje wordt of werd dat voornamelijk gedronken rondom Sinterklaas. Traditioneel bevat het rode of witte wijn, kaneel, steranijs, kruidnagel en sinaasappelschillen. Dus niet perse heel anders dan de gluhwein, behalve dat het schijnt dat er in de Oostenrijkse variant ook andere citrusvruchten gaan. In mijn versie om zelf gluhwein te maken heb ik dan ook wel meerdere soorten citrus verwerkt, maar ik zal je niet gek aankijken als je er alleen sinaasappel in doet.

Zelf gluhwein maken | simoneskitchen.nl

Winterse topper

Het is natuurlijk bij uitstek het drankje wat je wilt drinken tijdens de koude maanden van het jaar. En of je dat nu tijdens de kerstdagen wilt doen of tijdens de Sinterklaas (of ervoor of erna) dat maakt eigenlijk verder niet. Liefst wil je het drinken als er ook een dik pak sneeuw ligt, maar traditiegetrouw zal dat vast ook dit jaar niet gaan gebeuren ben ik bang. Dus we moeten het doen met sfeer, in plaats van met sneeuw en ijs.

Om de gluhwein te maken gebruik je liefst wel een goede wijn. Een goedkope wijn geeft niet het goede resultaat. Maak dus niet de fout om te denken dat het wel goed zal komen. Neem gewoon een lekkere wijn. Niet een hele dure, dat is ook weer zonde, maar ergens een goede middenklasser.

zelf gluhwein maken

Welke wijn moet ik gebruiken voor gluhwein?

Zoals gezegd een goede wijn, maar dan ook liefst een met een stevige smaak. Doordat je er van alles aan toevoegt kan het zijn dat de smaak wat wegvalt als de wijn niet stevig genoeg is. Ik gebruik graag een lekkere chianti voor de gluhwein.

Hoe hoog moet de wijn worden verwarmd?

De wijn mag niet koken. Je wilt tenslotte niet dat de alcohol allemaal verdampt. Hou de temperatuur relatief laag, zo rond de 70˚C is prima. Je kunt de gluhwein trouwens ook goed maken in een slowcooker op de lage stand. Handig als je gasten krijgt en een kant- en klare voorraad gluhwein wilt hebben staan. In een drie liter slowcooker, gaat – je raadt het al – 3 liter. Makkelijker dan het in een pannetje doen. Om de suiker te laten oplossen doe ik een beetje wijn in een pannetje en dat breng ik wel aan de kook tot de suiker is opgelost. Daarna gaat het vuur laag en de rest van de wijn erbij. Dan dus niet meer koken!

Kan gluhwein ook met witte wijn worden gemaakt?

Ja dat kan zeker. Dus als je een keer wilt experimenteren neem dan eens een fles witte wijn in plaats van rode wijn. Je kunt dan bijvoorbeeld een wat zoetere witte wijn nemen zoals een moscato. Voeg dan geen extra suiker meer toe!

Kan de gluhwein ook zonder alcohol worden gemaakt?

Ja dat kan zeker, alleen is het dan officieel natuurlijk geen gluhwein. Ik heb hieronder twee versies neergezet. Eentje met en eentje zonder alcohol. Door de diverse smaken in de alcoholvrije variant lijkt het op gluhwein. Ideaal als de kinderen ook graag een glaasje mee willen drinken!

gluhwein maken
Alcoholvrije variant

De glühwein is natuurlijk heerlijk met bijvoorbeeld de parmezaanse crackers met kruidenricotta

Zelf gluhwein maken

Zelf gluhwein maken

3.45 van 9 stemmen
GangDrank
KeukenKerst

Heerlijk voor de koude dagen van het jaar!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 45 minuten

6 personen

Ingrediënten

Met alcohol

  • 1 liter chianti
  • 3 el suiker of naar smaak
  • 1 mandarijn schil van 1
  • 1 citroen schil van 1
  • 1 limoen schil van 1
  • 1 mandarijn sap van de
  • 4-5 kruidnagels
  • 3 steranijs
  • 2 stokje kaneel

Zonder alcohol

  • 500 ml cranberrysap
  • 100 ml sinaasappelsap
  • 400 ml appelsap
  • schil van 1 sinaasappel
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 steranijs
  • 3 kruidnagels
  • 3 kardemompeulen
  • 1 tl vanille extract

Alcoholische versie

  • Doe de suiker in een steelpan en giet hier een beetje van de wijn bij. Breng aan de kook en roer net zolang tot de suiker is opgelost. Voeg de schillen en de specerijen eraan toe. Giet de rest van de wijn erbij en laat het geheel even goed warm worden. (maximaal 70˚C) Let op: het mag nu niet meer te koken. Je wilt niet dat alle alcohol verdampt.
  • Zet het vuur uit en dek de pan af. Laat alle smaken goed intrekken en warm de wijn weer op vlak voor serveren.

Alcoholvrije versie

  • Doe cranberrysap, sinaasappelsap en appelsap in een steelpan en voeg hier de sinaasappelschil, kaneelstokjes, steranijs, kruidnagel en kardemom aan toe. Voeg de vanillestok of vanille extract toe en breng het geheel aan de kook. Laat dit rustig even een minuutje of tien zachtjes koken. Serveer warm.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 255kcal | Koolhydraten: 32g | Eiwit: 1g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 0.1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.1g | Natrium: 6mg | Kalium: 231mg | Vezels: 3g | Suiker: 19g | Vitamine A: 268IU | Vitamine C: 33mg | Calcium: 46mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Bewaren

Bewaren

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.