Zelf Gluhwein maken (met en zonder alcohol)
Wat schreeuwt er nu meer winter (of herfst) dan een homemade gluhwein? Want ja dat kun je ook gewoon thuis maken en je hoeft er niet eens speciaal voor op wintersport 🙂
Zelf gluhwein maken
De allereerste keer dat ik gluhwein dronk moet op wintersport zijn geweest ergens toen ik begin twintig was (en jongens dat is lang geleden!!) Ik was niet meteen fan moet ik bekennen, want warme wijn? Dat vond ik nogal vreemd. Bovendien dronk ik in die tijd überhaupt amper wijn dus dat warme was een tikkie gek. Maar die geuren van kaneel en andere specerijen vond ik wel meteen geweldig.
Wat vind je in deze post terug?
Bisschopswijn
Wij kennen die warme wijn natuurlijk vooral als gluhwein maar in Nederland heeft het ook een naam. Namelijk bisschopswijn. In ons landje wordt of werd dat voornamelijk gedronken rondom Sinterklaas. Traditioneel bevat het rode of witte wijn, kaneel, steranijs, kruidnagel en sinaasappelschillen. Dus niet perse heel anders dan de gluhwein, behalve dat het schijnt dat er in de Oostenrijkse variant ook andere citrusvruchten gaan. In mijn versie om zelf gluhwein te maken heb ik dan ook wel meerdere soorten citrus verwerkt, maar ik zal je niet gek aankijken als je er alleen sinaasappel in doet.
Winterse topper
Het is natuurlijk bij uitstek het drankje wat je wilt drinken tijdens de koude maanden van het jaar. En of je dat nu tijdens de kerstdagen wilt doen of tijdens de Sinterklaas (of ervoor of erna) dat maakt eigenlijk verder niet. Liefst wil je het drinken als er ook een dik pak sneeuw ligt, maar traditiegetrouw zal dat vast ook dit jaar niet gaan gebeuren ben ik bang. Dus we moeten het doen met sfeer, in plaats van met sneeuw en ijs.
Om de gluhwein te maken gebruik je liefst wel een goede wijn. Een goedkope wijn geeft niet het goede resultaat. Maak dus niet de fout om te denken dat het wel goed zal komen. Neem gewoon een lekkere wijn. Niet een hele dure, dat is ook weer zonde, maar ergens een goede middenklasser.
Welke wijn moet ik gebruiken voor gluhwein?
Zoals gezegd een goede wijn, maar dan ook liefst een met een stevige smaak. Doordat je er van alles aan toevoegt kan het zijn dat de smaak wat wegvalt als de wijn niet stevig genoeg is. Ik gebruik graag een lekkere chianti voor de gluhwein.
Hoe hoog moet de wijn worden verwarmd?
De wijn mag niet koken. Je wilt tenslotte niet dat de alcohol allemaal verdampt. Hou de temperatuur relatief laag, zo rond de 70˚C is prima. Je kunt de gluhwein trouwens ook goed maken in een slowcooker op de lage stand. Handig als je gasten krijgt en een kant- en klare voorraad gluhwein wilt hebben staan. In een drie liter slowcooker, gaat – je raadt het al – 3 liter. Makkelijker dan het in een pannetje doen. Om de suiker te laten oplossen doe ik een beetje wijn in een pannetje en dat breng ik wel aan de kook tot de suiker is opgelost. Daarna gaat het vuur laag en de rest van de wijn erbij. Dan dus niet meer koken!
Kan gluhwein ook met witte wijn worden gemaakt?
Ja dat kan zeker. Dus als je een keer wilt experimenteren neem dan eens een fles witte wijn in plaats van rode wijn. Je kunt dan bijvoorbeeld een wat zoetere witte wijn nemen zoals een moscato. Voeg dan geen extra suiker meer toe!
Kan de gluhwein ook zonder alcohol worden gemaakt?
Ja dat kan zeker, alleen is het dan officieel natuurlijk geen gluhwein. Ik heb hieronder twee versies neergezet. Eentje met en eentje zonder alcohol. Door de diverse smaken in de alcoholvrije variant lijkt het op gluhwein. Ideaal als de kinderen ook graag een glaasje mee willen drinken!
De glühwein is natuurlijk heerlijk met bijvoorbeeld de parmezaanse crackers met kruidenricotta
Zelf gluhwein maken
Ingrediënten
Met alcohol
- 1 liter chianti
- 3 el suiker of naar smaak
- 1 mandarijn schil van 1
- 1 citroen schil van 1
- 1 limoen schil van 1
- 1 mandarijn sap van de
- 4-5 kruidnagels
- 3 steranijs
- 2 stokje kaneel
Zonder alcohol
- 500 ml cranberrysap
- 100 ml sinaasappelsap
- 400 ml appelsap
- schil van 1 sinaasappel
- 2 kaneelstokjes
- 2 steranijs
- 3 kruidnagels
- 3 kardemompeulen
- 1 tl vanille extract
Instructies
Alcoholische versie
- Doe de suiker in een steelpan en giet hier een beetje van de wijn bij. Breng aan de kook en roer net zolang tot de suiker is opgelost. Voeg de schillen en de specerijen eraan toe. Giet de rest van de wijn erbij en laat het geheel even goed warm worden. (maximaal 70˚C) Let op: het mag nu niet meer te koken. Je wilt niet dat alle alcohol verdampt.
- Zet het vuur uit en dek de pan af. Laat alle smaken goed intrekken en warm de wijn weer op vlak voor serveren.
Alcoholvrije versie
- Doe cranberrysap, sinaasappelsap en appelsap in een steelpan en voeg hier de sinaasappelschil, kaneelstokjes, steranijs, kruidnagel en kardemom aan toe. Voeg de vanillestok of vanille extract toe en breng het geheel aan de kook. Laat dit rustig even een minuutje of tien zachtjes koken. Serveer warm.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
waarmee kan ik de suiker vervangen?
He Margriet, Je kunt honing of ahornsiroop gebruiken in plaats van suiker.
Dit is erg lekkere gluhwein. Ik heb deze gemaakt voor de koek-en-zopietent op St. Maarten (niet het eiland natuurlijk). Groot succes. Erg lekker. Zeer fijne kruiderij. Misschien één schilletje minder (ik heb de mandarijnschil eruit gelaten en dat beviel goed), maar dat is een kwestie van smaak. Er waren veel mensen die het recept wilden. En dat krijgen ze hoor, Simone, met bronvermelding uiteraard.
O leuk dat het zo goed is bevallen Hans! 👍
Hoe lang is dit houdbaar? Het klinkt lekker!
O jeetje, ik denk niet zo heel lang want het is natuurlijk wijn. Als je die open hebt staan wordt het al snel niet meer zo lekker. Ik denk een dag of twee?
Vanavond gemaakt voor 11 november oftewel sint Maarten. Naar eigen inzicht mog wat sinaasappelschil toegevoegd Het staat nu zachtjes te pruttelen . Maar ben heel benieuwd hoe dat straks smaakt.
Oe! Dank voor de herinnering voor Sint Maarten! Ben benieuwd wat je ervan vindt uiteindelijk.. 😉
Pingback: Verwarmend drankje voor koude dagen: appelsap met specerijen | Simone's Kitchen
Dat ziet er lekker uit! En ook nog best makkelijk te maken eigenlijk. Dan is het bijna zonde om kant en klare gluhwein te kopen.
Ja het is echt zo klaar! En als bonus gaat je hele huis er lekker van ruiken!
Wat was hij lekker he? Alleen jammer dat we hem vroeg in de ochtend maakten! hahahah
Ja dat hadden we dan weer niet zo heel goed ingepland eigenlijk!