Bloemkoolrijst met boerenkool en knapperige croutons
Lekker veel groente
Dit gerecht van bloemkool met boerenkool kwam redelijk spontaan tot wording doordat Tom en ik samen in de studio aan het koken waren. Lekker een beetje freewheelen levert vaak de beste ideeen op. Gewoon kijken wat je nog hebt liggen en daar dan iets lekkers mee maken. Ik vind sowieso dat dat wel wat vaker mag gebeuren. Vaak laat je je leiden door de waan van de dag en kom je niet toe aan creatief nadenken of dingen eens anders proberen te zien. Ik schreef daar vorige week al een artikel over. Grappig hoeveel reacties daar op kwamen van mensen die het direct herkennen.
Toch wel fijn om te weten dat ik niet de enige ben! Maar goed, voorlopig is er hier nog wat werk aan de winkel en wat denkwerk vereist om tot de oplossing (voor zover die er is) te komen. Twee weken geleden ook een interessante workshop gevolgd, samen met Alex. Lifecrafting seminar. Niet dat ik nu dan alle antwoorden heb na die workshop maar het gaf wel de nodige tools om weer een stapje verder te komen en hoe je het denkproces bij jezelf kunt sturen.
Affijn, genoeg zware kost. Over tot het recept want daar kwamen jullie voor toch? Het is heel eenvoudig om te maken en wil je het koolhydraatarm houden dan laat je de croutons gewoon weg. Wil je het vegan maken dan laat je de feta weg. Je hebt wel iets van wat zoutigs nodig, maar je kunt ook overwegen om er wat nootjes aan toe te voegen. Dat zou zeker ook niet misstaan.
Bloemkool over? Check hier dan alle recepten met bloemkool of als je boerenkool over hebt dan kun je hier nog wat extra boerenkoolideetjes vinden!
Bloemkoolrijst met boerenkool en feta
Ingrediënten
- 1/2 bloemkool
- 100-200 gr boerenkool
- 2 sneetjes oud bruin brood
- optioneel parmezaanse kaas
- 50 gr feta
- citroenolie
- peper
- zout
- olie om te bakken
Instructies
- Maak de bloemkool kleiner en doe in een keukenmachine. Draai dit tot grove korrels. Ongeveer op formaat van rijst.
- Verhit een hapjespan of wok en doe hier wat olie in. Voeg de bloemkool toe en bak dit een minuutje voor je de boerenkool toevoegt en even een paar minuutjes meebakt. Breng op smaak met zout en peper.
- De croutons maak je door de boterhammen in blokjes te snijden. Deze bak je krokant in flink wat olie. Ook erg lekker is het om de croutons ook nog even te bestrooien met parmezaanse kaas voor je ze bakt. Worden ze lekker zoutig van!
- Serveer de bloemkoolrijst met de feta erover verkruimeld en met de croutons. Doe er flink wat van de citroenolie over en smullen maar!
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Ik was op zoek naar een recept met boerenkool maar niet traditioneel stamppot. In dit recept staat dat je de boerenkool even met de bloemkoolrijst meebakt. Dan is de boerenkool toch nog rauw? Lijkt me niks.. Is dit de bedoeling rauw?
Groetjes, Wilme de Roon
Hoi Wilme. Nou ja rauw is het niet meer want je bakt het mee. Maar je kunt het natuurlijk langer bakken. Dat is geheel aan jou. Smaken verschillen tenslotte! 😉