Wat zegt winter meer dan een boerenkoolstamppot met worst? Hoe je dit heerlijke winterse gerecht maakt zie je hier.

Boerenkoolstamppot met worst

Boerenkoolstamppot met worst

Echt veel Hollandser dan een boerenkoolstamppot kun je eigenlijk niet vinden. Althans dat vind ik persoonlijk. Als ik denk aan de Hollandse keuken dan denk ik aan stamppot. En als ik denk aan stamppot dan denk ik aan mijn favorieten; andijviestamppot en boerenkoolstamppot.

In dit geval koos ik ervoor om de boerenkoolstamppot te maken met gewone aardappel. Dat is de traditionele manier om deze stamppot te maken, maar je kunt er ook voor kiezen om het te maken met knolselderij. Dit heb ik al gedaan in de zuurkoolstamppot maar kun je met willekeurig welke stamppot gebruiken.

Kruimige aardappel

Voor een goede aardappelpuree gebruik je kruimige aardappels en die maak je aan samen met de boerenkool tot een lekker romig geheel. Hoeveel boter en hoeveel melk je precies gebruikt is een beetje afhankelijk van wat jij lekker vindt.

boerenkoolstamppot met worst

Koken of bakken

Je kunt deze boerenkoolstamppot maken door de boerenkool te bakken, zoals ik hier doe, of je kunt de boerenkool koken. In dat geval voeg je de boerenkool de laatste paar minuten toe aan de aardappelen en je giet het geheel in een keer af. Dat is zeker een optie en gebruik ik ook vaak. Maar het bakken van de boerenkool geeft het net een wat lekkerder smaak.

Boerenkoolstamppot is zeker geen mager gerecht, maar het werd dan ook van oudsher gegeten in de winter. Als het koud was en de mannen en vrouwen wel wat extra vet konden gebruiken om de kou te trotseren. Met onze kwakkelwinters is dat natuurlijk eigenlijk niet meer nodig. Maar het blijft wel lekker om een Hollandse klassieker op tafel te zetten natuurlijk.

De boerenkoolstamppot kun je desgewenst wat minder calorierijk maken door de aardappels te vervangen voor knolselderij, de spekjes te vervangen door hamblokjes en de rookworst door een magere variant. De roomboter kun je eventueel weglaten. Persoonlijk zou ik het liever eten zoals het origineel. Het is tenslotte niet een gerecht wat je elke dag op tafel zet.

Ook lekker om te serveren met wat grove mosterd!

Liever geen zuivel? Vervang de volle melk dan door amandelmelk en de roomboter door een plantaardige boter.

Boerenkoolstamppot met worst
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Boerenkoolstamppot met worst

Deze lekkere boerenkoolstamppot maak je natuurlijk met spekjes en een goede rookworst.
Bereidingstijd: 30 min
Totale tijd: 30 min
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 500 gr kruimige aardappel schoongemaakt en in blokjes
  • 100 gr magere spekjes
  • 1 rookworst
  • 300 gr boerenkool schoongemaakt, gesneden
  • 20 gr roomboter
  • 50 ml volle melk ongeveer

Instructies

  • Maak de aardappels schoon en doe in een pan met ruim gezouten water. Kook gaar. Giet af en laat goed uitstomen.
    Laat de rookworst ondertussen in heet water wellen of warm worden.
  • Bak ondertussen de spekjes in een ruime koekenpan. Doe de spekjes er zonder olie of boter in. Er komt genoeg uit de spekjes zelf. Laat ze bruin en krokant bakken.
  • Voeg dan de boerenkool toe en bak deze mee tot de boerenkool slinkt en gaat glanzen. Voeg de boerenkool toe aan de aardappels en gebruik een stamper om het samen te brengen.
  • Voeg de boter en melk naar wens toe om het lekker smeuïg te maken. Serveer de stamppot boerenkool met de rookworst.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollandse keuken
Trefwoord: aardappel, boerenkool, rookworst
Dieetsoort: glutenvrij

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 936kcal, Koolhydraten: 60g, Eiwit: 35g, Vet: 62g, Verzadigd vet: 24g, Meervoudigd onverzadigd vet: 4g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 15g, Transvet: 1g, Cholesterol: 166mg, Natrium: 1778mg, Kalium: 2013mg, Vezels: 6g, Suiker: 3g, Vitamine A: 15280IU, Vitamine C: 229mg, Calcium: 293mg, Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!