Boerenkool stamppot met worst
Wat zegt winter meer dan een boerenkool stamppot met worst? Hoe je dit heerlijke winterse gerecht maakt zie je hier.
Boerenkool stamppot met worst
Echt veel Hollandser dan een boerenkool stamppot kun je eigenlijk niet vinden. Althans dat vind ik persoonlijk. Als ik denk aan de Hollandse keuken dan denk ik aan stamppot. En als ik denk aan stamppot dan denk ik aan mijn favorieten; andijviestamppot en boerenkool stamppot.
In dit geval koos ik ervoor om de boerenkool stamppot te maken met gewone aardappel. Dat is de traditionele manier om deze stamppot te maken, maar je kunt er ook voor kiezen om het te maken met knolselderij. Dit heb ik al gedaan in de zuurkool stamppot maar kun je met willekeurig welke stamppot gebruiken.
Kruimige aardappel
Voor een goede aardappelpuree gebruik je kruimige aardappels en die maak je aan samen met de boerenkool tot een lekker romig geheel. Hoeveel boter en hoeveel melk je precies gebruikt is een beetje afhankelijk van wat jij lekker vindt.
Koken of bakken
Je kunt deze boerenkool stamppot maken door de boerenkool te bakken, zoals ik hier doe, of je kunt de boerenkool koken. In dat geval voeg je de boerenkool de laatste paar minuten toe aan de aardappelen en je giet het geheel in een keer af. Dat is zeker een optie en gebruik ik ook vaak. Maar het bakken van de boerenkool geeft het net een wat lekkerder smaak.
Boerenkool stamppot is zeker geen mager gerecht, maar het werd dan ook van oudsher gegeten in de winter. Als het koud was en de mannen en vrouwen wel wat extra vet konden gebruiken om de kou te trotseren. Met onze kwakkelwinters is dat natuurlijk eigenlijk niet meer nodig. Maar het blijft wel lekker om een Hollandse klassieker op tafel te zetten natuurlijk.
De boerenkool stamppot kun je desgewenst wat minder calorierijk maken door de aardappels te vervangen voor knolselderij, de spekjes te vervangen door hamblokjes en de rookworst door een magere variant. De roomboter kun je eventueel weglaten. Persoonlijk zou ik het liever eten zoals het origineel. Het is tenslotte niet een gerecht wat je elke dag op tafel zet.
Ook lekker om te serveren met wat grove mosterd!
Liever geen zuivel? Vervang de volle melk dan door amandelmelk en de roomboter door een plantaardige boter.
Boerenkool stamppot met worst
Ingrediënten
- 500 gr kruimige aardappel schoongemaakt en in blokjes
- 100 gr magere spekjes
- 1 rookworst
- 300 gr boerenkool schoongemaakt, gesneden
- 20 gr roomboter
- 50 ml volle melk ongeveer
Instructies
- Maak de aardappels schoon en doe in een pan met ruim gezouten water. Kook gaar. Giet af en laat goed uitstomen.Laat de rookworst ondertussen in heet water wellen of warm worden.
- Bak ondertussen de spekjes in een ruime koekenpan. Doe de spekjes er zonder olie of boter in. Er komt genoeg uit de spekjes zelf. Laat ze bruin en krokant bakken.
- Voeg dan de boerenkool toe en bak deze mee tot de boerenkool slinkt en gaat glanzen. Voeg de boerenkool toe aan de aardappels en gebruik een stamper om het samen te brengen.
- Voeg de boter en melk naar wens toe om het lekker smeuïg te maken. Serveer de stamppot boerenkool met de rookworst.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.