Lekkere stevige stamppot met snijbonen, spekjes en geraspte kaas. Je maakt de stamppot met snijboontjes wat weer eens een hele andere soort stamppot is.

Snijbonen stamppot

Snijbonen stamppot

Tot voor kort had ik eigenlijk nog nooit zelf iets gemaakt met snijbonen. Snijbonen zijn typisch zo’n ietwat ouderwetse groente die te weinig wordt gebruikt. De eerste keer dat ik zelf iets met snijbonen maakte was met de blote billetjes in het gras. Dat is in weze ook een soort snijbonen stamppot maar dan met witte bonen en een gehaktbal. Voor deze stamppot met snijbonen wilde ik dan weer een hele andere smaak en dus gebruikte ik spekjes én geraspte kaas erbij en maakte ik de stamppot op smaak met mosterd.

Ik ben sowieso fan van stamppot, alhoewel ik meestal aan de slag ga met een boerenkool stamppot, andijvie stamppot (lekker snel!) zuurkool of hutspot. Deze snijbonen stamppot is dan weer even heel wat anders, maar zo lekker!

Lekker makkelijk recept

Het maken van de snijbonen stamppot is heel eenvoudig. Je snijdt de snijbonen in kleine stukjes. Dat kan natuurlijk gewoon met een mes, maar ook met een snijbonen snijder. Mocht je die toevallig in huis hebben. Wij hadden er thuis vroeger wel eentje maar al jaren niet meer gezien. Anyway, je kookt de snijbonen dus tot ze gaar zijn, ongeveer 10 minuten. In een andere pan zet je de aardappels op en deze kook je ook tot ze gaar zijn.

snijbonen stamppot

Bereiden van de snijbonen stamppot

Als de aardappels op staan en de snijbonen gekookt zijn, kun je de uitjes lekker glazig bakken met de knoflook. Ik bak de snijbonen even lekker mee op hoog vuur. Dat geeft ze net even wat meer smaak. Zodra de aardappels gaar zijn, giet je ze af en laat ze even goed uitstomen. Dan stamp je het met een pureestamper lekker grof. Ik hou wel van grove stamppot maar maak het zo fijn als je zelf wilt.

Ik voeg een scheutje melk toe, wat mosterd en een flinke klont boter. De boter laat je even door de hete aardappels smelten en het geheel maak je tot een smeuïge aardappelpuree. Dan gaat de snijbonen mix en de geraspte kaas erdoor en je snijbonen stamppot is klaar.

De spekjes bak je even lekker uit op hoog vuur en serveer je over de snijbonen stamppot heen. Je kunt – als je dat lekker vindt – ook nog wat van het spekvet door de stamppot heen scheppen.

Snijbonen stamppot met spekjes
Snijbonen stamppot

Snijbonen stamppot

Nog geen review
GangHoofdgerecht
KeukenHollandse

√Lekker Hollands √Stamppot met snijbonen √Makkelijk recept √Stevige winterkost √Doordeweekse maaltijd
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 25 minuten
bereiding 15 minuten
totaal 40 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 400 g snijbonen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui gesnipperd
  • 800 g kruimige aardappel
  • 25 g boter
  • 1 el mosterd
  • 1 scheutje melk optioneel
  • 100 g geraspte kaas
  • 75 g spekjes
  • peper en zout

  • Was de snijbonen en snij deze in kleine stukjes. Doe in een pannetje met gezouten water en breng aan de kook
  • Kook de boontjes voor ongeveer 10 minuten of tot deze beetgaar zijn. Giet af en laat uitlekken.
  • Ondertussen zet je de aardappels ook op en je kookt tot deze gaar zijn.
  • Verwarm een klein koekenpannetje met wat boter en bak hierin de ui tot deze glazig is. Voeg de knoflook toe en bak even mee. Doe nu de snijbonen erbij in de pan en roerbak het geheel even mee.
  • Gebruik ondertussen een pureestamper om de aardappels te pureren. Voeg een klont boter toe en eventueel een scheutje melk. Voeg de snijbonen mix en de geraspte kaas toe. Breng op smaak met peper en zout en de mosterd.
  • Bak de spekjes uit en serveer deze bij de snijbonen stamppot.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 501kcal | Koolhydraten: 72g | Eiwit: 25g | Vet: 15g | Verzadigd vet: 7g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Transvet: 0.2g | Cholesterol: 26mg | Natrium: 503mg | Kalium: 1515mg | Vezels: 7g | Suiker: 3g | Vitamine A: 292IU | Vitamine C: 42mg | Calcium: 175mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.