Een van de klassiekers uit de stamppot keuken (als er zoiets als een stamppot keuken bestaat) is natuurlijk hutspot. Lekker met veel uien, wortel en – voor mij favoriet – een lekkere rookworst.

Hutspot met rookworst

Hutspot met rookworst

Terugdenkend aan mijn jeugdjaren vond ik hutspot niet de lekkerste van alle stamppotten. Maar ik vond boerenkool stamppot ook niet lekker. En als ik erover nadenk was zuurkool ook al geen favoriet. Tegenwoordig is dat wel anders. Mijn favoriete wintergerechten zijn zonder meer stamppotten. En hutspot is tegenwoordig groot favoriet. Zo makkelijk om te maken en het ultieme comfortfood als je het mij vraagt.

Hutspot met rookworst

Wortel, ui en aardappels

In de basis is hutspot natuurlijk echt enorm eenvoudig. Het is een mix van wortel, ui en aardappels. En dan heb je al je hutspot. Dus eigenlijk niet meer dan drie ingrediënten. Natuurlijk komen er nog wat extra’s bij zoals spekjes, roomboter en melk om de aardappels lekker smeuïg te maken. Hoewel het stukken goedkoper is om het allemaal zelf te snijden moet ik bekennen dat ik voor de hutspot meestal een kant- en klaar pakket koop.

De eenvoudige reden daarvoor is dat ik altijd tranen met tuiten moet huilen als ik uien ga snijden en dat is zó niet mijn favoriete bezigheid. Bovendien is 400 gram ui best een flinke hoeveelheid dus ja ik ga hier voor lui en koop het pakket zo in de supermarkt. Gelukkig is dat in de herfst en winter goed beschikbaar. Scheelt ook weer tijd natuurlijk.

Hutspot met rookworst

Hoe maak je hutspot?

In principe is hutspot een eenpansgerecht. Je kookt namelijk uien, wortels en de aardappels in één pan. Maar door het toevoegen van de spekjes en de rookworst gebruik je natuurlijk een extra pan. Ik begin het maken van de hutspot door eerst water op te zetten en dit aan de kook te brengen. Hier komen vervolgens de uien eerst in, daarna de wortel. Dit laat ik een minuutje of vijf koken voor ik de aardappels erbij doe. Het geheel laat je lekker even pruttelen tot alles groentes en de aardappels goed gaar zijn.

Afgieten en weer terug doen in de pan. Nu gebruik je een pureestamper om alles samen te brengen. Ik doe op dit moment ook de boter en de melk erbij. Doe niet alle melk in een keer erin, scheutje voor scheutje is beter. Op die manier kun je goed in de gaten houden of je al de gewenste structuur hebt bereikt.

Vegetarische hutspot

Mijn hutspot is niet vegetarisch maar dat kun je wel makkelijk maken door de spekjes en rookworst weg te laten. Je kunt – desgewenst – vegetarische spekjes gebruiken en een vega gehaktballetje bijvoorbeeld. Persoonlijk vind ik de vegetarische rookworst niet te eten, maar vind jij die wel lekker dan kun je die uiteraard gebruiken.

Hutspot

Wat voor vlees is het lekkerste bij de hutspot?

Voor mij is dat een rookworst, maar traditioneel wordt hutspot gegeten met klapstuk. Klapstuk (ook wel runderborst genaamd) komt van de klapribben van het rund, vandaar de naam. Het is een typisch goedkoop stuk vlees en moet lekker lang stoven. Ik vind dat voor een snel gerecht als hutspot minder handig, maar wil je old school gaan dan is dat zeker een goede optie.

Waar kan ik de aardappels mee vervangen?

Eet je liever geen witte aardappels dan kun je deze goed vervangen door knolselderijpuree. Je kunt het verder op dezelfde manier verwerken als de aardappel. De knolselderij is iets sneller klaar. Ook afhankelijk van hoe je het snijdt natuurlijk.

Kan ik een lactosevrije versie van de hutspot maken?

Dat kan zeker. In dat geval vervang je de melk voor een plantaardige melk zoals amandelmelk. Kokosmelk kan natuurlijk ook maar dan krijg je een kokos hutspot. Lijkt me niet perse heel lekker dus ik zou gaan voor amandelmelk.

De roomboter kun je vervangen voor een plantaardige boter.

Hutspot met rookworst
Print recept Pin recept
No ratings yet

Hutspot

De ultieme Hollandse pot is toch wel deze overheerlijke stamppot met rookworst en spekjes
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 20 min
Totale tijd: 35 min
Porties: 4 personen

Benodigdheden

  • Pureestamper

Ingrediënten

  • 400 gr uien gesneden
  • 600 gr wortel gesneden
  • 1 kilo aardappels geschild en schoongemaakt
  • 200 gr spekjes
  • 1 rookworst
  • 40 gr roomboter
  • 150 ml melk ongeveer

Instructies

  • Neem een grote pan met water en breng dit aan de kook. Zodra het kookt voeg je de uien en de wortels toe. Breng opnieuw aan de kook en kook voor ongeveer 5 minuten.
  • Voeg nu de aardappels toe aan de pan en kook het geheel tot alle groentes goed gaar zijn.
  • Giet af en doe weer terug in de pan. Gebruik een pureestamper om het grof te stampen. Voeg de boter toe en de melk en roer het tot een geheel. Voeg niet alle melk in een keer toe maar kijk hoeveel er nodig is voor een smeuïg geheel.
  • Bak de spekjes uit en verwarm de rookworst. Schep de spekjes door de hutspot en serveer met de rookworst.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollandse keuken
Trefwoord: aardappels, uien, wortel

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 585kcal, Koolhydraten: 41g, Eiwit: 26g, Vet: 36g, Verzadigd vet: 13g, Meervoudigd onverzadigd vet: 9g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 12g, Transvet: 0.3g, Cholesterol: 62mg, Natrium: 1496mg, Kalium: 854mg, Vezels: 11g, Suiker: 13g, Vitamine A: 25374IU, Vitamine C: 17mg, Calcium: 177mg, Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!