Simone's Kitchen

Andijviestamppot met gestoofde gehaktballetjes

Andijviestamppot met pittige gehaktballetjes | simoneskitchen.nl

Het is winter. Maar wanneer ik naar buiten kijk lijkt het eerder het begin van de herfst.
Grauw, regenachtig en somber. En zeker geen teken van sneeuw of ijs.
Toch zegt mijn biologische klokje dat het winter is en daar horen natuurlijk winterse gerechten bij.
Lekkere stoofschotels en uiteraard ook mooie stamppotten.

SPONSORED

Andijvie stamppot met pittige gehaktballetjes | simoneskitchen.nl

“Ouderwets” lekkere andijvie stamppot met gehaktballetjes

Ik vind stamppot boerenkool en hutspot heerlijk, maar verreweg mijn favoriet is toch de stamppot rauwe andijvie.
Die vind ik zo lekker dat ik die zelfs in de zomer nog wel eens maak. Omdat de andijvie rauw in deze stamppot gaat, blijft die nog lekker knapperig en fris, waardoor deze stamppot voor mij in ieder seizoen een welkome gast op tafel is. En gelukkig vindt mijn vrouw, Simone dit ook.
Veel van jullie zijn ongetwijfeld op de hoogte van het ongeluk dat Simone een paar weken geleden heeft gehad.
Aan de ene kant een gebroken voet en aan de andere kant een verbrijzelde enkel is het ultieme recept voor een paar weken aan bed gekluisterd zijn.
Met als gevolg dat alle huishoudelijke taken nu bij één persoon terecht komen: ikke.

Andijvie stamppot met pittige gehakt balletjes | simoneskitchen.nl

Hier zal je me absoluut niet over horen klagen (nou, ok een beetje dan), maar de keerzijde van de medaille is wel dat ik dan minder tijd over heb om heel uitgebreid te gaan kokkerellen.

Want laten we eerlijk zijn: na het stofzuigen, wassen, opruimen en meer van dat soort gedoe, wil ik niet óók nog eens een paar uur in de keuken vertoeven. Hoe leuk ik koken ook vind, soms is makkelijk het codewoord waarmee we de komende maanden door gaan komen. Makkelijk hoeft echter niet meteen synoniem te staan aan slecht. Ik vind een patatje op zijn tijd heus reuze lekker, maar vrouwlief vindt dat dan weer niet “gezond” genoeg en vanwege het botherstel geef ik daar nu iets makkelijker aan toe als ‘normaal’.

Andijvie stamppot met pittige gehaktballetjes | simoneskitchen.nl

Rauwe andijvie kreeg de goedkeuring en om daar dan een lekker makkelijke maaltijd van te maken koos ik voor de aardappelpuree van MAGGI. Klaar binnen vijf minuten en goed van smaak (en meteen lekker smeuïg) En om het af te maken maakte ik er dit keer lekker gestoofde gehaktballetjes bij en bereidde die met de MAGGI stoofmix voor varkenslapjes. Heb je meteen een lekkere saus voor over je stamppot erbij. Ideaal dus!

Andijviestamppot met pittige gehaktballetjes | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Stamppot rauwe andijvie met gestoofde gehaktballetjes

Lekker makkelijke stamppot van andijvie met gestoofde gehaktballetjes Een winters gerecht dat je het hele jaar door kunt eten. Hou je van extra pittig dan kun je meer cayennepeper gebruiken.
Voorbereidingstijd: 5 min
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 5 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 600 gram gesneden en gewassen andijvie
  • 1 portie aardappelpuree
  • 300 ml melk
  • 400 ml water
  • 3 el creme fraiche

Voor de gestoofde gehaktballetjes:

  • 350 gr gehakt half om half
  • 1 uitje fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • beetje worcestersaus
  • 1 ei
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 1 tl chilipoeder
  • paneermeel
  • 1 pakje stoofmix voor varkenslapjes van Maggi
  • 250 ml water

Instructies

  • Doe het gehakt samen met de helft van het zakje stoofmix in een kom. Voeg hier de overige ingredienten voor de gehaktballetjes (behalve het water en paneermeel) aan toe en kneed door elkaar tot je een samenhangende massa hebt. Is het nog iets te vochtig voeg dan paneermeel toe, tot je er mooie kleine balletjes van kunt draaien. Bak de gehaktballetjes aan in een koekenpan tot ze goudbruin zijn. Doe hier de andere helft van de stoofmix en 250 ml water bij en laat het geheel een minuutje of 20 stoven. Haal de balletjes even uit de saus en laat de saus verder indikken tot de gewenste saus dikte. Voeg de balletjes weer toe en laat even meewarmen.
  • Doe de melk en 400 ml water in een hoge pan en breng aan de kook. Haal hierna direct van het vuur en roer met een garde het zakje aardappelpuree erdoor tot je een mooie puree hebt
  • Voeg aan de puree de andijvie  toe en schep dit met een lepel goed door elkaar. Doe de creme fraiche erbij en roer nogmaals goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de stamppot in een diep bord met hierbij de pittige gehaktballetjes. Giet een lepel van de stoofsaus over de balletjes en je hebt een heerlijke stamppot die je het hele jaar door kunt eten.

Disclaimer: Dit artikel betreft een samenwerking met MAGGI

Delen is fijn!

Avatar

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.

4 comments

  1. Avatar

    Heerlijk, snel gemaakt. Met hulp van mijn dochter voor de balletjes stond het in 35 minuten op tafel. Zeker voor herhaling vatbaar.

  2. Avatar

    Deze wil ik vanavond graag maken. Maar helaas alleen de stoof runder en hachee. Ben in 4 winkels hier geweest. Welke van de 2 zal ik doen? Ik heb ze beide meegenomen…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.