Simone's Kitchen

Dudefood dinsdag : Stoere stamppot van spruitjes

Spruitjes stamppot met worst | simoneskitchen.nl

 

Het is winter; dat betekent kou en guur weer en dus dat het tijd is voor stevig en stoer eten.
Dé tijd van het jaar voor iedere Dude om in de keuken te kunnen schitteren! Althans, dat zou je zeggen.
Ware het niet dat er deze winter van kou en guur weer maar weinig sprake is geweest.

Het lijkt erop dat de gewrichten van vadertje Winter de koude dagen ook niet meer zo goed kunnen verdragen en dat hij daarom maar voor zachte winters heeft gekozen.
Want met temperaturen van meer dan 14 graden in de Decembermaand is de Elfstedentocht een evenement geworden dat je op de fiets in je shirt en korte broek nog kunt doen.
Kortom, dit jaar geen winter waarin stamppot en hete bliksem die de boventoon voeren.

Gelukkig werd het afgelopen week ineens een stuk kouder en zag ik ’s een dikke laag vorst op de autoruiten staan.
Ik slaakte een kreetje van vreugde en rende snel naar buiten om de vrieskou te trotseren en de ingrediënten voor een stoere mannenstamppot te gaan halen.

De buurman stond met een zuur gezicht het ijs van zijn voorruit te krabben en bromde me toe: “Jemig, wat een kou! Ik kan er ook niet meer tegen, al die winterse kou. Ik word oud!”
Ik lachte de buurman vrolijk toe. “Al die kou? Het is inmiddels bijna eind februari en we hebben voor het eerst deze winter min drie graden. Hoezo kou? En, je wordt pas oud als je vaker een stijve nek als een stijve piemel hebt, buurman.” Vervolgens beende ik over de bevroren straat naar de winkel en liet de buurman verbijsterd achter.

Spruitjesstamppot met groene pepers

Ja, ik moet het er nu van nemen, want voor je het weet duurt deze ‘winter’ maar een dag of drie.
Bij temperaturen onder nul maakt een echte vent stamppot. En die stamppot mag ook nog lekker pittig zijn, want daar wordt de stamppot stoer van.
Dus vandaag een rijke stamppot van spruitjes met wat groene peper voor hitte.

En ik heb er geen rookworst maar lekker gekruide saucijsjes bij gedaan, omdat ik vind dat die er beter bij passen. Een lekkere gehaktbal erbij kan natuurlijk ook heel goed.
Ook heb in plaats van ui wat prei in de stamp gedaan, want, de oude Friese weerspreuk luidt: ‘Wanneer je uien in je eten vindt, is er kans op harde wind.’
En dat willen we natuurlijk niet hebben met vorst.

 

Spruitjes stamppot met worst | simoneskitchen.nl

Stamppot van spruitjes
Voorbereiding
15 mins
Kooktijd
15 mins
Totale tijd
30 mins
 
Servings: 4 personen
Ingredienten
  • 500 gr aardappelen geschild en in kwarten gesneden
  • 500 gr spruitjes schoongemaakt en onderaan met een mesje ingekerfd
  • 1 prei gewassen en in ringetjes gesneden
  • 1 jalapeño of groene peper in kleine stukjes gesneden (echte mannen laten de zaadjes zitten)
  • 150 gr spekdobbelsteentjes
  • 2 tl chinese fivespice vijfkruidenmix
  • scheutje slagroom of kookroom
  • 8 saucijsjes of 4 als ze groot zijn
  • zout en peper
Instructies
  1. Breng de aardappelen in ruim water aan de kook. Wanneer de aardappelen 5 min koken, gooi je de spruitjes en prei erbij. Kook nog 10 – 15 min tot de aardappelen gaar zijn. Giet de aardappelen en groenten af en gooi ze daarna weer terug in de pan
  2. Bak, terwijl de groenten koken, de spekjes in een kleine koekenpan krokant
  3. Verhit een flinke klont boter in een koekenpan en bak de saucijsjes in de gesmolten boter lekker bruin. Laat de worstjes met een deksel op de pan nog een minuut of 10-15 op laag vuur garen
  4. Stamp de aardappelen en groenten met een stamper door elkaar. Giet de slagroom of kookroom erbij om je stamppot lekker smeuïg te maken.
  5. Doe de fivespice, gesneden peper en spekblokjes bij de stamppot en roer nog eens flink door
  6. Serveer de stamppot met de saucijsjes. Voor een extra knapperig effect kun je nog wat geroosterde hazelnoten aan de stamppot toevoegen

 

Spruitjes stamppot met worst | simoneskitchen.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos