Spruitjes met balsamico

Spruitjes met balsamico

Het spruitjesseizoen is weer geopend! En ik vier dat dit keer met deze heerlijke spruitjes met balsamico. Het is weer eens een hele andere manier om spruitjes te eten.

Dit heerlijke en gezonde groene kooltje is vaak verguisd, maar – mits goed klaargemaakt – echt heel erg lekker. Als voormalig spruitjeshater weet ik hoe vies spruitjes kunnen zijn. 😉 Mijn moeder was kampioen in spruitjes tot snot koken.

Geroosterde spruitjes

Voor dit gerecht kookte ik voor het eerst in lange tijd de spruitjes weer eens. Ik doe dat eigenlijk nooit, maar rooster de spruitjes in de oven. Dat koken laat ik meestal achterwege. Voor de spruitjes met balsamico koos ik er echter voor om dat toch te doen.

Het is namelijk wel iets sneller om het op die manier te bereiden. Maar het is absoluut geen must. Je kunt de spruitjes ook eerst roosteren en daarna pas serveren.

Kies je voor roosteren? Verwarm de oven dan op 200˚C. Snij de spruitjes doormidden en besprenkel met wat olijfolie, peper en zout. Rooster ze voor een minuut of 20 of tot een vork er makkelijk in gaat.

Na het roosteren haal je ze alsnog even kort door de wok met de knoflook.

Balsamico glaze

Je kunt kant- en klare balsamico glaze in de supermarkt kopen. Het verschil met gewone balsamico is dat de glaze veel zoeter is en dikker. Heel lekker bij dit gerecht, maar je zit vast niet te wachten op de hoeveelheid toegevoegde suikers in de balsamico. Daar worden de spruitjes met balsamico niet perse lekkerder van.

Gelukkig kun je relatief makkelijk zelf een glaze maken van de balsamico. In dat geval verhit je 300ml balsamico azijn en dit kook je in tot het dik en stroperig wordt. De 300ml maakt meer dan je nodig hebt voor het recept maar dan heb je meteen wat voorraad.

Knolselderijpuree

De spruitjes met balsamico serveer ik graag met knolselderijpuree. Dit maak je door de knolselderij schoon te maken en in stukken te snijden. Kook de knolselderij tot deze gaar is. Giet af en laat even uitstomen. Prak de knolselderij met een pureestamper en maak het wat romiger door een klontje boter en wat (amandel) melk toe te voegen.

Spruitjes met balsamico

Balsamico spruitjes met citroen

4 van 1 stem
GangHoofdgerecht

De meeste balsamico glaze die je in de winkel kunt kopen is gezoet met suiker, maar gelukkig kun je het ook makkelijk zelf maken.
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 20 minuten
totaal 20 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 200 gr spruitjes
  • 300 ml balsamico azijn
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el kokosolie
  • Zout en peper
  • 1 tl citroenrasp plus een kneepje sap
  • 1 bosuitje fijn gesneden
  • Serveer naar wens met bijvoorbeeld knolselderijpuree.

  • Begin met het maken van de balsamico glaze. Doe de balsamico in een pannetje en breng aan de kook. Laat het rustig koken tot het ingekookt en ingedikt is. Roer af en toe om. Hou ongeveer 10-15 minuten aan.
  • Maak ondertussen de spruitjes schoon en snij ze doormidden. Kook ze kort in weinig water voor ongeveer 5-10 minuten of tot een vork er net makkelijk in gaat.
  • Haal uit het water en laat even uitdampen.
  • Verhit een wok met de kokosolie en bak hierin de spruitjes aan met de knoflook. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel op een schaal en doe hier de citroenrasp overheen en een klein kneepjes citroensap.
  • Druppel de balsamico glaze over de spruitjes heen en verdeel het bosuitje erover.
  • Serveer met knolselderijpuree en vlees of vis naar keuze.

Notities

In de voedingswaarde berekening is de balsamico glaze niet meegenomen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 105kcal | Koolhydraten: 10g | Eiwit: 4g | Vet: 7g | Verzadigd vet: 6g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Natrium: 26mg | Kalium: 411mg | Vezels: 4g | Suiker: 2g | Vitamine A: 814IU | Vitamine C: 88mg | Calcium: 48mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.