Simone's Kitchen

Boekreview: Bonen van Joke Boon

Oosterse gehaktballetjes met grauwe erwten | simoneskitchen.nl

Oosterse gehaktballetjes met grauwe erwten

Eigenlijk hebben Alex en ik bij elke shoot die we samen doen altijd wel lol. Dat is misschien ook wel een gedeelte van de kracht van ons als team, hebben we ons wel eens laten vertellen. Maar bij sommige shoots is de auteur dan ook nog eens prettig gestoord en liggen we regelmatig in een deuk…. Joke kende ik al van eerdere blog events waar we elkaar tegen het lijf waren gelopen, maar dat was bij oppervlakkige kennismaking gebleven. Dit keer hadden we de shoots bij Joke thuis dus ruim de tijd om elkaar te leren kennen en al snel kwamen we erachter dat Joke een fan was/is van Barbara Streisand en John Denver, om maar wat te noemen..

Joke in het bonenveld

Joke in het bonenveld

Dus ik geloof dat we op dag 1 al luidkeels aan het meebleren waren met “Calypso” van John Denver. En aldus werd een traditie geboren; elke shootdag sloten we af door met gebruikmaking van broccoli’s, courgette’s en komkommers als ‘microfoon’ luidkeels mee te bleren met Johnnie boy. Een fijne manier om de dag af te sluiten kan ik je verzekeren. Totdat Alex een filmpje op facebook zette van Joke en moi aan het bleren. Hahaha…. Maar alle gekheid op een stokje; de sfeer zat er dus goed in.

20150814-MH2A9605

En ik vind dat je de lol terugziet in het boek. Want wat een plaatje is het geworden. Eentje die ik trots op de plank met boeken zet die ik geschoten heb (en dat is al een aardig vol plankje aan het worden) en waar ik fijne herinneringen aan heb. Kan niet wachten op deel 2 Joke!

Maar goed, het boek dus; dat staat vol met heerlijke recepten en zoals te doen gebruikelijk hebben Alex en ik het ons goed laten smaken. Niet alleen voor de lunch elke dag tijdens de shoots, maar elke dag kregen we van Joke de nodige pakketjes mee voor thuis. Mijn favorieten? De linzentruffels (pagina 30), de gevulde peultjes (pagina 147) en… nou ja, laat ik maar ophouden. De lijst is te lang. Ik mocht dit keer ook de lifestyle foto’s maken bij de boeren en van Joke zelf. Dat is niet altijd het geval omdat daar vaak een andere fotograaf voor in wordt gehuurd, maar in dit geval bezocht ik samen met Joke een aantal boeren en zo ook de familie Barendregt uit Schermerhorn waar de grauwe erwt in dit artikel vandaan komt. Het recept is een familierecept van Marianne Barendregt.

Schermafdruk 2016-01-09 06.57.41

Eenmaal gekookt en geweekt lijkt de grauwe erwt qua uiterlijk een beetje op een capucijner, maar ik vind hem persoonlijk lekkerder. Ongekookt ziet ie er eigenlijk niet uit. Beetje een verschrompeld erwtje (de foto met de potjes zit de grauwe erwt aan de linkerkant) maar na weken en koken is het een beauty! Je kunt tegenwoordig van het merk Mahuna de grauwe erwt kopen, deze komt bij de familie Barendregt vandaan! Mahuna wordt oa verkocht bij Albert Heijn.

Nou ik kan nog wel uren doorkletsen over de shoot en over al die lekkere bonen, maar jullie zitten natuurlijk te wachten op een recept. Ik vond het lastig kiezen maar heb uiteindelijk dus de Oosterse gehaktballetjes genomen. We gaan zeker nog veel meer recepten uit het boek maken maar dit was de eerste die we thuis hebben geprobeerd. En ook de dude heeft zijn stempel van goedkeuring hieraan gegeven.

Bonen is uitgegeven door Carrera Culinair is is te koop bij oa Bol.com voor 29,99

Oosterse gehaktballetjes met grauwe erwten | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Oosterse gehaktballetjes met grauwe erwten

Bereidingstijd: 2 uur 30 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 350 gr grauwe erwten gewassen en 12 uur geweekt in ruim water
  • 500 gr gehakt naar keuze
  • boter en/of plantaardige olie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1/2 tl gemalen koriander
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl gemalen laos
  • 1/2 tl gemalen gember
  • 5 el ketjap manis
  • 5 el ketchup
  • 2 gesnipperde augurken
  • 5 gesnipperde gemberbolletjes en 2l gembernat
  • 2 kleingesneden schijven ananas en 3 el van het sap
  • 2,5 dl bouillon
  • 2-2,5 tl maizena
  • zout
  • peper

Instructies

  • Let op dat je de avond van tevoren de erwten in de week zet.
  • Breng de geweekte erwten met het weekwater aan de kook en laat ze in 90-120 minuten gaar worden
  • Meng het gehakt met zout en peper en draai er kleine gehaktballetjes van, zo groot als ongeveer een ongedopte walnoot
  • Neem een diepe koekenpan en verhit de boter of olie en braad de balletjes rondom bruin in 8-10 minuten
  • Haal de balletjes uit de pan en zet ze even apart
  • Fruit de ui in dezelfde pan tot ze glazig zijn
  • Voeg dan de kruiden toe en ketjap, ketchup, augurk, gember, ananas en de bouillon. Roer alles goed door en laat 5 minuten pruttelen. Bind met wat met water aangemaakte maizena (op 2,5 tl maizena, 1 eetlepel water)
  • Doe de gehaktballetjes in de saus en laat deze een minuutje of vijf meewarmen
  • Schep wat grauwe erwten op een bord en daaroverheen een paar balletjes met saus

Disclaimer: De onderste link in deze post is een affiliate link met bol.com.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

1 comment

  1. Avatar

    Ik heb het filmpje gezien haha, geweldig toch. Cover van dit boek vind ik zo mooi!

    Liefs Suus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.