Blote billetjes in het gras; ik had er natuurlijk al vaker van gehoord, maar wist nou niet precies waar die naam nou eigenlijk vandaan kwam. Maar als je de foto goed bekijkt hieronder dan begint er vast wel wat te dagen. En laat het nou gewoon ook nog eens een heerlijk ouderwets recept te zijn!

blote billetjes in het gras

Blote billetjes in het gras

Het is typisch zo’n naam waar je misschien al eens van gehoord hebt: blote billetjes in het gras. Ik geloof niet dat ik het ooit had gegeten. Ik stelde me op de een of andere manier altijd een gerecht voor met konijn. Vraag me niet waarom, maar dat was mijn associatie met die blote billetjes.

Tot ik erachter kwam dat die blote billetjes dus op de witte bonen slaan en het “gras” op de snijbonen. Tja, je moet er maar op komen. Waarschijnlijk heeft er ooit iemand gezegd dat het net leek op blote billetjes. Moet je wel flink wat fantasie voor hebben denk ik dan!

Het gerecht werd blijkbaar bekend nadat de moeder van Ruud van Nistelrooij het maakte in een of ander tv programma. Tja, zo gaat dat soms met gerechten.

Stamppot

Eigenlijk is blote billetjes in het gras een stamppot gerecht. En je kunt het natuurlijk ook zo presenteren maar ik vond het dit keer leuker om er een los gerecht van te maken. Anders vallen die witte bonen een beetje weg in de aardappelpuree. Maar maak er gerust een stamppot van als je dat graag wilt.

Blote billetjes in het gras

Met ouderwets lekker gehaktballetje

Ik vind de blote billetjes in het gras het allerlekkerste met een gehaktballetje. Je kunt prima een goede gehaktbal kant- en klaar kopen bij de slager. Of je kunt een vega gehaktbal gebruiken als je dat liever hebt. Die keus is geheel aan jou. Het is eenvoudig, lekker snel klaar en veel Hollandser krijg je het niet.

Wil je je eigen gehaktbal maken dan kun je dit recept voor de gehaktbal met cohones eens proberen.

Ben je fan van ouderwets lekkere stamppotten dan heb ik de volgende nog voor je om te proberen:

blote billetjes in het gras

Blote billetjes in het gras

4.50 van 2 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenHollandse keuken

Lekker ouderwets is dit gerecht van snijbonen met witte bonen. Serveer het met aardappelpuree en een lekker balletje gehakt
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 4 porties aardappelpuree
  • 4 gehaktballen homemade of kant- en klaar gekocht
  • 500 gram snijbonen
  • 400 gram witte bonen of cannelinibonen uit blik of pot
  • 2 tl bonenkruid

  • Was de snijbonen en snijd in kleine stukjes.
  • Blancheer de snijbonen in gezouten water beetgaar.
  • Verwarm de witte bonen in hun vocht in een pannetje en schep de beetgare snijbonen er doorheen.
  • Breng op smaak met peper, zout en bonenkruid.
  • Meng de bonen door de aardappelpuree en serveer met de gehaktbal.

Notities

De voedingswaarde bevat niet de aardappelpuree

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 362kcal | Koolhydraten: 61g | Eiwit: 25g | Vet: 5g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 2g | Cholesterol: 10mg | Natrium: 52mg | Kalium: 1162mg | Vezels: 11g | Suiker: 0.4g | Vitamine A: 1IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 108mg | Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.