Wortelstamppot
Deze lekkere wortelstamppot maak je met knolselderij en serveer je met een lekker gehaktballetje. Of een rookworst, dat kan natuurlijk ook!
Wortelstamppot
Deze heerlijke wortelstamppot is net weer even anders dan anders door het gebruik van de krokante stukjes chorizo en knolselderij in plaats van aardappel. Een tijdje terug maakte ik al eens hutspot maar het grootste verschil tussen wortelstamppot en hutspot is natuurlijk het gebruik van ui. Ik hou van ui, maar niet iedereen is daar fan van. Deze wortelstamppot heeft dan ook geen ui.
Omdat ik dol ben op de smaak van knolselderij heb ik deze wortelstamppot gemaakt met knolselderij in plaats van aardappel, maar je kunt natuurlijk ook aardappel gebruiken als je dat liever doet. In dezelfde verhouding is dat prima.
Ouderwets lekker
Het is al vaker naar voren gekomen hier maar mijn moeder was geen keukenprinses. Ze maakte regelmatig boerenkoolstamppot en zuurkoolstamppot maar ik heb het uiteindelijk pas echt leren eten toen ik het huis uit was. En toen bleek dat het best lekker is als je het goed klaarmaakt. Haha… Ondanks dat mijn moeder daar geen ster in was, is het maken van een stamppot natuurlijk heel eenvoudig.
Je kunt de wortel en de knolselderij gewoon samen in een pannetje doen en tegelijk koken. Ik vind het lekker met krokant uitgebakken stukjes chorizo erdoor. Je kunt het vervolgens serveren met gehaktballetjes of een rookworst. Of iets anders.
Vega
Ook vega is dit een prima gerecht. In dat geval laat je uiteraard de chorizo weg. Ik vind krokant uitgebakken (en gemarineerde) tempeh erg lekker om erdoor te doen.
Kun je de wortelstamppot bewaren?
In de koeling blijft de wortelstamppot drie dagen goed ongeveer. Wil je het langer bewaren dan kun je het prima invriezen. Ik zou het dan zonder de chorizo invriezen. Het kan wel met de chorizo maar het knapperige effect is er wel af na het ontdooien. Dus dat is lekkerder om vers te bakken.
Overigens vind ik het vaak nog lekkerder als de stamppot opgebakken is dus alleen dat is al een goede reden om het in te vriezen. Ik maak vaak extra van dit soort gerechten en vries het dan in porties in. Ik gebruik daarvoor plastic zakjes. Die kun je plat invriezen en nemen veel minder ruimte in dan plastic bakken.
Wortelstamppot
Benodigdheden
- Pureestamper
Ingrediënten
- 500 gr knolselderij in blokjes
- 500 gr wortels
- 100 ml amandelmelk
- 75 gr chorizo in blokjes
- peper en zout
- 1 klont boter
- 1/2 bosje verse peterselie
- 1 bosui
Instructies
- Zet een grote pan op het vuur met water en kook hierin de wortels samen met de knolselderijblokjes gaar. Prik even met een vork in de wortels of die zacht genoeg zijn. De knolselderij is waarschijnlijk eerder klaar.
- Giet af en laat goed uitstomen. Gebruik een stamper om het geheel te pureren. Het mag best nog een beetje grof zijn. Voeg de amandelmelk en – eventueel – een klont boter toe om het smeuig te maken.
- Bak de chorizo uit in een droge koekenpan. Hak eventueel na het bakken nog wat kleiner en roer dit door de wortelstamppot.
- Serveren met gehaktbal of rookworst
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.