Dudefood Dinsdag : De gehaktbal met cohones
Iets waar ongetwijfeld bijna alle Dudes in de wereld het over eens zullen zijn is, wie er de beste gehaktbal ter wereld maakt. Dat is namelijk je moeder.
Ja mannen, er is toch geen lekkerder bal gehakt op deze aardkloot te vinden, dan dat geurige, smakelijke, precies goed gegaarde balletje dat je vroeger thuis voor je neus kreeg aan de eettafel?
Dat moeders gehaktballen de lekkerste zijn, nog steeds geen spreuk is voor op een Delftsblauw tegeltje, dat begrijpt bijna niemand.
Welke kerel zou er nu niet een aardewerken tegel in de woonkamer of keuken willen hebben met daarop teksten als: “Wat ik zie en waar ik ook sta, de lekkerste ballen die heeft ons ma”, of “Zoals je mams haar ballen kruidt, dat kan niet eens de mooiste bruid”.
Tegelwijsheden en gehaktballen, twee van mijn guilty pleasures.
Deze week als ode aan moeders ballen, een recept voor de op twee na beste gehaktbal ter wereld; de bal met ballen. Deze bal met karakter finisht in de race om de lekkerste bal vlak na de gehaktbal van jouw moeder (zeer goede tweede) en de traditionele gehaktbal van mijn moeder (uiteraard de eerste plaats).
Voor de dudes zonder vrees (of zonder gezond verstand) heb ik in het recept als optie een extra pittige variant vermeld. Wanneer je voor deze optie kiest, adviseer ik je de volgende ochtend een nat washandje tussen de billen te doen, na het toiletbezoek.
Tenslotte als afsluiter nog een mooie tegelwijsheid die je niet meer zo vaak tegenkomt: “Wie zijn kruis krabt met een riek, belandt waarschijnlijk in de kliniek”
Pittige gehaktbal uit de jus
Ingrediënten
Voor de gehaktbal:
- 500 gr gehakt halfomhalf
- 3 chipotle pepers uit Adobo saus fijn gesneden
- 1 el sambal
- 1/2 bosje peterselie
- 1/2 ui fijn gesnipperd
- 1 oude boterham of paneermeel
- 2 el panko Japans paneermeel
- 1 el ketchup
- 1 ei
- Peper
- Zout
- Klont boter om in te braden
Voor de jus:
- 1/2 liter rundvleesbouillon
- fles of blik zwaar bier Kanon of Gladiator is een goede keus, bij voorkeur een halve liter
- optioneel voor de echte waaghalzen:
- 1 fijn gesneden Rawit pepertje zaden en zaadlijsten verwijderen
Instructies
- Peterselie in de staafmixer doen samen met oud brood dat je in stukken hebt gescheurd. Blitzen tot het een mooi kruim is (bij gebruiken paneermeel, alleen de peterselie blitzen)
- Alle overige ingrediënten voor de gehaktbal en het gehakte peterseliemengsel in een grote kom bij elkaar gooien en dit mengen tot je een gehakt krijgt waar je vier mooie ballen van kunt draaien. De echte durfal gooit ook het fijngesneden Rawit pepertje door de gehaktmix
- Grote koekenpan verhitten, boter laten smelten en op hoog vuur de ballen aan alle kanten mooi bruin dichtschroeien
- Runderbouillon en een flinke scheut van het bier bij de gehaktballen gieten en de ballen in het vocht onder een gesloten deksel ongeveer 20 minuten laten sudderen. Restant bier in een hoog glas uitschenken en op het aanrecht zetten
- De gehaktballen om de vijf minuten even keren in het vocht en dan de deksel weer op de pan. Na het keren van de ballen iedere keer een goede slok bier nemen
- Wanneer de ballen gaar zijn (ze voelen stevig aan wanneer je er met de platte kant van een vork op drukt), ze uit de jus halen en even laten rusten op wat aluminiumfolie
- De bal gehakt serveren met een lekkere gebakken aardappel, wat gekookte groente en een lepeltje van het braadvocht.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Bij mij niet moeder maar vader die de lekkerste ballen maakt.
Da’s het toppunt van Dudaïsme: een vader die de lekkerste gehaktbal maakt. Die dudevader van jou is Koning!
Hoe toevallig dat wij op deze Dudefood Dinsdag ook gehaktballen eten! Wel de ouderwetse versie dan, maar deze pittige gaan we zeker ook eens proberen.
Enne.. heb je de ‘spicy meatballehhh’ al geprobeerd?
Trouwens, wat mij betreft kunnen gehaktballen iedere dag wel, hoor 😉