Simone's Kitchen

Zelf Nasi Goreng maken

Zelf nasi maken met deze nasi goreng met gebakken eitje

Nasi maken

Zelf een heerlijke nasi of nasi goreng maken is heel eenvoudig met dit recept. Daar heb je echt geen pakjes voor nodig waar voornamelijk zout en kruiden in zitten.

Volgens mij heb ik het al een paar keer verteld maar mijn moeder was geen kookwonder. Sterker nog: ze had een grondige hekel aan koken. Dus voor haar was de uitvinding van de pakjes en zakjes een uitkomst. En ok stiekem voor ons ook wel want we kregen nu tenminste eens iets anders te eten. Mijn moeders repertoire bestond voor de pakjes kruidenmixen vooral uit doorgekookte bloemkool, macaroni met smac en slappe sperziebonen. O en rode kool met bloedworst en vieze boerenkool. Hahaha…

Nasi kruiden

Dus toen de pakjes macaronimix op de markt kwamen vonden we dat best lekker. Er zat in ieder geval meer smaak aan dan de macaroni met smac. (yuck) Nasi was een zelfde verhaal. Voorheen aten we rijst met rozijnen en suiker. (Je bedenkt het bijna niet maar het is echt waar) en ineens was daar een zakje met nasi-kruiden. Nu geloof ik niet dat mams er ook nog groentes doorheen deed, maar goed het was een kleine verbetering.

Homemade nasi

Inmiddels gebruik ik natuurlijk nooit meer kruidenmixen uit een zakje. Ik vind het gewoon niet lekker. Te zout vooral en het is eenvoudig om zelf te maken. Ik denk dat mam vroeger de rijst van Uncle Ben gebruikte (bestaat die nog eigenlijk??) maar voor het zelf maken van nasi goreng is het belangrijk dat je rijst al gekookt is en afgekoeld. Dat maakt nasi meteen een ideaal gerecht om te maken met restjes rijst.

Overigens kun je dit ook goed maken met bloemkoolrijst. Dat deden we een tijdje geleden en was ook erg lekker. Check hier het recept voor de nasi goreng van bloemkoolrijst

Nasi Goreng | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Nasi goreng

Nasi goreng is een heerlijk basis recept uit de Aziatische keuken
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 10 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Gebakken rijst

  • 300 gr rijst gekookt en afgekoeld. Met lange korrel
  • 2 el honing
  • 2 el tamari of soja saus of soja saus
  • 1 el zoete chilisaus
  • 1 el boter
  • 1 ui dun gesneden
  • 3 teentjes knflook fijn gehakt
  • 1 tl garnalen pasta
  • 1 tl sambal
  • 1 wortel geschild en grof geraspt
  • 100 gr kipfilet in blokjes
  • 3 bosuitjes dun gesneden
  • 1/4  chinese kool fijn gesneden

Om te serveren:

  • 4 eieren gebakken
  • komkommer gesneden
  • rode chili dun gesneden

Instructies

  • Doe honing, sojasaus en zoete chilisaus samen in een kom en zet apart
  • Verhit de boter in een wok op hoog vuur. Voeg de ui, sambal, knoflook, garnalenpasta en wortel toe. Roerbak voor ongeveer een minuut of tot het gaat geuren en de ui glazig wordt.
  • Voeg de kip toe en roerbak 4-5 minuten of tot de kip gaar is en goudbruin.
  • Voeg rijst toe, soja mengsel, bosuitjes en kool. Roerbak het geheel op hoog vuur of tot de rijst goed warm is geworden.
  • Schep de nasi goreng op borden, leg het ei er bovenop en serveer met komkommer en de rode chili
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: bloemkoolrijst, nasi, nasi goreng
Auteur: Simone van den Berg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

5 comments

  1. Haha macaroni met smac! Dat aten wij ook!! Tot de pakjes macaroni van Honig kwamen 😉 En doorgekookte bloemkool.. met heel soms bij speciale gelegenheden een kerriesausje erbij 😉 Maar dit klinkt lekker! Ik zat er laatst eens over te denken om inderdaad nasi (zonder pakjes) te maken met bloemkoolrijst voor mijn ‘wat te doen met een bloemkool-categorie’, dus dit klinkt als een recept om uit te proberen.

  2. De macaroni met smac vind ik nog steeds lekker, erg hé!

    Mijn ouders aten de zoete rijst bij gebakken vis, ook heel erg.

    • Zoete rijst met gebakken vis? Uh.. dat lijkt me dan weer een aparte combi! En echt? Je vindt het nog steeds lekker? Ach, moet kunnen toch maar lekker heb ik die smac nooit gevonden. (wel met gekookte worst, dat maakte ze ook nog wel eens)

  3. Nasi en bami maak ik ook al heel lang zonder pakjes. Toch weer anders. Wel met kip en groenten. Maar voor de rest ‘gewoon’ een eetlepel paprikapoeder en een eetlepel kerrie. Peper en zout naar smaak. Niet te onderscheiden van de kruidenmix uit de pakjes en zo eenvoudig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.