Zelf Nasi Goreng maken

Nasi Goreng | simoneskitchen.nl

Uit een pakje

Volgens mij heb ik het al een paar keer verteld maar mijn moeder was geen kookwonder. Sterker nog: ze had een grondige hekel aan koken. Dus voor haar was de uitvinding van de pakjes en zakjes een uitkomst. En ok stiekem voor ons ook wel want we kregen nu tenminste eens iets anders te eten. Mijn moeders repertoire bestond voor de pakjes kruidenmixen vooral uit doorgekookte bloemkool, macaroni met smac en slappe sperciebonen. O en rode kool met bloedworst en vieze boerenkool. Hahaha…

Dus toen de pakjes macaronimix op de markt kwamen vonden we dat best lekker. Er zat in ieder geval meer smaak aan dan de macaroni met smac. (yuck) Nasi was een zelfde verhaal. Voorheen aten we rijst met rozijnen en suiker. (Je bedenkt het bijna niet maar het is echt waar) en ineens was daar een zakje met nasi-kruiden. Nu geloof ik niet dat mams er ook nog groentes doorheen deed, maar goed het was een kleine verbetering.

Homemade

Inmiddels gebruik ik natuurlijk nooit meer kruidenmixen uit een zakje. Ik vind het gewoon niet lekker. Te zout vooral en het is eenvoudig om zelf te maken. Ik denk dat mam vroeger de rijst van Uncle Ben gebruikte (bestaat die nog eigenlijk??) maar voor het zelf maken van nasi goreng is het belangrijk dat je rijst al gekookt is en afgekoeld. Dat maakt het meteen een ideaal gerecht om te maken met restjes rijst.

Overigens kun je dit ook goed maken met bloemkoolrijst. Dat deden we een tijdje geleden en was ook erg lekker.

Nasi goreng

Ingredients:

Gebakken rijst

  • 300 gr gekookte en afgekoelde rijst met lange korrel
  • 2 el honing
  • 2 el tamari of soja saus
  • 1 el zoete chilisaus
  • 1 el boter
  • 1 ui, dun gesneden
  • 3 teentjes knflook, fijn gehakt
  • 1 tl garnalen pasta
  • 1 tl sambal
  • 1 wortel, geschild en grof geraspt
  • 1 kleine kipfilet, in blokjes
  • 3 bosuitjes dun gesneden
  • 1/4  chinese kool, fijn gesneden

Om te serveren:

  • 4 spiegeleieren
  • gesneden komkommer
  • dun gesneden rode chili

Directions:

  1. Doe honing, sojasaus en zoete chilisaus samen in een kom en zet apart
  2. Verhit de boter in een wok op hoog vuur. Voeg de ui, sambal, knoflook, garnalenpasta en wortel toe. Roerbak voor ongeveer een minuut of tot het gaat geuren en de ui glazig wordt.
  3. Voeg de kip toe en roerbak 4-5 minuten of tot de kip gaar is en goudbruin.
  4. Voeg rijst toe, soja mengsel, bosuitjes en kool. Roerbak het geheel op hoog vuur of tot de rijst goed warm is geworden.
  5. Schep de nasi goreng op borden, leg het ei er bovenop en serveer met komkommer en de rode chili

Ontvang gratis het eerste hoofdstuk van Heerlijke Chaos!

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Food- and travelblogger. Houd van goed eten (wie niet?) Reist ook graag de wereld over om smaken en culturen te ontdekken. In het dagelijks leven foodfotograaf, receptontwikkelaar , reisfanaat en kattengek. Soms op een missie om gezonder te gaan leven. Altijd dan weer afgewisseld met perioden van belachelijk decadente desserts. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Humphrey en Buffy in het midden van het land.

4 comments

  1. Haha macaroni met smac! Dat aten wij ook!! Tot de pakjes macaroni van Honig kwamen 😉 En doorgekookte bloemkool.. met heel soms bij speciale gelegenheden een kerriesausje erbij 😉 Maar dit klinkt lekker! Ik zat er laatst eens over te denken om inderdaad nasi (zonder pakjes) te maken met bloemkoolrijst voor mijn ‘wat te doen met een bloemkool-categorie’, dus dit klinkt als een recept om uit te proberen.

  2. De macaroni met smac vind ik nog steeds lekker, erg hé!

    Mijn ouders aten de zoete rijst bij gebakken vis, ook heel erg.

    • Simone van den Berg

      Zoete rijst met gebakken vis? Uh.. dat lijkt me dan weer een aparte combi! En echt? Je vindt het nog steeds lekker? Ach, moet kunnen toch maar lekker heb ik die smac nooit gevonden. (wel met gekookte worst, dat maakte ze ook nog wel eens)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *