Vandaag deel ik dit heerlijke tomatenrijst recept met kip en chorizo. Het wordt gemaakt in de oven en als je een ovenvaste koekenpan gebruikt, is het heel eenvoudig! Een van mijn favoriete eenpansgerechten.

tomatenrijst
Fotografie: Saskia Lelieveld

Tomatenrijst met kip en chorizo

Ik vind het heerlijk om chorizo en kip toe te voegen aan de tomatenrijst, omdat het een extra spicy kick geeft. Nou ja de chorizo dan met name natuurlijk. Voor de rest is dit een super simpel recept. Het kost wel wat tijd omdat je de rijst in de oven kookt, wat meestal wat langer duurt dan rijst koken op het fornuis.

Ik heb hier passata gebruikt, maar je kunt elke tomatensaus gebruiken die je lekker vindt. Een beetje tomatenpuree toevoegen verhoogt de tomatensmaak, maar dat is optioneel. Verse tomaten als extra is ook zeker een goede optie. Ik voegde hier nog wat geroosterde paprika’s toe.

Je kunt zowel witte rijst als zilvervliesrijst gebruiken in dit recept. Ik heb basmatirijst gebruikt, maar elke langkorrelige rijst is goed. Zorg er wel voor dat je gewone rijst gebruikt en geen snelkookrijst. Dat wordt te papperig. Je kunt het ook maken van restjes rijst, maar dan is de bereiding anders omdat de rijst niet meer hoeft te koken. (meer daarover hieronder)

Ingredienten voor de tomatenrijst

De tomatenrijst maken

Om het tomatenrijst recept te maken moet je de oven voorverwarmen op 180˚C en zet je een ovenvaste koekenpan op middelhoog vuur. Zodra de pan heet is voeg je de ui, knoflook, paprika, chorizo en het paprikapoeder toe. Bak ongeveer 5 minuten of tot de uien zacht beginnen te worden. Zorg ervoor dat je regelmatig roert om aanbakken te voorkomen.

Doe nu de rijst in de pan en roer door. Bijna zoals bij een risotto, want je wilt dat alle rijstkorrels bedekt zijn met een beetje van het groentemengsel. Giet de passata of tomatensaus (en je tomatenpuree als je die gebruikt) erbij en de kippenbouillon. Je kunt hier ook groentebouillon gebruiken. Ik vind kippenbouillon vaak wat meer smaak hebben dus ik gebruik liever die.

Voeg nu ook de kip toe aan de pan en roer door. Zorg ervoor dat alle kip bedekt is met de rijst en saus. Dek de pan af met aluminiumfolie of een deksel en zet hem ongeveer 35 minuten in de oven.

Na die 35 minuten haal je het deksel eraf en zet je de pan nog 15 minuten terug in de oven. Zorg ervoor dat het geheel niet te droog wordt en voeg indien nodig meer water of bouillon toe om het vochtig genoeg te houden.

Serveren

Je kunt de tomatenrijst serveren met bladpeterselie of korianderblaadjes. Eventueel kun je er wat citroen overheen knijpen.

Je kunt de tomatenrijst serveren als een heerlijk bijgerecht of er een hoofdgerecht van maken door er een groene salade aan toe te voegen.

Kan ik een restje rijst gebruiken om deze tomatenrijst te maken?

Je kunt zeker restjes rijst gebruiken in plaats van rauwe rijst om dit recept te maken. De kooktijd zal ook veel korter zijn. In dat geval gebruik je de oven niet. In plaats daarvan bereid je alles in je koekenpan. Begin met dezelfde stappen als op de receptkaart, maar voeg de rijst nog niet toe. Zodra de chorizo, paprika’s etc gaar zijn voeg je de stukjes kip toe en bak je die totdat de kip gaar is. Voeg nu de rijst en de helft van de passata toe. Houd de bouillon achter, want je hebt niet al het vocht nodig om de rijst te koken. Roerbak een paar minuten tot alles gaar is en de rijst rood is geworden.

Kan ik voor dit recept instant rijst gebruiken?

Dat kan, maar dan moet je de rijst apart koken en de stap voor de overgebleven rijst volgen.

Toevoegingen en variaties

Het is vrij eenvoudig om van dit makkelijke tomatenrijst recept een vegetarische versie te maken. Uiteraard gebruik je dan niet de chorizo en de kip en zorg je ervoor dat je de groentebouillon gebruikt in plaats van de kippenbouillon. Je kunt eventueel wat krokante tempeh aan het gerecht toevoegen. In dat geval voeg je de tempeh toe na het koken. Voeg het dus niet op dezelfde manier als de kip toe aan het gerecht.

Qua kruiden kun je hier gemakkelijk Mexicaanse rijst van maken door wat chipotle en misschien wat groene pepers toe te voegen. Er zijn genoeg variaties te bedenken dus laat je fantasie de vrije loop.

Fan van tomaat?

Check dan zeker ook eens de onderstaande recepten:

tomatenrijst

Tomatenrijst

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht
KeukenHollandse keuken

Een lekker makkelijk recept wat je in een enkele pan maakt. Ideaal ook om restjes rijst op te maken
In English: Tomato rice recipe
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 1 uur

4 personen

Ingrediënten

  • 1 rode ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook gehakt
  • 4 geroosterde paprikas uit pot, gesneden
  • 50 g chorizo in blokjes
  • olijfolie
  • 1 eetlepel zoete gerookte paprika
  • 250 g volkoren basmatirijst
  • 4 stuks kippendij vel eraf, bot eruit
  • 400 ml passata
  • 300 ml kippenbouillon
  • 1/2 bosje peterselie
  • 1 citroen

Hoe maak je de tomatenrijst

  • Verwarm de oven voor op 180ºC.
  • Pel de ui en snipper deze fijn, pel de knoflook en hal deze fijn. Snijd de chorizo en de geroosterde paprika grof.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een ovenvaste braadpan op middelhoog vuur. Zodra het warm is, voeg je de ui, knoflook, peper, chorizo, paprika en paprikapoeder toe. Kook ongeveer 5 minuten, of tot het zacht begint te worden, en roer regelmatig.
  • Voeg de rijst toe en roer alles door totdat de rijst bedekt is. Giet de passata en de bouillon erbij. Dompel de kip in de saus, dek de ovenschaal af met zilverfolie en plaats in de oven. Haal na 35 minuten het aluminiumfolie eraf en bak nog 15 minuten tot de rijst en de kip gaar zijn. Voeg eventueel nog een scheutje bouillon toe.
  • Snijd de blaadjes peterselie fijn en strooi ze erover. Snij de citroen in partjes om erover uit te knijpen. Lekker met een salade.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 366kcal | Koolhydraten: 73g | Eiwit: 11g | Vet: 5g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.3g | Cholesterol: 10mg | Natrium: 318mg | Kalium: 921mg | Vezels: 7g | Suiker: 13g | Vitamine A: 5166IU | Vitamine C: 180mg | Calcium: 66mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.