Bami goreng is typisch zo’n gerecht wat makkelijk is om te maken en wat je ook nog eens heel makkelijk naar wens kunt aanpassen naar wat jij lekker vindt. In dit geval maakte ik hem met stukjes gebakken tempeh. Maar dat kun je natuurlijk prima vervangen door stukjes kip.

Bami goreng

Bami goreng

Het is grappig maar als je mij vroeger de keus gaf tussen bami goreng of nasi goreng dan ging ik altijd voor de laatste. Tegenwoordig maak ik een nasi goreng vaak met bloemkoolrijst. Meteen extra groente en de smaak is alsnog top.

Nu had het feit dat ik dus niet koos voor die bami goreng echt totaal niks te maken met de smaak. Maar wel met die lange slierten. Ik kon daar vroeger niet zo goed mee overweg. Hahaha. En ok, eerlijk gezegd eet ik het nog steeds liefst zonder publiek.

Bami goreng

Met tempeh of kip

Dit recept voor bami goreng is met tempeh. Ik ben geen fan van tofu, maar dat kun je natuurlijk ook gebruiken als je het vega wilt houden. Net zo makkelijk en net zo lekker is om er stukjes kip bij te maken. Je kunt zelfs voor de kip dezelfde marinade aanhouden als je voor de tempeh hebt gebruikt. Die is lekker pittig.

Ga je de tempeh bakken let dan wel even op want door de marinade wordt het snel donker. Je ziet dat er een paar stukjes op de foto ook een tikkie aan de donkere kant zijn. Het lijkt verbrand maar dat is het niet.

Voor de marinade kun je sambal gebruiken of gochujang. Ik vind die laatste super lekker. Sambal gebruik ik dus eigenlijk zelf zelden.

Bami goreng

Welke groente doe je door de bami goreng

Welke groente je gebruikt voor je bami goreng is echt heel flexibel. Hier gebruikte ik prei, winterwortel, spitskool en sjalotjes, maar je kunt ook prima broccoli gebruiken, paksoi, chinese kool, bloemkool en de lijst is lang. Courgette en paprika zijn ook top toevoegingen aan dit lekkere recept voor bami goreng.

Om te strooien

Ik vind dit recept voor bami goreng het lekkerste met verse koriander erover en wat gebakken uitjes. Daar gebruik ik – heel lui – gewoon gebakken uitjes uit een bakje voor. Dat geeft het een lekker knapperig accentje.

Bami goreng

bami goreng met tempeh

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht
KeukenAziatische keuken

Een lekkere vega variant van de bami goreng
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 30 minuten
totaal 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 250 gram eiermie
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 prei
  • 1 winterwortel
  • 400 gram spitskool
  • 1 cm verse gember of ½ tl gemberpoeder
  • ½ rode chilipeper heel fijn gesneden
  • 1 tl komijnpoeder djinten
  • 1 tl korianderpoeder ketoembar
  • 1 tl gemalen laos
  • 250 gram tempeh
  • 2 el ketjap manis
  • 2 tl sambal badjak of gojuchang zie recept website
  • Zonnebloemolie
  • Peper en zout
  • Verse koriander om te serveren
  • Gebakken uitjes om te serveren

  • Snijd de tempeh in blokjes of reepjes en doe in een bakje met deksel. Voeg ketjap en sambal/gojuchang toe, doe de deksel erop en schud flink, zodat de marinade overal zit. Laat in de koelkast staan tot gebruik.
  • Kook de mie gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel af met koud water en bewaar tot later.
  • Snipper de sjalot, hak de knoflook fijn, snijd de prei in dunne ringen, de wortel in kleine blokjes en de spitskool in dunne reepjes.
  • Verhit wat zonnebloemolie in een pan en doe de uien erin met gember, chilipeper, komijn, koriander en laos. Laat op rustig vuur ongeveer 4 minuten bakken.
  • Doe de knoflook, prei, wortel en spitskool erbij en laat nog 5 tot 10 minuten bakken, tot alle groenten gaar zijn.
  • Verhit ondertussen in een koekenpan een flinke laag olie en laat goed heet worden. Doe de tempeh in de hete olie (houd overtollige marinade achter) en bak in 5 minuten goudbruin en knapperig.
  • Giet de overige marinade van de tempeh bij de groenten. Schep ook de gegaarde mie erdoor en breng op smaak met peper, zout en eventueel extra sambal of ketjap.
  • Serveer met de knapperige tempeh er bovenop.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 473kcal | Koolhydraten: 76g | Eiwit: 23g | Vet: 10g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 3g | Transvet: 0.04g | Cholesterol: 53mg | Natrium: 241mg | Kalium: 941mg | Vezels: 7g | Suiker: 13g | Vitamine A: 8954IU | Vitamine C: 58mg | Calcium: 181mg | Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
Bami goreng

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.