Simone's Kitchen

Dudefood Dinsdag: Surinaamse Bami

Surinaamse bami | simoneskitchen.nl

Sorry dat jullie mij vorige week hebben moeten missen, DudeFood liefhebbers van Nederland en omstreken.
Helaas was de keuken weer eens over genomen door de Misses, die zichzelf tot Dudette heeft gekroond en heeft zij iedereen getrakteerd op een prachtige Mac & Cheese.
Ze was er zelfs zo enthousiast over geworden dat ze ook deze week weer in de keuken stond te zwaaien met een schort. Mijn schort, wel te verstaan.
Zo’n lievelingsschort waarvan ik er maar twee heb.
De Misses stond triomfantelijk te lachen dat zij lekker eerder in de keuken was dan ik en dat nu mijn plaats verkeken was en zij weer lekker kon gaan multitasken.
Iets, wat volgens haar alleen vrouwen kunnen en mannen zeer zeker niet.
Dat laatste ben ik met haar eens. Mannen zijn door de natuur anders geprogrammeerd.
In plaats van een paar dingen tegelijk middelmatig doen, zijn mannen getraind om dingen achter elkaar gewoon heel goed te doen. En soms nog best in een rap tempo.
Dat schijnt zelfs wetenschappelijk onderzocht en bewezen te zijn. Door van die mannen die zogeheten empirisch onderzoek hebben gedaan naar de mens en zo.
Dat zijn diezelfde mannen die uit wetenschappelijk onderzoek hebben laten blijken dat een volle lift voor lilliputters significant anders ruikt dan voor mensen met een standaard afmeting.
Maar goed terug naar dat mannen een aantal dingen heel goed achter elkaar kunnen doen.
Ik zal jullie een mooi voorbeeld geven:
Surinaamse bami | simoneskitchen.nl

Terwijl de Misses daar in de DudeFood keuken smuikend met mijn schort stond te zwaaien, liep ik langs haar heen om het keukenraam wijd open te zetten.
Hiermee zette ik een reeks gebeurtenissen in gang die elkaar weldra in rap tempo zouden opvolgen.
Fier fladderend met mijn schort hoonde de Misses: “Nanana, nana.”, zoals alleen dat vervelende jongetje in de Rolo reclame tegen die olifant kan doen.
Ik pakte het andere eind van het schort beet en gaf een flinke ruk aan mijn favoriete keukenkleding.
De Misses keek plots serieus en begon verbeten aan het schort te trekken. En terwijl ik niet losliet ging zij steeds harder sleuren aan mijn mooie schort.
En toen zij uit alle macht trok om mijn schort voor eens en voor altijd af te pakken, deed ik wat alleen mannen kunnen: een aantal dingen heel snel achter elkaar.

Ik liet ineens het schort los, waardoor de Misses naar achteren vloog en zo het keukenraam uit tuimelde (geen nood, was op de begane grond) en terwijl ze vloekend in de voortuin lag, deed ik snel het raam dicht, opende de la waar mijn tweede lievelingsschort in zat, deed deze aan en had in een fractie van een seconde de keuken weer voor de mannen gewonnen.
Zo doen mannen dat. Hieruit blijkt maar weer dat multitasken vreselijk overschat wordt. Rapid tasken met visie, dat is waar je resultaat mee boekt.
Om alles compleet te maken deed ik het gordijn ook nog even dicht, zodat we geen last meer hadden van een briesende Misses die op het keukenraam stond te bonken.
Alles in stelling gebracht voor weer een echte DUDE food dinsdag.

Surinaamse bami | simoneskitchen.nl

En laten we eerlijk zijn: pasta met een macht kaas erover. Dat is toch vreselijk 2014, nietwaar?
Als je als dude iets met pasta doet, moet het pittig en spicey zijn!

Daarom vandaag een recept voor lekkere Surinaamse bami (van pasta).
Zeg maar, spaghetti met een pittig accent. En om het echt dudey te maken niet één, maar twee soorten vlees (macaroni met kaas, pfft).
Schrik niet van de kruidenlijst, want de bami maken is super makkelijk en lekker!

Surinaamse bami | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Surinaamse bami met kip en varkensvlees

Surinaamse chow mein (of tjauw min, wat jij wil) met geroosterde kip en varkensvlees. Een eenvoudig en lekker recept
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 20 min
Totale tijd: 30 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 pak spaghetti 500gr
  • 1 rawit peper ongesneden
  • 300 gr kipfilet in dunne reepjes gesneden
  • 300 gr ribkarbonade van het varken of schouderkarbonade
  • 1 bosje selderij fijn gehakt
  • 2 tenen tenen knoflook fijn gesneden of geperst
  • 1 ui fijn gesneden
  • 1 prei in dunne ringen gesneden
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • salt&peppa

De kruiden en zo:

  • 1 tl vers gemalen zwarte peper
  • 1 tl 5 spice kruiden
  • 2 el zoete ketjap manis
  • 4 el soja saus
  • 1 bouillonblokje kip- of tuinkruiden
  •  

Instructies

  • Snij het bot uit de karbonade en smeer het varkensvlees in met wat olie en de vers gemalen peper en wat zout of gebruik een eigen kruidenmix naar keuze ( ik ben zelf fan van de kant en klare kruidenmixmolen van Santa Maria) en rooster of grill het vlees in een droge koekenpan, grillpan of grillplaat. Zet het vlees hierna apart. Meng de kipreepjes met wat zout, peper en de five spice in een kom en laat de smaken vervolgens even intrekken
  • Kook de spaghetti zoals de verpakking het vertelt, met als enige uitzondering dat je het hele rawit pepertje meekookt en laat vervolgens uitlekken. Om van de spaghetti bami te gaan maken, pak je een grote schaal en hierin doe je de spaghetti, 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel zoete ketjap, de helft van de geperste knoflook, een een half bouillonblokje (even prakken met een vork) Meng alles lekker door elkaar met wat slabestek of met je eigen jatjes en laat ook deze smaken even intrekken
  • Pak een wok en fruit de gesneden uit even in wat olie. Voeg na een minuut of twee de gesneden prei en tomatenpuree toe en bak die ook even mee. Hierna op laag vuur even laten doorgaren
  • Zet het vuur weer hoog onder de wok en gooi de gemarineerde kip erbij. Even een minuut of drie roerbakken en daarna de rest van de sojasaus, ketjap, knoflook, en het andere halve bouillonblokje toevoegen. Gooi de rawit peper die je al meegekookt had met de pasta erbij en laat deze saus een minuut of zes tot zeven inkoken en indikken
  • Haal de peper uit de saus en doe de bami erin, meng alles door elkaar en even lekker doorbakken. Wanneer het een te grote portie is, bak je de bami in twee etappes.
  • Snij het geroosterde varkensvlees in dunne reepjes. Schep de fijn gesneden selderij door de bami en serveer op een bord met de reepjes varkensvlees erover heen.
  • Njang Switie!

Delen is fijn!

Avatar

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.

4 comments

  1. Avatar

    Whahahahaha ik heb er even smakelijk om gelachen, met een bakkie koffie ernaast.Nee, geen zorgen: die is niet omgevallen over de desktop.
    Ga deze variant maar eens maken, weer eens wat anders.

  2. Avatar

    Haha geweldig verhaal, lekker recept lijkt me!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!