Broodje rundersaucijs met pittige mangosalsa | simoneskitchen.nl

Ik was een paar dagen geleden voor de vorm weer eens op een foodtruckfestival. Je weet wel: van die vreetbijeenkomsten waar je tegenwoordig ECHT gezien moet worden.

Waar een foodtruckfestival vroeger nog een belevenis was, breek je tegenwoordig je nek over dit soort evenementen in de lente en zomer.
Maar goed, iedereen wil een centje verdienen, dus waarom de mannen en meiden die hun kookkunsten op wielen komen vertonen in een kwaad daglicht stellen?
Ga ik ook zeker niet doen, want hoewel de prijzen voor een gerechtje steeds exorbitanter worden, eet ik op dit soort festivals over het algemeen superlekkere en eerlijke gerechten.

Broodje rundersaucijs | simoneskitchen.nl

Wat me altijd al heeft bevallen van de food truck kermissen is het hoge Dude gehalte dat het met zich meebrengt. Mannen proberen zich van elkaar te onderscheiden door grote stukke vlees of dikke hamburgers te grillen op open vuur. Het is natuurlijk het mooiste wanneer er zo nu en dan een steekvlam uit het rooster schiet en alle bezoekers in verwondering: “Aahhh..”, roepen. Dan zie je de boys in koksbuis achter het kampvuur gewoon twee maten groeien en bescheiden glimlachen achter hun hippe baard.

Persoonlijk heb ik het meest genoten van die keren dat die hippe baard van zo’n grillmeisters flink vlam vatte en ze niet wisten hoe ze zo snel mogelijk met de kin in de dichtstbijzijnde eendenvijver moesten belanden.
En nee, dat is niet zielig; dat is de natuur die deze Dudes op onmiskenbare wijze vertelt dat baarden echt uit zijn.

Maar goed, ik liep daar dus op dat festival rond en was teleurgesteld dat ik dit keer nergens een ‘hippe’ dude met vlammend kinhaar zag rondrennen.
Met hangende schouders stopte ik bij een uitgebouwde auto waarvoor een Dude op z’n gemak hamburgers op een met steigerhout gerookte grill stond te flippen.
Achter hem prijkte een bord met daarop: “Sloppy Joe, ongekend lekker en macho spicy!”

Broodje rundersaucijs | simoneskitchen.nl

Dat wilde ik wel eens beleven, dus ik zei: “He gast, doe mij ns zo een sloppie djoo.”
De dude lachte (achteraf begreep ik dat dit was omdat ik nog af moest rekenen) en gooide laconiek met één hand een zacht bolletje open.
Met de andere hand flipte hij de hamburger over de grill en liet deze na een salto mortale vakkundig op het bolletje belanden. Vervolgens drapeerde hij met niet te evenaren souplesse en soeplepel dikke saus (volgens mij voornamelijk ui en tomaat) over de burger en schoof het kleffe hapje mijn kant op. Hij keek me aan, gaf me een veelbetekenende knipoog en zij: “Pas op, kan heet zijn. Spicieeee!!”

Ik was zwaar onder de indruk van deze kundig, jongelerende Dude en zette likkebaardend mijn tanden in het broodje, want ik kon niet wachten tot de pittige smaken mijn mond in vuur en vlam zouden zetten.
Wat een teleurstelling: in plaats van peper, scherp en heet, kon ik niets anders ontdekken dan flauw, laf en rauw.
Het meest pittige aan dit gerecht was nog wel de naam van Sloppy Joe.
Zo zie je maar weer dat namen kunnen bedriegen. Hij had zijn burger beter een Slappie Joe kunnen noemen.

Broodje rundersaucijs met pittige mangosalsa | simoneskitchen.nl

Sloppy Henk; broodje rundersaucijs met pikante mangosalsa

Nog geen review

Heerlijk broodje runderworst met een zoete en pittige salsa van mango en diverse pepers
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 15 minuten
totaal 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

 • 4 rundersaucijzen
 • 4 verse pistolets
 • 1 mango in kleine blokjes gesneden
 • 1 rode peper dun gesneden
 • 1 jalapeno dun gesneden
 • 100 gr cherry tomaatjes in kleine blokjes gesneden
 • 100 gr wasabi rucola of gewone
 • 50 gr radijs in dunne reepjes gesneden
 • pittige chilisaus
 • Mayonaise
 • Zout n peper

 • Smelt wat boter in een koekenpan of stook de BBQ ns flink op en bak de rundersaucijzen rondom bruin. Zet hierna het vuur laag en de deksel op de pan (of BBQ), zodat de worsten garen, maar niet te droog worden.
 • Meng de mango, rode en groene peper samen met de gesneden tomaatjes door elkaar om de mango chili salsa in elkaar te draaien. De mannen die het WC papier al in de vriezer hebben gezet, hebben de zaadjes en zaadlijsten ook niet verwijderd uit de pepers.
 • Wanneer de worstjes gaar zijn is het tijd om de Sloppy Henk op te maken: snij met een scherp broodmes een ‘V’ vorm uit de pistolets en leg hier de wasabirucola in. Leg een eetlepel van de mango chili salsa op de rucola en leg hier de saucijs mooi op neer.
 • Garneer af met nog een lepeltje mango chili salsa en wat chilisaus en mayonaise.
  Serveer de Sloppy Henk met wat van de gesneden radijs naast het broodje.
  Lekker en … spicy!

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Thuis besloot ik om zelf maar iets te maken dat echt wat pit had. Heb besloten om dit broodje een Sloppy Henk te noemen.
Klinkt heel ordinair, maar (net als met de Sloppy Joe die ik gegeten had) kunnen namen je op het verkeerde been zetten.
Zet uit voorzorg maar vast een rol WC papier in de vriezer voor de volgende dag, want deze Henk is ene pittige vent.

Bewaren

Delen is fijn!

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.