Simone's Kitchen

Terug uit Kroatie en pittige kip met nasi (Ayam Pelalah)

Pittige kip | simoneskitchen.nl

Alweer op reis

Goedenmorgen! Afgelopen week waren Alexandra en ik op bezoek in mooi Kroatië. Beetje jammer dat het slecht weer was voor het eerste gedeelte van de reis. En niet een beetje slecht ook maar de regen kwam met bakken naar beneden. Ondanks dat konden we wel zien dat de Zagorje regio waar we waren echt wel prachtig is. Maar ja, wellicht voor een volgende keer nog eens terug gaan met zon.  Maar daarover later meer.

Gisteren teruggekomen in de ochtend en hop meteen weer door naar een klus in de studio. Dus vandaag ga ik gewoon de hele dag op mijn gat zitten. In bed misschien wel… 🙂 En bedenken wat ik de komende week allemaal wil eten. Want het is leuk hoor al dat reizen maar na Griekenland, Curaçao en Kroatië ben ik wel even toe aan lekker gezonde maaltijden. En vooral veel groente! Want dat ontbreekt eigenlijk bijna altijd als je ergens uit eten gaat. Eigenlijk gek als je erover nadenkt.

Pittige kippetje

Dit recept is van een tijdje terug alweer. Je koopt specerijenpasta vaak kant en klaar in de winkel (currypasta’s, boemboe’s en dergelijke) maar het is eigenlijk verrassend eenvoudig om zelf te maken. Bovendien kun je dan kiezen wat je er wel of niet in verwerkt. In dit geval is het niet meer dan de rauwe ingredienten in een keukenmachientje doen, even draaien en je hebt je eigen specerijenpasta. Wel daarna even aanbakken in de koekenpan voor je er je overige ingrediënten bij doet. Veel specerijen hebben het nodig om ze even te activeren.

Deze pittige kip is lekker met nasi goreng en een flinke groene salade.  Liefst eentje met Aziatische smaken zodat alles bij elkaar past.

Pittige kip | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Ayam pelalah

Totale tijd: 1 uur
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 400 g kippenvlees gaar en geplukt

Kruiden:

  • 2 salam bladeren Indonesische laurier
  • 3 kaffir lime bladen
  • 2 citroengras sereh of lemongras stengels, gekneusd en in een knoop
  • sap van limoen optioneel

Specerijenpasta :

  • 10 rode chili pepers zaadjes verwijderd en gesneden
  • 10 sjallots
  • 5 teentjes knoflook
  • 3 cm kurkuma vers
  • ½ tl garnalenpasta trassi
  • 1 el olijfolie
  • olie om te bakken
  • peper en zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven op 180˚C. Wrijf de kip in met de olijfolie en peper en zout. Leg op een bakplaatje en bak voor ongeveer 40 minuten of tot gaar en goudbruin.
  • Doe de chilipepers, knoflook, kurkuma en sjallot in een kleine foodprocessor en draai tot een gladde pasta. Doe er eventueel wat water of olie bij om goed te kunnen doordraaien.
  • Verwarm wat olijfolie in een wok, voeg de specerijenpasta hieraan toe, het lemongrass, laurierblad en kaffir lime bladeren en roerbak tot het gaat geuren. Voeg eventueel wat limoensap toe. Gebruik zout en peper naar smaak. Haal van het vuur en doe over in een kom. Zet apart tot gebruik.
  • Pluk de kip en combineer met 1 el van de specerijenpasta. Roer goed door tot alle kip ermee is bedekt. Voeg nog wat extra pasta toe indien nodig. Serveer de resterende specerijenpasta als een soort van bijgerecht of als sambal.
  • In de tussentijd verhit je een anti-aanbakpan op medium vuur en hierin bak je de kip voor ongeveer 2 minuten of tot de kip mooi droog en geroosterd is.
  • Serveer met nasi goreng

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!