Terug uit Kroatie en pittige kip met nasi (Ayam Pelalah)
Alweer op reis
Goedenmorgen! Afgelopen week waren Alexandra en ik op bezoek in mooi Kroatië. Beetje jammer dat het slecht weer was voor het eerste gedeelte van de reis. En niet een beetje slecht ook maar de regen kwam met bakken naar beneden. Ondanks dat konden we wel zien dat de Zagorje regio waar we waren echt wel prachtig is. Maar ja, wellicht voor een volgende keer nog eens terug gaan met zon. Maar daarover later meer.
Gisteren teruggekomen in de ochtend en hop meteen weer door naar een klus in de studio. Dus vandaag ga ik gewoon de hele dag op mijn gat zitten. In bed misschien wel… 🙂 En bedenken wat ik de komende week allemaal wil eten. Want het is leuk hoor al dat reizen maar na Griekenland, Curaçao en Kroatië ben ik wel even toe aan lekker gezonde maaltijden. En vooral veel groente! Want dat ontbreekt eigenlijk bijna altijd als je ergens uit eten gaat. Eigenlijk gek als je erover nadenkt.
Pittige kippetje
Dit recept is van een tijdje terug alweer. Je koopt specerijenpasta vaak kant en klaar in de winkel (currypasta’s, boemboe’s en dergelijke) maar het is eigenlijk verrassend eenvoudig om zelf te maken. Bovendien kun je dan kiezen wat je er wel of niet in verwerkt. In dit geval is het niet meer dan de rauwe ingredienten in een keukenmachientje doen, even draaien en je hebt je eigen specerijenpasta. Wel daarna even aanbakken in de koekenpan voor je er je overige ingrediënten bij doet. Veel specerijen hebben het nodig om ze even te activeren.
Deze pittige kip is lekker met nasi goreng en een flinke groene salade. Liefst eentje met Aziatische smaken zodat alles bij elkaar past.
Ayam pelalah
Ingrediënten
- 400 g kippenvlees gaar en geplukt
Kruiden:
- 2 salam bladeren Indonesische laurier
- 3 kaffir lime bladen
- 2 citroengras sereh of lemongras stengels, gekneusd en in een knoop
- sap van limoen optioneel
Specerijenpasta :
- 10 rode chili pepers zaadjes verwijderd en gesneden
- 10 sjallots
- 5 teentjes knoflook
- 3 cm kurkuma vers
- ½ tl garnalenpasta trassi
- 1 el olijfolie
- olie om te bakken
- peper en zout naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven op 180˚C. Wrijf de kip in met de olijfolie en peper en zout. Leg op een bakplaatje en bak voor ongeveer 40 minuten of tot gaar en goudbruin.
- Doe de chilipepers, knoflook, kurkuma en sjallot in een kleine foodprocessor en draai tot een gladde pasta. Doe er eventueel wat water of olie bij om goed te kunnen doordraaien.
- Verwarm wat olijfolie in een wok, voeg de specerijenpasta hieraan toe, het lemongrass, laurierblad en kaffir lime bladeren en roerbak tot het gaat geuren. Voeg eventueel wat limoensap toe. Gebruik zout en peper naar smaak. Haal van het vuur en doe over in een kom. Zet apart tot gebruik.
- Pluk de kip en combineer met 1 el van de specerijenpasta. Roer goed door tot alle kip ermee is bedekt. Voeg nog wat extra pasta toe indien nodig. Serveer de resterende specerijenpasta als een soort van bijgerecht of als sambal.
- In de tussentijd verhit je een anti-aanbakpan op medium vuur en hierin bak je de kip voor ongeveer 2 minuten of tot de kip mooi droog en geroosterd is.
- Serveer met nasi goreng
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.