Dit lekker en makkelijke gerecht van pittige kip met nasi heet ook wel Ayam Pelalah en je maakt het met een homemade curry pasta.

pittige kip ayam pelalah

Pittige kip met nasi

Dit recept voor een pittige kip moet het vooral hebben van de zelfgemaakte kruidenmix. Je kunt tegenwoordig van alles en nog wat kant- en klaar kopen en dat heeft ook zo zijn voordelen, maar zelf maken is echt niet ingewikkeld en je kunt er natuurlijk de smaken aan toevoegen die je het lekkerste vindt. Hou je niet zo van heel pittig dan gebruik je simpelweg wat minder chili.

Hou je juist wel van heel pittig dan laat je de zaadlijsten en de zaadjes zitten. Ik haal ze er persoonlijk meestal uit omdat ik van pittig hou maar wil wel nog wat kunnen proeven.

Met nasi

Dit recept voor pittige kip concentreert zich vooral op de kip. Ik eet dit het liefst met iets als nasi goreng of gebakken rijst. Ayam pelalah is een gerecht wat van oorsprong afkomstig is van Bali. Het is in de basis simpelweg geplukte kip en deze wordt daarna nog gebakken met het specerijenmengsel. Het is dan ook een ideaal gerecht om bijvoorbeeld te maken met leftovers als je een hele kip hebt gebakken en nog iets over hebt.

Specerijenpasta

Voor de kruiden en specerijen zul je misschien een aantal van de ingredienten moeten halen in de toko. Salam is een soort Indonesische laurier en kun je die niet vinden dan kan het ook vervangen worden door gewone laurier. Kaffir lime vind je ook terug in de toko of Aziatische supermarkt. Citroengras kun je tegenwoordig ook goed kopen in de supermarkt. Althans mijn Appie en de plus hebben het allebei.

Deze pittige kip is lekker met nasi goreng en een flinke groene salade.  Liefst eentje met Aziatische smaken zodat alles bij elkaar past.

Voor de kip ga ik ervan uit dat je al gekookte en geplukte kip hebt. Is dat niet het geval dan kun je die natuurlijk alsnog maken.

pittige kip ayam pelalah

Pittige kip (Ayam pelalah)

Nog geen review
GangHoofdgerecht
KeukenAziatisch

De heerlijke Aziatische smaken doen het prima bij deze pittige kip. Makkelijk om te maken en heerlijk om te eten met nasi goreng of gebakken rijst.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
totaal 10 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 400 g kippenvlees gaar en geplukt

Kruiden:

  • 2 salam bladeren Indonesische laurier
  • 3 kaffir lime bladen
  • 2 citroengras sereh of lemongras stengels, gekneusd en in een knoop
  • sap van limoen optioneel

Specerijenpasta :

  • 10 rode chili pepers zaadjes verwijderd en gesneden
  • 10 sjallots
  • 5 teentjes knoflook
  • 3 cm kurkuma vers
  • ½ tl garnalenpasta trassi
  • 1 el olijfolie
  • olie om te bakken
  • peper en zout naar smaak

  • Doe de chilipepers, knoflook, kurkuma en sjallot in een kleine foodprocessor en draai tot een gladde pasta. Doe er eventueel wat water of olie bij om goed te kunnen doordraaien.
  • Verwarm wat olijfolie in een wok, voeg de specerijenpasta hieraan toe, het lemongrass, laurierblad en kaffir lime bladeren en roerbak tot het gaat geuren. Voeg eventueel wat limoensap toe. Gebruik zout en peper naar smaak. Haal van het vuur en doe over in een kom. Zet apart tot gebruik.
  • Combineer de gare en geplukte kip met 1 el van de specerijenpasta. Roer goed door tot alle kip ermee is bedekt. Voeg nog wat extra pasta toe indien nodig. Serveer de resterende specerijenpasta als een soort van bijgerecht of als sambal.
  • In de tussentijd verhit je een anti-aanbakpan op medium vuur en hierin bak je de kip voor ongeveer 2 minuten of tot de kip mooi droog en geroosterd is.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 280kcal | Koolhydraten: 23g | Eiwit: 17g | Vet: 14g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 7g | Transvet: 0.1g | Cholesterol: 58mg | Natrium: 88mg | Kalium: 752mg | Vezels: 4g | Suiker: 11g | Vitamine A: 1169IU | Vitamine C: 169mg | Calcium: 59mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.