Paleo gado gado bowl met amandel satesaus (whole30)

gado gado bowl | simoneskitchen.nl

Weer terug uit Amerika

Ja hoor, we zijn er weer! We hebben een heerlijke reis gehad van ruim drie weken door het oosten van de Verenigde Staten en genoten van veel te veel wijn en veel te veel eten. Tijd dus om weer even pas op de plaats te maken en weer lekker veel groente te eten.

Paleo en whole30 approved gado gado bowl | simoneskitchen.nl

Whole30 en paleo gado gado bowl

Deze heerlijke gado gado bowl voldoet voor mij aan alle voorwaarden van een goede maaltijd. Makkelijk, bomvol met groente (zit je bijna meteen aan je dagelijkse hoeveelheid) en heerlijk!

Twee keer per dag uit eten gaan (lunch en diner) voor drie weken lang is echt niet bevorderlijk voor de lijn kan ik je vertellen. Van tevoren had ik wilde plannen en was ik vast voornemens om vooral niet aan te komen. Maar als je dan in het land van bestemming bent blijken de gezonde opties eigenlijk niet zoveel als ik had verwacht.

We zijn wat dat betreft best verwend in Nederland. Je vindt hier op elke hoek wel een leuk nieuw hip vegan tentje of een saladebar. En tuurlijk heb je die in de US ook maar buiten de grote steden valt het echt tegen. De tentjes die we wel gevonden hebben waren wat treurig en niet echt aantrekkelijk om naar binnen te gaan. Bovendien waren we natuurlijk met zijn tweeën op vakantie en Tom en hippe vegan tentjes gaat niet meteen goed samen. 🙂

Paleo gado gado bowl | simoneskitchen.nl

Wholefoods

Ik zou wel graag in Nederland een Wholefoods Market willen hebben! Wat een fantastische winkel! De mooiste groente en fruit en alle aanverwante artikelen die je maar wenst. Prachtig vlees, verse vis… zucht… Als je in de US woont kun je dus prima gezond eten al snap ik wel dat veel mensen toch naar het junkfood grijpen. Vers en gezond is echt duurder. Voor een paar dollar koop je de grootste rommel, maar wil je wat gezonders dan ben je meer geld kwijt.

Overigens ook wel heel opvallend vond ik dat het publiek dat in de Wholefoods shopt allemaal (nou ja bijna allemaal) dun was, in tegenstelling tot het gemiddelde publiek in de Walmart bijvoorbeeld.

We verheugen ons na drie weken allebei weer op lekker koken en gezond eten. En die overtollige kilo’s ook snel weer kwijt raken. De beruchte vakantiekilo’s!

Paleo gado gado bowl | simoneskitchen.nl

Deze gado gado bowl is niet meteen heel mager door de saté saus maar die kun je doseren. 🙂

Het is whole30 proof en daar ga je hier sowieso meer gerechten van terugvinden. Dan weet je dat vast. Voor nu is dit een ideale maaltijd voor lekker zomers weer! Makkelijk klaar te maken, snel en heerlijk! Geniet ervan!

Hoe raak jij je vakantiekilo’s het beste kwijt? (Tips zijn welkom!)

Gado gado bowl met amandel satesaus

Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 30 minutes
Totale tijd 45 minutes
Servings 2 personen
Auteur Simone van den Berg

Ingredienten

  • 1 bloemkool tot bloemkoolrijst gemalen (ik gebruik deze rauw maar je kunt het even kort roerbakken als je dat prettiger vindt)
  • 400 gr sperciebonen
  • 200 gr kipfilet in blokjes, gebakken
  • 75 gr tauge
  • 1 mango in blokjes
  • 1/2 komkommer in blokjes
  • 1 broccoli in kleine roosjes
  • 3 gekookte eieren

Satesaus

  • 1 potje amandelboter 170 gr
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 tl trassi
  • 1 tl laos
  • 1 blik kokosmelk

Instructies

  1. Blancheer de broccoli en de sperzieboontjes even kort in kokend water. De broccoli echt een minuutje of 2-3, de boontjes iets langer. Het moet gaar zijn maar nog wel een goede beet hebben.
  2. De satesaus maak je door in een pannetje wat olie te verhitten. Hierin bak je de ui tot deze glazig is. Voeg de knoflook toe en bak deze even mee.
  3. Voeg nu de trassi (garnalenpasta) toe en de laos. Bak ook dit weer even mee en voeg dan de amandelboter toe.
  4. Als laatste doe je het blik kokosmelk erbij en roer je tot het een glad (min of meer glad) geheel vormt.
  5. Maak een basis in een kom met de bloemkoolrijst. Verdeel hierover de groentes, de kipblokjes en het fruit over twee flinke kommen. Doe wat van de saté saus erop en leg als laatste de gepelde eieren erop. Traditioneel eet je gado gado koud of lauwwarm.
  6. Serveer met de overige saté saus

Wil jij graag gezond koken zonder onnodige toevoegingen?

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

3 comments

  1. Hi Simone,

    Op de foto’s lijk er onder in het kommetje ‘bloemkoolrijst’ te liggen. Klopt dit? 
    Ik zie het niet terug komen in het recept (of ik ben niet goed aan het kijken). 
    Voeg jij dit inderdaad toe en zo ja, hoe? Verwarmd? 

    Groetjes, 
    Veerle

    • Simone van den Berg

      Hoi Veerle
      Ah goed gespot! Ik heb het meteen aangepast. Ik gebruik de bloemkoolrijst eigenlijk altijd wel rauw. Ik vind het lekker maar je kunt het eventueel ook een paar minuutjes roerbakken als je dat prettiger vindt. Het is in ieder geval niet nodig! En omdat je de gado gado verder toch lauwwarm of koud eet kan dat prima. Groetjes Simone

  2. Oh wat ziet dit er lekker uit zeg!
    Ik vind het ook jammer dat er in Nederland vaak moeilijk “goeie” producten te vinden zijn. Wat er ook soms in kookprogrammas langskomt kan hier niet eens gekocht worden 🙁 zo jammer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.