Griekse burger met portobello
De smaken van een van onze favoriete vakantielanden zitten verstopt in deze Griekse burger. Wij aten het met een portobello maar je kunt er natuurlijk ook prima een broodje bij eten.
Ik vertelde het van de week al: de reiskriebels slaan alweer toe hier in huize Simone’s Kitchen. En dat betekent reisplannen maken voor het nieuwe jaar, maar je hoeft natuurlijk niet per definitie ver weg om een beetje het vakantie gevoel te krijgen. Eten is een van die dingen die je zo hop weer kunt transporteren naar een ander land of een ander moment. Smaken, geuren, het is allemaal zo bepalend voor je herinneringen aan bepaalde landen of streken!
Griekenland
Neem nou deze Griekse burger. Officieel hoor je dit eigenlijk met lamsgehakt te maken maar ik kon dat op het moment dat ik de burger wilde maken niet vinden, dus koos ik voor half om half. Kruid het met kruiden die jou het Griekse gevoel geven. Voor mij zijn dat oregano en rozemarijn. Als saus maakte ik er een lekkere tzatziki bij op basis van mayonaise. En om het af te maken een Griekse salade. Voeg feta toe als je dat eet!
GRIEKSE BURGER MET GRIEKSE SALADE
Ingrediënten
- 300 gr gehakt lams of half om half
- 1 tl verse rozemarijn fijn gehakt – bewaar de takjes
- 1 tl verse oregano fijn gehakt
- 1 teen knoflook gehakt
- ½ tl zout
- ¼ tl verse peper
Broodje
- 4 portobello paddenstoelen
- 1 el olijfolie
- peper en zout
Tzatziki
- ½ komkommer geraspt
- 1 teentje knoflook
- 3 el eigengemaakte mayonaise
- peper en zout
Griekse salade
- ½ komkommer in stukken
- 3 grote tomaten in stukken
- olijfolie
- gedroogde oregano
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Wrijf de portobello’s in met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Leg op een bakplaat en zet voor ongeveer 10-15 minuten in de oven.
- Let op dat er heel veel vocht uit de portobello’s komt wat niet zo handig is als je ze als broodje gaat gebruiken. Laat ze daarom na bakken goed uitlekken op keukenpapier en dep het nog even droog voor je verder verwerkt.
- Maak de burgers door alle ingredienten hiervoor goed door elkaar te mengen. Vorm er twee burgers van en bak deze in een koekenpan gaar en goudbruin.
- Voor de saus knijp je het vocht goed uit de komkommer voor je het bij de mayonaise voegt. Rasp het teentje knoflook er door heen en breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de hamburger op de portobello met de tzatziki.
- De Griekse salade maak je door de ingredienten hiervoor te mengen en op smaak te brengen met peper en zout. Serveer de salade met de burger.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Ben je ook liefhebber van een goede burger? Probeer dan deze vega burger met zoete aardappelfrietjes of de allerlekkerste kipburger. Liever een vega burger dan is deze wortel- en kikkererwtburger ook een aanrader!
Pingback: Voorgerecht: Portobello gevuld met gehakt | Simone's Kitchen