Voorgerecht: Portobello gevuld met gehakt
Maak eens een lekker voorgerecht met gevulde portobello. Ik vulde hem dit keer met gehakt, maar je kunt er ook heel goed een vega of vegan versie van maken. Ik geef de tips hieronder!
Gevulde portobello
De portobello is een ideaal kameraadje in deze tijd van het jaar. Hij kan fungeren als een soort burger bijvoorbeeld en je kunt hem erg goed vullen met allerlei lekkers. Hier maakte ik een eenvoudige variant waarbij de portobello gevuld wordt met pittig gebakken gehakt, maar je kunt het goed aanvullen met ingredienten van jouw voorkeur.
Gesmolten kaas
Eet je bijvoorbeeld wel kaas dan kun je de gevulde portobello bestrooien met wat lekkere kaas en dit even kort laten gratineren in de oven voor je het serveert. Het is wel essentieel dat je de portobello goed laat uitlekken. Niks vervelender dan een natte inhoud van je paddenstoel.
Net als alle paddenstoelen laat ook een portobello veel vocht los, maar doordat je hem in zijn geheel gebruikt is het wat lastiger te laten verdampen. Goed laten uitlekken is dus het advies. Je kunt het van tevoren klaarmaken en tijdens je diner op het laatste moment weer opwarmen in de oven.
Een eenvoudig gerecht met de reuzechampignons is bijvoorbeeld ook deze Griekse burger
Kerstmenu
Zondag deel ik een compleet (paleo) kerstmenu met je waar deze gevulde portobello ook deel van uitmaakt. Dus check de site vooral zondag even voor het volledige menu!
Werkwijze voor de gevulde portobello
Volg de stappen hieronder voor de perfecte gevulde portobello:
- Maak de portobello schoon met een borsteltje of een stukje keukenpapier
- Haal eventueel de stam uit het midden weg voor meer ruimte om te vullen
- Bak de portobello op laag vuur in een koekenpan tot de paddenstoel mooi gaar is.
- Laat op de kop goed uitlekken op een stuk keukenpapier en dep eventueel nog na
- Vul met vulling naar keuze en serveer meteen
Hoe kan ik de gevulde portobello vegan maken?
Allereerst natuurlijk door het gehakt weg te laten. Je kunt het heel eenvoudig vervangen door vegetarisch gehakt maar nog lekkerder is het om de portobello te vullen met allerlei paddenstoelen. Bak deze op hoog vuur tot mooi goudbruin en gaar. Meng met wat gehakte tijm, peper en zout.
Gevulde portobello met gehakt
Ingrediënten
- 4 portobello paddenstoelen
- 150 gr gehakt
- ½-1 el harissa afhankelijk van hoe pittig je het wilt
- Peper en zout
- 25 gr cashewnoten geroosterd, gehakt
- 1 el vers gehakte peterselie
- 1 el kokosolie
Instructies
- Verhit een koekenpan met de kokosolie en bak hierin de portobello’s aan beiden kanten even tot ze een beetje gaan slinken. Je ziet vanzelf wanneer ze gaar zijn.
- Haal uit de pan en laat even met de binnenkant naar beneden uitlekken op bakpapier. Er komt altijd enorm veel vocht uit een portobello en dat is zonde van je gerechtje
- Rul ondertussen het gehakt met de harissa en peper en zout.
- Leg de portobello’s op bordjes en schep het gehakt erin.
- Top dit met de cashewnootjes en de vers gehakte peterselie en serveer meteen!
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.