rozemarijn | simoneskitchen.nl

Rozemarijn is zo’n typisch kruid dat bijna iedereen kent, maar wanneer je vraagt: ‘Waar smaakt het dan precies naar?’, kunnen er maar weinig echt antwoord geven.

De omschrijving van de smaak kan je het best proberen te vangen in een bijna poëtische zin zoals: de frisse smaak van dennen met een vleugje harsig zoet.

Kortom: moeilijk uit te leggen, dus. Ik zeg altijd dat rozemarijn zo’n typische smaak uit de Italiaanse keuken is.

Ook is het al eeuwenlang bekend, want waar de Egyptenaren het als een heilig kruid vereerden, stond het naaldachtige, groene plantje bij de Grieken en Romeinen symbool voor vriendschap en trouw.

rozemarijn siroop

Al sinds de oudheid wordt dit kruid gezien als een middel om geheugenverlies tegen te gaan en schijnt het ook stoffen te bevatten die beschermen tegen Alzheimer.

Uit de bloemetjes werd een soort van olie geperst die gebruikt werd als pijnstiller en het gorgelen met van rozemarijn getrokken thee zou keelpijn verlichten.
Het wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken maar ook in de rest van de Mediterrane landen.

Naast het blad van de plant, worden ook de bloemen en de houtachtige takjes voor diverse toepassingen gebruikt.
De bloemetjes worden veel gebruikt in zoete gerechten ( als extra smaakmaker in slagroom bij fruit of gesuikerd als garnering) en natuurlijk als fraaie smaakmaker in salades.

De blaadjes worden gebruikt om vlees (alle soorten) en ook aardappeltjes (vooral de gebakken!) een extra smaak boost te geven.

De combinatie knoflook, rozemarijn en lamsvlees is een geschenk uit de hemel!

Maar ook als onderdeel van een mooie kruidenboter en als extra smaakmaker in diverse rode sauzen is rozemarijn een uitstekende keuze.
De stokjes zijn prima geschikt om extra smaak te geven aan je barbecue door ze bij de kooltjes te gooien, of ze te gebruiken als spiesjes om het satévlees op te prikken.

rozemarijn | simoneskitchen.nl

Omdat het één van de weinige kruiden is, die hogere temperaturen aankunnen, zonder al te veel aan smaak in te boeten, kun je ze ook goed gebruiken in stoofschotels.

Gooi ook zeker eens een keer een takje bij de groente die je kookt. Vooral bloemkool en rozemarijn doen het goed met elkaar.

Hou bij het gebruik ervan wel altijd rekening met het feit dat het een hele sterke smaakmaker is en snel overheerst. Gebruik dus kleinere hoeveelheden.

Ter inspiratie een paar toepassingen, maar experimenteer er zelf ook eens flink op los en laat ons zeker weten wat er van je plannen terecht is gekomen.

Rozemarijnolie is prima en eenvoudig zelf te maken. Even de takjes onder de kraan wassen en droogdeppen met keukenrol. De gewassen stokjes heel even met een mes kneuzen (dan komen de aromatische oliën mooi vrij) en dan in een afsluitbare fles doen en afvullen met olie. Na een dag of vier heeft de olie een heerlijke zachte rozemarijn smaak opgenomen. Mooi in salades. Natuurlijk kun je op dezelfde wijze ook een mooie rozemarijn azijn maken.

Nog een super makkelijke: Rozemarijnzout; grof gehakte rozemarijn met grof zeezout mengen in een vijzel en kort malen, hierna in een potje doen en je hebt een geweldig zout om je vlees in te kruiden. Gooi er gerust ook wat peperkorrels of andere specerijen bij om je eigen signature zout te maken.

En als zoete inspiratie rozemarijn/anijs siroop:

rozemarijnsiroop | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
5 van 3 stemmen

Rozemarijn anijs siroop

Ingrediënten

  • takje rozemarijn
  • 2 steranijs
  • 1 vanillestokje
  • 1 kaneelstokje
  • sap van 2 limoenen
  • 250 gram suiker
  • 4 dl water

Instructies

  • Limoenen persen en het sap en het water met de suiker samen aan de kook brengen.
  • Vanille stokje doorsnijden en met de rozemarijn, anijs en kaneel in het okende vocht gooien. Het kooksel minimaal een half uur met de deksel op de pan laten koken en hierna zonder deksel laten inkoken. Wanneer het vocht lekker stroperig is geworden de kruiden verwijderen en de siroop afkoelen.
  • In een potje of flesje bewaren (koel).
  • Je hebt nu een prachtige siroop die een extra smaak kan geven aan desserts met ijs of als een mooi zomers drankje wanneer je prosecco op een bodempje siroop schenkt.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Meer recepten nodig met rozemarijn?

Probeer ook eens:

Pesto rosso met rozemarijn

Rozemarijn kaasbrood

Bagels met rozemarijn

 

Have fun!

 

 

 

Delen is fijn!