Bagels maken is niet alleen een leuk klusje, het is ook nog eens heel erg lekker om ze – homemade – vers uit de oven te eten. Het is geen snel recept, maar ook zeker niet moeilijk!

zelf bagels maken | simoneskitchen.nl
Bagels met rozemarijn

Hoe maak je eigenlijk bagels zelf?

Lang geleden was ik op reis voor werk in Amerika. En de bagel was in die tijd in Nederland nog amper bekend dus ik genoot in Amerika van mijn allereerste bagel. Heerlijk vond ik het. Geroosterd met roomkaas en gerookte zalm.

Eenmaal thuis leek het me een goed idee om ook eens bagels te kopen. Maar ik kwam nogal van een koude kermis thuis. Taai, niet lekker en gewoon in niks lijkend op die heerlijke bagels uit de US. Inmiddels kun je natuurlijk veel meer kopen. Bagels & Beans is er groot mee geworden, maar die waren er nog niet.

Bagels moeten eerst rijzen | simoneskitchen.nl
Rijzen maar

Bagels koken

Op zoek dus naar een recept om zelf bagels te maken. En wat schetst mijn verbazing; je moet ze eerst koken. Dat had ik niet zien aankomen. Achteraf blijkt het ook nog eens heel erg te lijken op het maken van pretzels. Maar die had ik in die tijd ook nog nooit gemaakt, dus vergelijkingsmateriaal had ik niet echt.

Daarna moeten de bagels gekookt worden | simoneskitchen.nl
Kook het brood!

Rijzen de pan uit…

Aan de slag dus met mijn eigen bagels. Op zich is het recept vrij eenvoudig om te volgen, maar waar je wel rekening mee moet houden is dat ze flink kunnen rijzen. Na het maken van het deeg laat je het geheel eerst een uur op een warme plek rijzen. Dan ga je de bagels vormen in ronde bollen, waar je vervolgens met je vingers een gat in maakt.

Maak deze dus niet te groot want het worden reuze bollen als je denkt dat je ze op “bagel formaat” maakt. Iets kleiner aanhouden dus om rekening te houden met het rijzen wat na het vormen nog plaatsvindt.

Lekker!

Maar jeetje want waren ze lekker! Het fijne van zelf bagels maken is natuurlijk ook dat je er allerlei smaken aan kunt toevoegen naar wens. Ik had bagels gemaakt met rozemarijn en een zoete variant met blauwe bessen.

Na de eerste rijs kun je het deeg verdelen in een paar verschillende stukken en aan elk stuk een andere smaak toevoegen. Denk hierbij aan maanzaad, sesam, fruit of kruiden zoals rozemarijn of tijm.

Wel vond ik die met de blauwe bessen wat lastig omdat bagels natuurlijk relatief niet heel groot zijn waren er op sommige plekken wel heel veel blauwe bes-gaten ontstaan. Het kan wel maar zorg dat je kleine blauwe bessen hebt en niet van die mega exemplaren.

Zelf bagels maken | simoneskitchen.nl
Bagel met blauwe bessen en belegd met banaan en creamcheese

Basisrecept

Het recept hieronder is het basis recept voor bagels te maken. De extra ingredienten van de topping of wat je door het deeg doet moet je dus nog even toevoegen.

Wil je bijvoorbeeld sesamzaadjes over de bagels strooien doe dat dan nadat ze gekookt zijn. Ingrediënten die je door het deeg heen werkt uiteraard vóórdat je ze gaat koken.

Mandje met vers gebakken bagels | simoneskitchen.nl
zelf bagels maken

Zelf bagels maken

3 van 3 stemmen
GangBrood
KeukenAmerican

Zelf bagels maken is niet ingewikkeld en absoluut de moeite waard
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 1 uur
bereiding 25 minuten
totaal 1 uur 25 minuten

12 bagels

Ingrediënten

  • 25 gr verse gist of 7 gr gedroogde instant gist
  • 500 ml lauwwarm water
  • 1 el zout
  • 2 el vloeibare honing
  • 750-850 gr bloem van goede kwaliteit
  • eiwit om de bagels mee in te smeren

  • Verkruimel de gist (als je verse gebruikt) en los dit op in water. Voeg het zout en de honing toe.
  • Voeg de bloem toe in kleine hoeveelheden tegelijk en kneed dit voor ongeveer 10 minuten in een keukenmachine tot stevig en glad.
  • Dek de kom af met een schone theedoek en laat dit voor ongeveer 50 minuten rijzen of tot de hoeveelheid verdubbeld is.
  • Stort het deeg over op een met bloem bedekt oppervlak en kneed dit even door. Verdeel in 12 porties.
  • Maak elke portie in de vorm van een cirkel en maak een gat in het midden met je vingers. Draai de bagel om je vinger en draai hem even rond om de vorm glad te maken.
  • Leg de bagels op een bakplaat met bakpapier, dek weer af met een theedoek en laat dit nogmaals rijzen voor 45 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 180˚ C. Breng een grote pan met water aan de kook.
  • Kook de bagels, een paar tegelijk, ongeveer 1-2 minuten aan elke kant.
  • Leg ze daarna op een theedoek om uit te lekken en doe ze dan weer terug op de bakplaat.
  • Bestrijk met eiwit en bak de bagels in de voorverwarmde oven voor ongeveer 25 minuten of tot gaar en goudbruin.

Notities

Als extra ingrediënten voor het maken van de bagels kun je onder andere gebruiken:
  • sesamzaad
  • maanzaad
  • rozemarijn
  • tijm
  • blauwe bessen
  • kaneel
  • appel
  • rozijnen
Natuurlijk is er nog veel meer mogelijk. Dus gebruik je eigen fantasie!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 230kcal | Koolhydraten: 48g | Eiwit: 7g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 0.1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.1g | Natrium: 34mg | Kalium: 79mg | Vezels: 2g | Suiker: 0.3g | Vitamine C: 0.003mg | Calcium: 10mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.