Simone's Kitchen

Hoe maak je zelf bagels?

zelf bagels maken | simoneskitchen.nl

Bagels met rozemarijn

Hoe maak je eigenlijk bagels zelf?

Mijn aller-, allereerste bagel at ik in de Unite me states… 😉 In die tijd waren ze hier nog niet zo heel erg bekend (kun je nagaan hoe lang dat dan geleden is) en ik vond ze lekker. Erg lekker. Geroosterd met wat creamcheese erop en meer heb je niet nodig. Terug in eigen land bleek al snel dat een goede bagel vinden nog niet zo eenvoudig was. Te taai, geen smaak, oud en ga zo nog maar even door.

Bagels moeten eerst rijzen | simoneskitchen.nl

Rijzen maar

Wat ik toen nog niet wist is dat je bagels eerst moet koken. Dat vond ik toch wel een soort van heel apart iets als je het hebt over brood… Hoe vaak gooi jij je brood eerst in een pan met kokend water?? Best een vreemde manier van bereiden vind je niet?

Daarna moeten de bagels gekookt worden | simoneskitchen.nl

Kook het brood!

Waar ik absoluut geen rekening mee had gehouden was de maat van de bagels. Ze bleken nogal groot te worden dus vandaar dat ik allerlei vreemde vormen uiteindelijk heb overgehouden, maar man…. wat zijn die lekker! Beetje oversized dus wel maar goed dat mag de pret verder niet drukken. Voor de bagels met blauwe bessen ga ik volgende keer wel ander fruit proberen. De blauwe bessen waren namelijk nogal groot in verhouding tot de bagels, wat het moeilijk maakt om ze goed in het deeg te verwerken.

Zelf bagels maken | simoneskitchen.nl

Bagel met blauwe bessen en belegd met banaan en creamcheese

Het recept hieronder is voor de basic versie van de bagel en ik heb er bij gezet hoe je de blauwe bessen erin moet doen, maar je kunt de bagels echt makkelijk aanpassen aan je eigen smaak. Doe er rozemarijn door, sesam, maanzaad enzovoort. Je verdeeld hiervoor het deeg en voegt de extra ingrediënten eraan toe vlak voor het rijzen. Lekker en snel!

Mandje met vers gebakken bagels | simoneskitchen.nl

Print recept Pin recept
2 van 2 stemmen

Zelf bagels maken

Voorbereidingstijd: 1 uur
Bereidingstijd: 25 min
Totale tijd: 1 uur 25 min
Porties: 12 bagels

Ingrediënten

  • 25 gr verse gist of 7 gr gedroogde instant gist
  • 500 ml lauwwarm water
  • 1 el zout
  • 2 el vloeibare honing
  • 750-850 gr bloem van goede kwaliteit
  • eiwit om de bagels mee in te smeren

Instructies

  • Verkruimel de gist (als je verse gebruikt) en los dit op in water. Voeg het zout en de honing toe.
  • Voeg de bloem toe in kleine hoeveelheden tegelijk en kneed dit voor ongeveer 5 minuten in een keukenmachine tot stevig en glad.
  • Dek de kom af met een schone theedoek en laat dit voor ongeveer 50 minuten rijzen of tot de hoeveelheid verdubbeld is.
  • Stort het deeg over op een met bloem bedekt oppervlak en kneed dit even door. Verdeel in 12 porties.
  • Maak elke portie in de vorm van een cirkel en maak een gat in het midden met je vingers. Draai de bagel om je vinger en draai hem even rond om de vorm glad te maken.
  • Leg de bagels op een bakplaat met bakpapier, dek weer af met een theedoek en laat dit nogmaals rijzen voor 45 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 180 C. Breng een grote pan met water aan de kook.
  • Kook de bagels, een paar tegelijk, ongeveer 1-2 minuten aan elke kant.
  • Leg ze daarna op een theedoek om uit te lekken en doe ze dan weer terug op de bakplaat.
  • Bestrijk met eiwit en bak de bagels in de voorverwarmde oven voor ongeveer 25 minuten.

 

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

18 comments

  1. Avatar

    Oooh! Die heb ik ook al lang niet meer gemaakt. Wordt weer eens tijd.

  2. Avatar

    Heerlijk! Ik maak ze ook regelmatig met canvas rn nog wat. Ook lekker met spinazie en zongedroogde tomaat 🙂

  3. Avatar

    Lekker, lijkt me wel wat! Ik wist inderdaad niet dat je ze eerst moet koken, weer wat geleerd vandaag.

  4. Avatar

    Ik las laatst ergens dat je ze moet koken. Inderdaad een raar idee! Ze zijn wel erg lekker!

  5. Avatar

    Woop woop! Die zien er lekker uit! Jou blog komt erbij op m’n te-volgen-blogs-lijstje!

  6. Avatar

    Ciao Simone, GRAZIE!!!!! Hier ben ik heel blij mee. Ik vind bagels zoooooo lekker en als het in NL al moeilijk is om ze te vinden dan is het hier in Italie een regelrechte ramp! Ik ben ze gewoon nog niet tegengekomen. Nergens!! 🙁 (Ok in het centrum van Milaan heb ik niet gekeken…) Dus dit ga ik zeker uitproberen, want inderdaad gewoon een beetje creamcheese erop en klaar is kees…zalig!!
    You made my day :), ciao!

  7. Avatar

    Mmmm lekker, die moet ik ook maar eens zelf maken. Bagels zijn zó lekker!

  8. Avatar

    PFOE, wat ziet dit er lekker uit. Ik ga ze ook maar eens zelf maken.

  9. Avatar

    Hoi,
    Ja, lekker he. Ik zou zeker de moeite nemen om gerstemoutsiroop te kopen trouwens. Dat hoort zowel door het deeg als door het kookwater. In Engelstalige recepten kom je het tegen als barley malt syrup, of woorden van gelijke strekking. Echt, een enkele eetlepel transformeert je hele batch!
    Gewoon te krijgen in de natuurvoedingswinkel.

  10. Avatar

    Ciao Simone,
    Ik heb ze gemaakt hoor! HEERLIJK!!! Ga ze snel weer een keer maken. Nogmaals enorm bednakt voor het recept 🙂
    Groetjes, Letizia

  11. Pingback: Rozemarijn, kruid met bijzondere smaak en rozemarijn siroop | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!