Zelf bagels maken
Bagels maken is niet alleen een leuk klusje, het is ook nog eens heel erg lekker om ze – homemade – vers uit de oven te eten. Het is geen snel recept, maar ook zeker niet moeilijk!
Hoe maak je eigenlijk bagels zelf?
Lang geleden was ik op reis voor werk in Amerika. En de bagel was in die tijd in Nederland nog amper bekend dus ik genoot in Amerika van mijn allereerste bagel. Heerlijk vond ik het. Geroosterd met roomkaas en gerookte zalm.
Eenmaal thuis leek het me een goed idee om ook eens bagels te kopen. Maar ik kwam nogal van een koude kermis thuis. Taai, niet lekker en gewoon in niks lijkend op die heerlijke bagels uit de US. Inmiddels kun je natuurlijk veel meer kopen. Bagels & Beans is er groot mee geworden, maar die waren er nog niet.
Bagels koken
Op zoek dus naar een recept om zelf bagels te maken. En wat schetst mijn verbazing; je moet ze eerst koken. Dat had ik niet zien aankomen. Achteraf blijkt het ook nog eens heel erg te lijken op het maken van pretzels. Maar die had ik in die tijd ook nog nooit gemaakt, dus vergelijkingsmateriaal had ik niet echt.
Rijzen de pan uit…
Aan de slag dus met mijn eigen bagels. Op zich is het recept vrij eenvoudig om te volgen, maar waar je wel rekening mee moet houden is dat ze flink kunnen rijzen. Na het maken van het deeg laat je het geheel eerst een uur op een warme plek rijzen. Dan ga je de bagels vormen in ronde bollen, waar je vervolgens met je vingers een gat in maakt.
Maak deze dus niet te groot want het worden reuze bollen als je denkt dat je ze op “bagel formaat” maakt. Iets kleiner aanhouden dus om rekening te houden met het rijzen wat na het vormen nog plaatsvindt.
Lekker!
Maar jeetje want waren ze lekker! Het fijne van zelf bagels maken is natuurlijk ook dat je er allerlei smaken aan kunt toevoegen naar wens. Ik had bagels gemaakt met rozemarijn en een zoete variant met blauwe bessen.
Na de eerste rijs kun je het deeg verdelen in een paar verschillende stukken en aan elk stuk een andere smaak toevoegen. Denk hierbij aan maanzaad, sesam, fruit of kruiden zoals rozemarijn of tijm.
Wel vond ik die met de blauwe bessen wat lastig omdat bagels natuurlijk relatief niet heel groot zijn waren er op sommige plekken wel heel veel blauwe bes-gaten ontstaan. Het kan wel maar zorg dat je kleine blauwe bessen hebt en niet van die mega exemplaren.
Basisrecept
Het recept hieronder is het basis recept voor bagels te maken. De extra ingredienten van de topping of wat je door het deeg doet moet je dus nog even toevoegen.
Wil je bijvoorbeeld sesamzaadjes over de bagels strooien doe dat dan nadat ze gekookt zijn. Ingrediënten die je door het deeg heen werkt uiteraard vóórdat je ze gaat koken.
Zelf bagels maken
Ingrediënten
- 25 gr verse gist of 7 gr gedroogde instant gist
- 500 ml lauwwarm water
- 1 el zout
- 2 el vloeibare honing
- 750-850 gr bloem van goede kwaliteit
- eiwit om de bagels mee in te smeren
Instructies
- Verkruimel de gist (als je verse gebruikt) en los dit op in water. Voeg het zout en de honing toe.
- Voeg de bloem toe in kleine hoeveelheden tegelijk en kneed dit voor ongeveer 10 minuten in een keukenmachine tot stevig en glad.
- Dek de kom af met een schone theedoek en laat dit voor ongeveer 50 minuten rijzen of tot de hoeveelheid verdubbeld is.
- Stort het deeg over op een met bloem bedekt oppervlak en kneed dit even door. Verdeel in 12 porties.
- Maak elke portie in de vorm van een cirkel en maak een gat in het midden met je vingers. Draai de bagel om je vinger en draai hem even rond om de vorm glad te maken.
- Leg de bagels op een bakplaat met bakpapier, dek weer af met een theedoek en laat dit nogmaals rijzen voor 45 minuten.
- Verwarm de oven voor op 180˚ C. Breng een grote pan met water aan de kook.
- Kook de bagels, een paar tegelijk, ongeveer 1-2 minuten aan elke kant.
- Leg ze daarna op een theedoek om uit te lekken en doe ze dan weer terug op de bakplaat.
- Bestrijk met eiwit en bak de bagels in de voorverwarmde oven voor ongeveer 25 minuten of tot gaar en goudbruin.
Notities
- sesamzaad
- maanzaad
- rozemarijn
- tijm
- blauwe bessen
- kaneel
- appel
- rozijnen
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Pingback: Rozemarijn, kruid met bijzondere smaak en rozemarijn siroop | Simone's Kitchen
Ciao Simone,
Ik heb ze gemaakt hoor! HEERLIJK!!! Ga ze snel weer een keer maken. Nogmaals enorm bednakt voor het recept 🙂
Groetjes, Letizia
Yay! Fijn dat ze in de smaak zijn gevallen Letitzia!!
Hoi,
Ja, lekker he. Ik zou zeker de moeite nemen om gerstemoutsiroop te kopen trouwens. Dat hoort zowel door het deeg als door het kookwater. In Engelstalige recepten kom je het tegen als barley malt syrup, of woorden van gelijke strekking. Echt, een enkele eetlepel transformeert je hele batch!
Gewoon te krijgen in de natuurvoedingswinkel.
Dank je wel Sophie! Ik ga eens kijken of ik dat kan vinden ergens!
PFOE, wat ziet dit er lekker uit. Ik ga ze ook maar eens zelf maken.
Mmmm lekker, die moet ik ook maar eens zelf maken. Bagels zijn zó lekker!
Ciao Simone, GRAZIE!!!!! Hier ben ik heel blij mee. Ik vind bagels zoooooo lekker en als het in NL al moeilijk is om ze te vinden dan is het hier in Italie een regelrechte ramp! Ik ben ze gewoon nog niet tegengekomen. Nergens!! 🙁 (Ok in het centrum van Milaan heb ik niet gekeken…) Dus dit ga ik zeker uitproberen, want inderdaad gewoon een beetje creamcheese erop en klaar is kees…zalig!!
You made my day :), ciao!
Nou dat is dan weer goed om te horen Letizia! En laat even weten hoe ze geworden zijn als je ze hebt gemaakt! Ben benieuwd!
Woop woop! Die zien er lekker uit! Jou blog komt erbij op m’n te-volgen-blogs-lijstje!
Leuk dat je me gaat volgen Ellis.. 😉
Ik las laatst ergens dat je ze moet koken. Inderdaad een raar idee! Ze zijn wel erg lekker!
Ja toch een maf idee dat je brood eerst in een pan water gooit of niet? Maar het is de moeite waard!
Lekker, lijkt me wel wat! Ik wist inderdaad niet dat je ze eerst moet koken, weer wat geleerd vandaag.
Ze zijn echt heel erg lekker. Haalt het gewoon niet bij wat je in de gemiddelde winkel kunt kopen!
Heerlijk! Ik maak ze ook regelmatig met canvas rn nog wat. Ook lekker met spinazie en zongedroogde tomaat 🙂
Met canvas? Wat is dat? 😉 En ja met spinazie en zongedroogde tomaat is inderdaad ook heerlijk!
Oooh! Die heb ik ook al lang niet meer gemaakt. Wordt weer eens tijd.