Simone's Kitchen

Zelf naanbrood maken

zelf naanbrood maken

Zelf naanbrood maken

Deelde ik van de week al die waanzinnig lekkere couronne, vandaag is het de beurt aan een totaal ander soort brood; naanbrood. Naanbrood zelf maken is niet ingewikkeld, het kost alleen wat meer tijd. Maar heb je eenmaal geproefd hoe lekker het is om zelf te maken? Dan wil je niet anders meer.

Naanbrood is natuurlijk bij uitstek geschikt om lekker te eten met een curry zoals deze vindaloo, maar ik gebruik het ook regelmatig als een soort alternatief voor pizza.

zelf naanbrood maken

Stappen

Zoals ik al zei is zelf naanbrood maken niet ingewikkeld. Als je de stappen hieronder volgt, dan is er weinig wat mis kan gaan. Het enige puntje waar je problemen mee zou kunnen ondervinden is als je het deeg niet goed genoeg kneed.

Ik heb een KitchenAid maar vind het niet altijd even goed kneden. Dus ik laat de machine het eerste zware werk doen, maar kneed het daarna altijd nog met de hand na. Nu is brood maken niet mijn sterkste punt maar zelfs ik kan deze naan prima maken. Op de een of andere manier zijn naan en focaccia de enige twee broden waar ik wat minder moeite mee lijk te hebben dan met de rest.

Alhoewel die couronne ook wel erg goed gelukt is, dus misschien leer ik het toch gewoon nog een keer. Iets met oefening baart kunst?

Naanbrood uitrollen

Bakken in de koekenpan

Het leuke van dit naanbrood zelf maken is dat je het afbakt in de koekenpan. Dat gaat overigens wel het makkelijkste met een gietijzeren pan. Die verdeelt de hitte goed en koelt minder snel af dan een gewone pan, maar het is zeker ook mogelijk in een standaard pan.

Maar heb je een gietijzeren pan of stoofpan? Dan is het handig om die te gebruiken.

Voor het bestrijken van de naan gebruik je ghee. Heb je dit niet dan kun je ook gewone boter gebruiken. Dat is ook lekker en geeft ongeveer hetzelfde effect. Zorg met het bakken van de knoflook plus de boter dan wel goed dat de knoflook niet verbrand. En de boter ook niet.

Ghee kan tegen hogere temperaturen dan boter. Ghee is geklaarde boter, waar de melkbestanddelen uit verwijderd zijn waardoor je het met hogere temperaturen kunt gebruiken.

zelf naanbrood maken
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Knoflook naan

Naanbrood is niet moeilijk om te maken en zo ontzettend lekker! Gebruik het bij een curry maar ook heerlijk om als pizza te beleggen
Bereidingstijd: 2 uur 30 min
Totale tijd: 2 uur 30 min
Porties: 8 stuks

Ingrediënten

  • 250 ml warm water
  • 2 el suiker
  • 7 gr droge gist
  • 360 gr bloem
  • 4 el yoghurt
  • 2 tl zout
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1 ei
  • 4 el ghee
  • 3 teentjes knoflook geplet
  • 2 tl za'atar

Instructies

  • Roer water en suiker tot de suiker is opgelost. Voeg het water toe aan de kom van de keukenmachine en doe de gist erbij. Roer even door en laat 5-10 minuten staan.
  • Terwijl je de mixer op de langzame stand aanzet doe je de bloem er beetje bij beetje bij. Voeg vervolgens de yoghurt, zout, bakpoeder en het ei toe. Verhoog de snelheid iets en meng het deeg nog eens 2-3 minuten, of tot het glad is. Het zal nog plakkerig zijn, maar komt als het goed is wel los van de zijkanten van de kom. Maak een bol van het deeg en leg het in een met olie ingesmeerde kom. Dek af met een schone theedoek en laat een uur rijzen op een warme plek tot het minstens twee keer zo groot is geworden.
  • In de tussentijd bereid je de knoflookboter waarmee je de naan straks insmeert. Smelt de ghee in een koekenpan en doe daar de knoflook in. Bak zo'n 2 minuten tot het lekker ruikt en giet in een kommetje. Gooi de knoflook weg. Voeg de za'atar bij de ghee.
  • Zodra het deeg klaar is, stort je het op een met olie ingesmeerd aanrecht. Verdeel het in acht gelijke stukken en rol elk stuk op tot een bal. Gebruik een deegroller om elk stuk weer uit te rollen tot een cirkel van niet al te dik deeg. Hoe dunner je deeg is, des te beter zal het straks opkomen. Besmeer aan beide kanten lichtjes met de knoflookboter.
  • Verwarm een flinke koekenpan (een gietijzeren pan werkt het beste) op middelhoog vuur. Doe een van de uitgerolde deegrondjes in de koekenpan en bak elke kant 1 minuut. Het deeg moet gaan bubbelen en zal hier en daar oppuffen. Zo ontstaan die donkere plekken op het brood. Leg het brood aan de kant zodra het goudbruin is en dek af met een theedoek. Dan droogt het niet uit. Herhaal dit voor de andere broden.
Gang: Bijgerecht
Keuken: Indiase keuken
Trefwoord: bloem, yoghurt

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.