Dit eenvoudige gerecht om zelf basilicumboter te maken is dan wellicht wel simpel, maar geeft enorm veel smaak af aan welk gerecht dan ook. Hoe je het maakt zie je hieronder.

Basilicumboter | simoneskitchen.nl

Basilicum is zo’n typisch kruid dat: ‘Italiaanse Keuken!!’, schreeuwt.

Nu ben ik ook wel een klein beetje bevooroordeeld, want ik ben inmiddels echt verliefd geworden op de geur en de smaak van dit prachtige, felgroene mooie en delicate plantje.

En wanneer ik de tuin instap en zie dat die volle, ronde groene blaadjes te grazen zijn genomen door slakken, scheurt mijn hart zowat in tweeën. Dan zet ik snel mijn bakjes met een bodempje bier om de plantjes heen, die dan een soort van gele slotgracht om de groene rijkdommen vormen.

Basilicumboter | simoneskitchen.nl

Basilicumboter maken

Omdat dit geurige en smakelijke plantje een gouden combo is met onder andere tomaat, wordt de smaak vaak geassocieerd met pastasauzen en bruschetta.

Met meer dan 150 verschillende varianten is dit kruid inmiddels ook heel veelzijdig en vind je haar ook terug met citroen-, limoen- en zelfs dropsmaak.

Het oud Griekse woord basileus betekent koning en daarom wordt basilicum ook wel koningskruid genoemd. Een naam die dit plantje niet misstaat want de nootachtige frisse smaak is ronduit vorstelijk te noemen.

Het komt oorspronkelijk uit India en heeft hier een belangrijke rol in de Hindoe religie. Het heilig verklaarde kruid zul je ook regelmatig terugvinden in de tuinen van Hindoetempels en ook werd de eed gezworen bij de frisgroene blaadjes. Om het nog even in de heilige sferen te houden: na de wederopstanding van Christus zou rond zijn graf spontaan het koningskruid zijn gaan groeien. Daarom wordt het soms nog in orthodoxe kerken gebruikt om wijwater te maken.

In Italië was een pot basilicum voor het raam een teken dat de dame van het huis beschikbaar was voor een relatie, terwijl in het oude Roemenië een takje basilicum aan een meisje geven, betekende dat je direct verloofd was.

Basilicumboter | simoneskitchen.nl

Geneeskrachtige eigenschappen

Zoals met alle kruiden worden ook aan deze smaakmaker veel geneeskrachtige eigenschappen toegedicht.

Zo wordt er in India veel thee van basilicum gedronken om de verkoudheid tegen te gaan en smeerden de jagers in Afrika zich met dit kruid in om zo ongemerkt de prooi tot heel dicht bij te kunnen benaderen.

Het koningskruid schijnt ook royaal te werken als insectenverdrijver (huid insmeren) en door het hoge ijzer gehalte en de vitamine A in het plantje helpt het bloedarmoede voorkomen en houdt het je ogen scherp zien.

Basilicumblad

In de keuken wordt voornamelijk het blad van basilicum gebruikt.
Het is een vettige plant met veel olie in de blaadjes, dus de smaak komt het beste tot zijn recht als je het blad scheurt in plaats van snijdt. Basilicum komt als een ‘zacht kruid’ het beste tot haar recht wanneer je haar op het laatste moment een paar minuten laat meekoken in gerechten. Als je haar langer laat meekoken verlies je veel van de geurige en kruidige aroma’s.
Een paar blaadjes basilicum door de salades is altijd een winner en de Koninklijke, nootachtige geur is een prachtige aanvulling op knoflook.

Natuurlijk is het koningskruid de basis voor iedere goede pesto, maar ook in heel veel azijnen vormt deze smaakmaker inmiddels een basis ingrediënt. Zelf ook zeker een keer pesto maken, hoor! Lekkerder dan je eigen pesto wordt het niet.

Gooi haar gerust bij gerechten met lam, kalf en kip en snipper ook zeker eens wat gescheurde blaadjes over je groente- kippen-, of tomatensoep.

Hier een recept voor basilicumboter. Deze boter doet recht aan de mooie smaak van dit frisse kruid en is prachtig te combineren met vis, vlees en natuurlijk als hapje vooraf op een stukje brood.

Basilicumboter

Het maken van de basilicumboter is niet ingewikkeld. Het enige wat je nodig hebt is een bosje basilicum, een goede roomboter, wat knoflook (dat is natuurlijk optioneel) en appelciderazijn. Ook dat laatste is optioneel maar ik vind het persoonlijk echt wel wat toevoegen aan de smaak van de boter.

Basilicum boter | simoneskitchen.nl

Basilicum boter

Nog geen review
GangBijgerecht
KeukenHollandse keuken

In dit recept gebruik ik knoflook. Dat is optioneel. Ben je geen fan van knoflook dan is weglaten altijd en optie.
Decoratief klokje bereidingstijd

120 gram

Ingrediënten

  • 100 gram roomboter
  • 1 bosje basilicum
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • zout en peper

  • Snij een flinke klont boter af en smelt deze in een steelpannetje. Knoflook heel fijn snijden of persen en samen met de fijngehakte basilicum in de gesmolten boter doen. Pannetje van het vuur halen, even laten afkoelen en dan de rest van de boter door het mengsel scheppen. Appelazijn erbij doen en nog een keer mooi door elkaar scheppen. Het botermengsel op een stuk keukenfolie of aluminiumfolie scheppen en tot een strakke worst oprollen. Ingepakte boter in de koelkast leggen en minimaal anderhalf uur laten opstijven. Hierna kun je er met een meloenschepje mooie bolletjes uitsteken (om leuk bij het brood te serveren) of plakjes basilicumboter snijden die mooi wegsmelten op een prachtig stukje vis of rosé gebakken vlees.
  • Denk er ook zeker over na om met deze kruidige boter jouw zelf gemaakte saus af te monteren.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.