Dit heerlijke recept om je eigen pretzels te maken komt van niemand minder dan Rutger van Rutger Bakt. Want als het daar staat dan weet je dat het goed is.

Pretzels maken

Pretzels maken

Voor het maken van de pretzels moet ik bovendien Robbin aankijken want deze pretzels waren onderdeel van een shoot die wij hielden een tijdje terug. We wilden een aantal dingen uitproberen met fotografie en daar hadden we natuurlijk ook onderwerpen voor nodig. Pretzels stonden al een hele tijd op mijn verlanglijstje van things to make.

En eigenlijk heeft Robbin hier al het werk gedaan terwijl ik bezig was met het maken van de chocolade taartjes. Tja iemand moet het harde werk doen he. Robbin volgde exact de stappen hieronder van het recept van Rutger.

Voor de fotografie hadden we een voorbeeld gezien van Jen Beauchesne. Soms is het gewoon heel leuk om een toffe foto te nemen als voorbeeld en die min of meer na te maken. Ik kan het origineel hier natuurlijk niet laten zien maar het lijkt zeker op die van ons hieronder.

Maken van de pretzels

Maar over naar het maken van de pretzels! Het grappige is dat het wel een beetje lijkt op het proces om bagels te maken. En wellicht is dat ook niet zo heel gek als je erover nadenkt. Het zijn beide vergelijkbare deegsoorten. En in beide gevallen kook je de pretzels/bagels eerst voor je ze afbakt.

Zelf pretzels maken

Deeg maken en vouw

Om de pretzels te maken begin je uiteraard met het deeg. Na kneden laat je dit ongeveer een uur rijzen op een warme plek. En dan komt het vlechten. Als je gaat kijken op de site van Rutger dan vind je daar voorbeeldfoto’s van hoe het vouwen precies in zijn werk gaat. Dus ga daar even kijken hoe je dat precies doet.

Wij waren een beetje bang dat ze tijdens het koken uit elkaar zouden vallen, maar dat gebeurde wonder boven wonder niet. De pretzels kwamen er prima uit. Sommigen wat beter dan de ander. Je ziet dat bij sommige pretzels de gaatjes een beetje dicht kwamen te zitten maar overall vind ik ze er allemaal bijzonder appetijtelijk uitzien!

Pretzels maken

Zelf pretzels maken

Nog geen review
GangBrood
KeukenDuitse keuken

Zelf pretzels maken met dit makkelijke recept!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 2 uur 15 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 2 uur 35 minuten

8 pretzels

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 500 gr patentbloem
  • 10 gr zout
  • 7 gr gedroogde gist
  • 150 melk lauwwarm
  • 140 water lauwwarm
  • 45 gr boter op kamertemperatuur

Verder nodig

  • l water
  • 75 gr baking soda
  • grof zeezout, om te bestrooien

Deeg maken

  • Om te beginnen doe je alle ingredienten voor het deeg bij elkaar in een grote kom. Je kunt het met de hand kneden of je kunt hiervoor een machine gebruiken. Ik begin meestal met de machine, maar maak het af met de hand voor het beste resultaat. Mijn Kitchenaid is niet perse de beste in het kneden van deeg. Kneed het in ieder geval lang genoeg. Ongeveer 10 minuten. Doe het vervolgens over in een kom en dek deze af met plastic folie en een theedoek en laat het een uur rijzen op een warme plek.
  • Na het uur haal je het deeg uit de kom en je verdeelt het in 8 ongeveer gelijkt stukken. Rol nu met je handen elk stuk deeg uit tot een lange rol. Die moet ongeveer 25 centimeter worden. Leg over de uitgerolde stukken een stuk folie en een theedoek en laat ze nog eens tien minuten rijzen. Rol ze nu weer verder uit tot een stuk van 50 a 60 centimeter. Het is prima als ze in het midden wat dikker blijven dan aan de zijkanten. Dat vouw je straks toch dicht.

Vormen van de pretzels

  • Voor de exacte foto van het vormen check je even de site van Rutger. Of gebruik gewoon je fantasie en maak er wat moois van. Zodra ze gevormd zijn leg je ze op een stuk bakpapier. Dek weer af met wat plastic folie en laat ze nog eens 20-30 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C.

Koken van de pretzels

  • Om de pretzels voor te koken breng je een grote pan met baking soda aan de kook. Zorg dat alles goed is opgelost voor je de pretzels erin doet. Het water moet tegen de kook aan blijven, maar niet knetterhard koken. Gebruik een schuimspaan of een spatel om ze voorzichtig in het water te laten zakken. Doe er niet meer dan twee tegelijk in. Laat ze ongeveer 20-30 seconden erin en keer ze halverwege om. Laat uitlekken op een schone theedoek en leg ze daarna op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Pretzels bakken

  • Je kunt de pretzels nu bestrooien met wat grof zeezout (maldon vlokken zijn heerlijk) of varieer met sesam en zout of maanzaad en zout. Snij het dikke gedeelte van het deeg in met een gekarteld mesje. Zet de bakplaat in de oven en bak ze in 17-22 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat ze goed afkoelen op een rooster

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 282kcal | Koolhydraten: 49g | Eiwit: 7g | Vet: 6g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.5g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Transvet: 0.2g | Cholesterol: 14mg | Natrium: 3121mg | Kalium: 105mg | Vezels: 2g | Suiker: 1g | Vitamine A: 171IU | Vitamine C: 0.003mg | Calcium: 50mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.