Zelf havermelk maken
Havermelk is nou typisch een van die dingen waar ik wel eens van gehoord had maar nog nooit had gedronken en al helemaal nog nooit zelf had gemaakt… Sterker nog: tot voor kort wist ik niet eens dat het kon. Melk maken van haver… Net als dat ik vroeger eigenlijk niet wist dat je melk kon maken van dingen als amandel of rijst enzo… Ok, we hebben het dan wel over een lange tijd geleden maar dat even terzijde.
Het blijkt echter verbazend makkelijk te zijn om zelf havermelk te maken. Ideaal voor als je minder zuivel wilt drinken of een lactose intolerantie of iets dergelijks hebt. De smaak vind ik nog een beetje wennen. Het smaakt een beetje zoals havermout en dat is maf als je het drinkt! Je kunt voor het maken van de havermelk het beste hele havervlokken gebruiken. Dus niet havermout. Zal vast ook wel lukken trouwens maar dan zit er waarschijnlijk meer gruis in. Om zo te drinken vind ik het niet zo lekker, maar om te gebruiken in smoothies kan dit prima! Weten hoe je zelf amandelmelk kunt maken? Dat vind je hier terug
Zelf havermelk maken
Ingrediënten
- 200 gram havervlokken
- 500 ml water
Instructies
- Doe de havervlokken en het water bij elkaar in een blender of keukenmachine en laat even goed draaien. Doe het over in een zeef met kaasdoek en laat uitlekken. Ik merkte dat mijn kaasdoek te fijn was dus ik moest het er uiteindelijk uit knijpen. Ik hield 300 ml havermelk over van bovenstaande hoeveelheid.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Als ik op een pak havermelk kijk, zie ik dat de voedingsstoffen overeen komen met ongeveer 10% havervlokken. Ik ging ervan uit dat de verhouding havervlokken/water in havermelk uit de supermarkt ongeveer 1:9 zou zijn. Nu vraag ik me af welke voedingsstoffen achterblijven in de pulp… en of zelfgemaakte havermelk net zo gezond is als die je in de winkel koopt.
Tja wat is gezond? Ik weet niet of het gezonder is maar als je het zelf maakt weet je in ieder geval zeker dat er alleen haver en water in zit.
Dankjewel Simone, ik was misschien niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk weet jij het ook niet. Wat ik me afvraag is welke voedingsstoffen nu uiteindelijk in de melk komen of dat er veel achterblijft in de pulp. Dat heb ik nog nergens kunnen vinden.
Ah op die manier. Ja ik denk dat dat ook heel lastig te zeggen is omdat er nogal wat variabelen zijn die hierin meespelen. Hoe grof of hoe fijn is je zeef, hoe goed of hoe slecht werkt je blender. Bij commercieel gemaakte havermelk is dat veel consistenter. Als je het zelf maakt is het lastig om te zeggen.
Pingback: Smoothie met havermelk, aardbeien, avocado en nectarine | Simone's Kitchen
Ik heb ook wel eens dat soort dingen gemaakt, toch echt niet mijn ding… Ik kan er maar niet aan wennen! Net wat je zegt: alsof je havermout drinkt….
Ja beetje raar he… 🙂 Al vind ik amandelmelk dan wel weer echt lekker….
Ik was daar laatst ook over aan het denken om het zelf te maken. Ik had het nodig voor een recept. Uiteindelijk heeft deze luie dame maar gewoon een pak havermelk bij de supermarkt gekocht 🙂
Nou ja bewaar je het recept gewoon voor die keren dat de supermarkt dicht is.. ofzo.. 🙂