Havermelk kom je tegenwoordig overal tegen. Ga je naar de lokale koffiebar dan is het al bijna standaard dat je havermelk krijgt aangeboden in je koffie in plaats van koemelk. Havermelk kun je ook heel makkelijk zelf maken.

Zelf havermelk maken | simoneskitchen.nl

Zelf havermelk maken

Havermelk is hip. Of je nu wel of niet vegan eet, ook dan kom je er bijna niet meer omheen. Havermelk is here to stay. Maar je kunt dit plantaardige drankje ook heel eenvoudig zelf thuis maken. Het enige wat je nodig hebt is een zak havervlokken en water.

Je hoeft het zelfs niet te weken, wat het ook nog eens veel sneller maakt dan bijvoorbeeld amandelmelk maken. Daarvoor laat je de noten immers een nacht weken. Havermelk staat in 10 minuten voor je klaar. Ideaal als je last minute nog een plantaardig alternatief nodig hebt omdat je ineens vegan vrienden voor de deur hebt staan (bijvoorbeeld)

Havervlokken

Voor het maken van de havermelk gebruik je het liefst hele havervlokken en niet fijne havermout. Het kan beide wel gebruikt worden maar havervlokken werken het beste. Verder heb je schoon water nodig en – optioneel – een zoetstof.

Zelf havermelk maken  Simoneskitchen.nl

Havermelk smaakt een beetje naar havermout en wil je het iets zoeter maken dan kun je een dadel meeblenden bijvoorbeeld of het achteraf zoeter maken met ahornsiroop of iets dergelijks.

Hoe ga je te werk om je havermelk te maken?

Om te beginnen doe je het water en de havervlokken in je blender. Je draait het voor ongeveer 30 seconden tot het water wit is geworden. Let op dat je het niet te lang blend. Dat is niet nodig en geeft een ander resultaat.

Zeven: Nu giet je de substantie in een zeef bekleed met iets van kaasdoek of een schone theedoek. Laat de melk er rustig uitlopen. Knijp er niet te hard in en druk de melk er niet door. Doe je dit wel dan heb je kans dat je havermelk slijmerig wordt en meer gruis gaat bevatten. Dat is niet wat je wilt. Laat het dus rustig doorlopen en roer eventueel met een lepel als het blijft hangen.

Laat de melk nu goed afkoelen voor gebruik. Dat is trouwens optioneel maar wel het lekkerste. In tegenstelling tot amandelmelk hoef je de havermelk niet te schudden voor gebruik. Er zal wat gruis naar de bodem zakken, maar dat kun je daar laten liggen.

Waar gebruik je havermelk in?

Je kunt je homemade havermelk vervolgens gebruiken in allerlei gerechten. Je kunt er pannenkoeken mee maken, een ijskoffie, overnight oats, koekjes of voor de meeste recepten waarbij je amandelmelk gebruikt. Hou er wel rekening mee dat havermelk echt naar havermout smaakt, dus het doet het minder goed in hartige gerechten.

Zelf havermelk maken | simoneskitchen.nl

Zelf havermelk maken

3.25 van 4 stemmen
GangBasis
KeukenPlantaardige keuken

Zelf je eigen havermelk maken is heel eenvoudig met dit handige basis recept
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 10 minuten
totaal 10 minuten

2 porties

Materiaal

Ingrediënten

  • 200 gram hele havervlokken
  • 500 ml water
  • optioneel zoetstof (dadels, ahornsiroop)

  • Doe de havervlokken en het water bij elkaar in een blender of keukenmachine en laat even goed draaien.
  • Doe het over in een zeef met kaasdoek en laat uitlekken.
  • Je houdt ongeveer 300 ml havermelk over.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 379kcal | Koolhydraten: 68g | Eiwit: 13g | Vet: 7g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 2g | Natrium: 19mg | Kalium: 362mg | Vezels: 10g | Suiker: 1g | Calcium: 60mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.