Vandaag weer eens een heerlijke traktatie. Chocoladetaart met ganache. Of eigenlijk chocoladetaartjes met ganache, maar je kunt hier ook eenvoudig een grotere variant van maken.

Chocoladetaart met ganache en kersen

Chocoladetaart met ganache en kersen

Deze belachelijk lekkere (en machtige!) chocoladetaart met ganache was onderdeel van een vrij werk shoot die Robbin en ik een tijdje terug hadden. De recepten waren eigenlijk gewoon meer als foto-object maar omdat ze zo ontzettend lekker waren wilde ik het recept jullie toch niet onthouden. En mezelf ook niet voor het geval ik weer eens een lekker taartje nodig heb.

Het maken van deze gezellige taartjes is niet ingewikkeld maar het deeg is wel even werk. Het was zachter dan ik had bedacht, wat gedeeltelijk kan komen door het feit dat het nogal warm was die dag. En zoals iedereen wel weet die vaak bakt; hitte en bakken gaan niet altijd lekker samen. Ik was dus niet zeker of het deeg wel goed uit de vormpjes zou komen, maar dat ging eigenlijk prima. Het is dus redelijk flexibel deeg.

Chocoladetaart met ganache

Met kersen

Dat gezegd hebbende; het is wel handig om het deeg even goed te laten koelen. We gebruikten voor de taartjes kleine taartvormpjes met losse bodem. Die losse bodem is wel handig. Al kwam het zelfs uit het vormpje waar we die losse bodem niet bij hadden gebruikt. Invetten is dan natuurlijk wel belangrijk.

Doordat er cacao door het deeg gaat is het altijd wat lastig om te zien of het deeg ‘goudbruin’ is maar als je de tijden aanhoudt en een beetje gezond verstand gebruikt moet het goed gaan. Wij bakten de taartjes eerst blind voor gedurende 20 minuten en daarna nog eens zonder de blindbakvulling voor ongeveer 25 minuten. Laat ze in ieder geval niet te donker worden.

Chocoladetaart met ganache

We aten de chocoladetaartjes met ganache met verse kersen. Een super lekkere combinatie. Misschien nóg lekkerder als je het serveert met een flinke klodder slagroom zodat de chocola wat minder heftig wordt. Maar dat is een optionele keuze. Ze zijn hoe dan ook lekker!

Chocoladetaart met ganache en kersen
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Chocoladetaart met ganache

Het deeg voor dit recept maakt genoeg voor twee batches
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 30 min
Totale tijd: 45 min
Porties: 6 personen

Benodigdheden

  • 6 mini taartvormpjes van 10 cm

Ingrediënten

DEEG

  • 300 gr bloem
  • 1 el cacaopoeder
  • 56 gr suiker
  • Flinke snuf zout
  • 226 gr ongezouten boter gekoeld en in kleine blokjes
  • 3 el ijskoud water of net genoeg om het deeg bij elkaar te brengen

Ganache

  • 300 gr pure chocola
  • 200 ml slagroom
  • Kersen

Instructies

  • Minstens 30 minuten voor je klaar bent om te gaan uitrollen en bakken bereid je je deeg voor. In de kom van een keukenmachine, uitgerust met een plastic mes, doe je de bloem, cacao, suiker en het zout en druk een paar keer op de pulse knop. Voeg de boter toe en doe dit nogmaals, ongeveer 40-50 keer of tot de boter door de bloem is gemengd en het grof is en een beetje lijkt op de consistentie van kleine erwtjes.
  • Voeg langzaam het water toe terwijl de motor draait. Voeg net genoeg toe totdat het deeg samen komt in een losse kruimelige bal.
  • Leeg de kom boven een licht met bloem bestoven aanrechtblad. Maak er een platte schijf van ongeveer 2 cm dik, rol in plastic folie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180˚C
  • Als je klaar bent voor het afbakken bestuif je je aanrecht met wat bloem en je rolt het deeg uit tot een dunne lap. Hiermee bekleed je de taartvormpjes.
  • Leg nu een stukje bakpapier in elk vormpje en bedek dit met bakbonen, rijst of droge peulvruchten. Zet in de oven voor ongeveer 20 minuten.
  • Haal nu uit de oven en verwijder de bakbonen en het bakpapier. Bak de bodem af tot het gaar is voor ongeveer 25 minuten. De bodem gaat niet meer de oven in hierna dus het moet goed gaar zijn. Laat ze afkoelen.

Ganache maken

  • Om de ganache te maken breek je de chocola in een kom in stukjes. Verhit nu de slagroom tot net tegen het kookpunt en giet de hete slagroom over de chocola.
  • Laat heel even staan en roer dan goed door tot je een egaal geheel hebt. Verdeel de ganache over de klaarstaande (en afgekoelde) bodempjes. Zet vervolgens minimaal een paar uur in de koeling om op te stijven.
  • Serveer de chocoladetaartjes met kersen.
Gang: Koek en gebak
Keuken: Hollandse
Trefwoord: chocola

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!