Chocoladetaart met kardemom en pistache
Een decadente en overheerlijke chocoladetaart met kardemom en pistachenootjes en overgoten met een lekkere chocolade ganache.
Chocoladetaart met kardemom en pistache
Het recept voor deze overheerlijke chocoladetaart met kardemom komt van oorsprong uit de Allerhande. Als ik me goed herinner tenminste. Ik zag de foto in het blad en wist dat ik hem moest maken. En met goede reden want het is een geweldige chocoladetaart. Dus perfect voor elke feestelijke gelegenheid.
Om de taart te maken gebruik je verse kardemom. De peulen dus. Die plet je vervolgens en je haalt de zaadjes eruit. Heb je die niet of heb je daar geen zin in dan kun je ook kardemompoeder gebruiken. Hou dan ongeveer 1/2 eetlepel poeder aan. Iets meer kan ook maar onthoud dat kardemompoeder vaak wat heftiger is dan verse kardemom.
De verse kardemompeulen vind ik zelf wel het lekkerste om te gebruiken. Je kunt die trouwens wel redelijk makkelijk vinden in de gemiddelde goed gesorteerde supermarkt.
Hazelnootmeel
De chocoladetaart gebruikt in dit geval hazelnootmeel. Je kunt dit makkelijk zelf maken als je een keukenmachine hebt. Maal de hazelnoten dan fijn tot korrels. Maar let op dat je het niet te lang mixt want dan krijg je hazelnotenpasta. Ook lekker maar niet handig voor dit recept.
Je kunt de hazelnoten ook goed vervangen voor amandelmeel. Dat is sneller en net zo lekker.
Chocoladesaus
Voor de bovenkant van de taart gebruik je een chocoladesaus. Het is technisch niet echt een ganache omdat je er geen room bij gebruikt maar alleen boter. De saus giet je over de taart en je strooit de pistachenootjes eroverheen.
Als het lukt om te vinden dan zijn die knalgroene pistachenootjes het mooiste, maar ook vaak de duurste. Alternatief kun je het ook bestrooien met een andere notensoort.
Fan van chocola?
Probeer dan ook eens een van onderstaande recepten voor chocoladetaart
Chocoladetaart met kardemom
Benodigdheden
Ingrediënten
- 9 kardemom peulen
- 225 gr boter op kamertemperatuur
- 225 gr lichte basterdsuiker
- 3 eieren
- 300 gr zelfrijzend bakmeel
- 4 el cacaopoeder
- 125 gr hazelnoten fijngemalen in de keukenmachine
- 150 ml melk
- 150 gr pure chocola minstens 70% cacao in stukjes gebroken
Chocolade ganache
- 100 gr pure chocola in stukjes
- 50 gr boter op kamertemperatuur
- 25 gr pistache nootjes gehakt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 C. Kneus de kardemom peulen in de vijzel. Gooi de groene schillen weg en bewaar de zwarte zaadjes. Deze maak je vervolgens fijn in de vijzel en zet apart.
- Mix de boter met de suiker tot het een romig en lichtgekleurd mengsel is. mix de eieren bij elkaar in een andere kom en doe dit vervolgens in gedeeltes bij het suikermengsel. Roer het ei er steeds goed door voor je de volgende hoeveelheid erbij doet.
- Zeef het bakmeel en cacaopoeder boven de kom. Voeg de hazelnoten toe en meng alles voorzichtig door elkaar. Roer de melk er beetje bij beetje door, samen met de fijngemalen kardemom en de chocolade stukjes.
- Doe het mengsel in de ingevette springvorm en zet de cake 50 min in de oven. Neem de cake uit de oven en laat 15 min in de vorm iets afkoelen. Neem de cake vervolgens uit de vorm en laat nog 45 min afkoelen op een rooster.
- Voor de saus laat je de chocola en de boter smelten in een vuurvaste kom boven een pan met water. Als alles is gesmolten schep je de saus over de cake. Het beste is om de chocola een klein beetje af te laten koelen voor je dat doet anders is het te dun.
- Bestrooi met de pistachenootjes en serveer.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Goedemorgen, ik had een vraagje. Waar kan je in NL goede pistachenootjes vinden die mooi groen en ongezouten zijn? In de plaats waar ik woon hebben ze het niet op de markt en de notenboer verkoopt alleen bruine oude, volgens mij omdat niemand ze koopt. Ik hoop dat u een tip heeft voor mij. dankuwel.
He Sang, je kunt in Amsterdam goede pistache noten kopen bij o.a. gotje http://www.denootzaakgotje.nl/ (ze staan ook op diverse markten, kijk maar even op de site) en in de bazaar in Beverwijk. En nog op wel meer plekken hoor! Kijk anders ook eens online
Fantastisch! Van harte gefeliciteerd met de verjaardag van je moeder! 80 jaar, de leeftijd der sterken! Mooi! Fijne dag en verzamel veel herinneringen!
Gefeliciteerd met de verjaardag van je moeder!
Wat ziet die taart er weer super lekker uit! 🙂 Yum!
Hahaha, er is mij niets opgevallen aan je neus hoor… Raar mens! Waarschijnlijk had ze zelf één of meerdere complexen….
Dank je wel Maaike! Ja nu gaat iedereen natuurlijk extra aandachtig naar mijn neus kijken. Hahaha
Van harte gefeliciteerd met je moeders verjaardag! En met je neus is echt niks mis. Er is helemaal niets mis met je. Ja, dat je weigert te verhuizen! hahahaahhaa
Hahahaha…. Ja dat verhuizen he… Maar ja die neus van mij… Ze zeggen dat je neus blijft groeien tot je dood gaat wist je dat? Best een eng idee! Hahaha