chocola kardemom taart | simoneskitchen.nl

Chocolade kardemom taart[/caption]

Tik op mijn schouder. Ik sta in de rij bij de Albert Heijn in Laren en verwacht niet echt een bekende hier tegen te komen, dus ik kijk verbaasd achterom. In een geheel onbekend gezicht van een wat oudere vrouw. Ze kijkt me onderzoekend aan. Ik kijk haar vragend aan.

“Ben jij toevallig een dochter van Betty Calis?” vraagt ze me vervolgens… “Uh ja, dat ben ik inderdaad” antwoord ik aarzelend, helemaal niet blij met deze ontwikkeling. De dame begint vervolgens enthousiast verder te ratelen, dat ik zo op mijn moeder lijk en blablabla… Tja, wil ik dat allemaal weten mevrouw? Nee, natuurlijk niet. Welk kind wil nou wel graag op zijn of haar moeder lijken??

Chocolade kardemom taart | simoneskitchen.nl

Ik lijk dus uiterlijk blijkbaar op mijn moeder. Als wildvreemde mensen je ‘herkennen’ dan moet het wel zo zijn. Innerlijk lijk ik dan weer meer op mijn vader, om de balans een beetje recht te zetten denk ik dan maar. En het kan altijd erger; heb ik je al verteld van die keer dat iemand me vroeg of ik geen complex had over mijn neus?? Serieus… ik maak geen geintje. Ik stond in een boekenwinkel door een tijdschrift te bladeren. Zag in mijn ooghoek iemand wel heel erg naar me staren. Ik kijk opzij en de dame in kwestie vroeg letterlijk. “Mag ik wat vragen? Heb je geen complex over je neus…” Excuse me???

Dat vraag je toch niet zomaar aan iemand? Of zie ik dat verkeerd? Bovendien had ik geen complex, maar daarna wel… Hahaha… Vond mijn neus altijd wel leuk, soort van… Dopneus… Gewoon niks bijzonders eigenlijk. Affijn, rare mensen heb je op de wereld. Of zou ze soms bedoeld hebben dat je met zo’n mooie neus….. Nee, dat zal toch ook wel niet… 🙂

Maar daar wilde ik het natuurlijk helemaal niet over hebben. Waar ik het over wilde hebben is over deze idioot lekkere chocolade kardamom taart. En over het feit dat mijn moeder vandaag tachtig jaar wordt. Tachtig jaar… Da’s best oud of niet?

Chocolade kardemom taart | simoneskitchen.nl

Ik zou willen zeggen in goede gezondheid maar dat is jammer genoeg niet zo. Mijn moeder heeft al 20 jaar Parkinson en dus laat de gezondheid te wensen over, maar dat wil niet zeggen dat we er vandaag geen feestje van maken! Dus mams van harte en op naar de 81!

En omdat ik vroeger al thuis de appeltaarten ‘moest’ bakken leek een taart me een goede aanvulling voor het feestje!

Print recept Pin recept
4 van 1 stem

Chocolade kardemom taart

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Totale tijd: 1 uur 5 minuten
Porties: 8 personen

Ingrediënten

 • 9 kardemom peulen
 • 225 gr boter op kamertemperatuur
 • 225 gr lichte basterdsuiker
 • 3 eieren
 • 300 gr zelfrijzend bakmeel
 • 4 el cacaopoeder
 • 125 gr hazelnoten fijngemalen in de keukenmachine
 • 150 ml melk
 • 150 gr pure chocola minstens 70% cacao in stukjes gebroken
 • vijzel
 • springvorm 20cm ingevet
 • Voor de saus;
 • 100 gr pure chocola in stukjes
 • 50 gr boter op kamertemperatuur
 • 25 gr pistache nootjes gehakt

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 180 C. Kneus de kardemom peulen in de vijzel. Gooi de groene schillen weg en bewaar de zwarte zaadjes. Deze maak je vervolgens fijn in de vijzel en zet apart.
 • Mix de boter met de suiker tot het een romig en lichtgekleurd mengsel is. mix de eieren bij elkaar in een andere kom en doe dit vervolgens in gedeeltes bij het suikermengsel. Roer het ei er steeds goed door voor je de volgende hoeveelheid erbij doet.
 • Zeef het bakmeel en cacaopoeder boven de kom. Voeg de hazelnoten toe en meng alles voorzichtig door elkaar. Roer de melk er beetje bij beetje door, samen met de fijngemalen kardemom en de chocolade stukjes.
 • Doe het mengsel in de ingevette springvorm en zet de cake 50 min in de oven. Neem de cake uit de oven en laat 15 min in de vorm iets afkoelen. Neem de cake vervolgens uit de vorm en laat nog 45 min afkoelen op een rooster.
 • Voor de saus laat je de chocola en de boter smelten in een vuurvaste kom boven een pan met water. Als alles is gesmolten schep je de saus over de cake. Het beste is om de chocola een klein beetje af te laten koelen voor je dat doet anders is het te dun.
 • Bestrooi met de pistachenootjes en serveer.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!