Simone's Kitchen

Miljonairs shortbread met zoute karamel

Miljonairs shortbread | simoneskitchen.nl

Shortbread… Dat is nou typisch zo’n dingetje dat je vroeger niet vond in Nederland. De eerste keer dat ik shortbread at was met een vriendinnetje die uit het Hoge Noorden kwam (lees Drente dus zo hoog nog niet eens) en die gek was op alles dat met Engeland te maken had. Ik moest en ik zou een shortbread koekje eten… Walkers was het merk. En dat heb ik ook alleen maar onthouden door de Schotse ruit en nog steeds is dat volgens mij het merk dat hier in Nederland de shortbread koekjes verkoopt. Ik vond het vies. Zoooo boterig. Dat was ik helemaal niet gewend. Koekjes maakten we thuis nooit en als ik bij een ander vriendinnetje rondhing werden er wel eens koekjes gemaakt, maar om eerlijk te zijn kwamen wij meestal niet verder dan van het deeg snoepen. Lekkerder dan de koekjes!

Miljonairs shortbread | simoneskitchen.nl

Inmiddels is mijn smaak wel drastisch veranderd maar shortbread als koekje blijf ik nu niet meteen een geweldig lekker iets vinden. Er zit volgens mij zoveel boter in dat een koekje gelijk staat aan een volledige maaltijd en is in ieder geval net zo vullend. Maar toen Caroline aan kwam zetten met deze Miljonairs shortbread voor onze kerstshoot… Ja dat was toch wel even heel wat anders! Zwaar is het nog steeds dus neem niet een halve koek vlak voor je avondeten, maar in kleine vierkantjes gesneden is dit wel een heerlijke traktatie!

Miljonairs shortbread | simoneskitchen.nl

Miljonairs shortbread | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Miljonairs shortbread met zoute karamel en peccanoten

Let op dat je hier gezouten boter gebruikt en niet de gewone!
Voorbereidingstijd: 30 min
Bereidingstijd: 30 min
Totale tijd: 1 uur

Ingrediënten

 • 125 g gezouten boter + extra om in te vetten
 • 50 g suiker
 • 175 gram bloem gezeefd
 • 350 gram dulce de leche kant en klaar of zelf gemaakt
 • 100 gram pecannoten grof gehakt
 • 1/2 tl zout
 • 175 gram pure chocolade
 • 15 gram boter
 • Extra nodig: bakvorm van 20 x 30 cm ingevet en bekleed met bakpapier

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 180 C.
 • Doe de boter met de suiker en bloem in een grote kom en wrijf alles met je vingertoppen door elkaar tot je een kruimelig mengsel hebt gekregen.
 • Druk dit mengsel met een lepel op de bodem van je klaarstaande bakvorm en laat dit voor ongeveer 15 minuten bakken in de voorverwarmde oven of tot gaar. Haal eruit en laat afkoelen. Bestrijk vervolgens met de dulce de leche. Schep de pecannoten om met 1/2 tl zout en strooi over de karamel. Laat dit minstens 30 minuten opstijven in de koelkast.
 • Laat de chocola vervolgens au bain marie smelten met de 15 gram boter  en schenk dit vervolgens over de afgekoelde dulce de leche,  en pecannoten en strijk glad met een mes. Laat minstens 30 minuten opstijven in de koelkast, snijd in ruitjes of blokken en serveer.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

12 comments

 1. Avatar

  Hi Simoon, deze staan ook al zo lang op mijn verlanglijstje. Jammer genoeg ben ik al klaar met het kerstbakken 🙁

 2. Avatar

  Zoooo lekker is dit! Ik heb het nog nooit met Salted Caramel gemaakt (hoewel ik dat ook erg lekker vind) dus dat ga ik zeker een keer proberen. Ik weet nog goed dat ik de eerste keer Dulche de Leche maakt ik vond het zo raar om een blikje in een pannetje te doen en dit zo lang op het vuur te laten staan (heb je post meteen gelezen over het maken in de oven). Uit een pannetje is de Dulche de Leche inderdaad een stuk donkerder maar er is ook echt wel wat te zeggen voor de ‘ovenmethode’ 😉

 3. Avatar

  Kijk! Dit bedoel ik nou. Helemaal gemist pffff. ZOOO lekker shortbread en dan die karamel erbij…

 4. Avatar

  Ahh, dit ziet er verrukkelijk uit!
  Aangezien ik dol ben op shortbread ga ik deze zeker eens maken!
  Heel erg bedankt voor het recept Simone!

 5. Avatar

  Ben ik de enige die 15 gram boter ziet waar niks meegedaan word?
  Misschien door de chocola

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!