Miljonairs shortbread | simoneskitchen.nl

Shortbread… Dat is nou typisch zo’n dingetje dat je vroeger niet vond in Nederland. De eerste keer dat ik shortbread at was met een vriendinnetje die uit het Hoge Noorden kwam (lees Drente dus zo hoog nog niet eens) en die gek was op alles dat met Engeland te maken had. Ik moest en ik zou een shortbread koekje eten… Walkers was het merk. En dat heb ik ook alleen maar onthouden door de Schotse ruit en nog steeds is dat volgens mij het merk dat hier in Nederland de shortbread koekjes verkoopt. Ik vond het vies. Zoooo boterig. Dat was ik helemaal niet gewend. Koekjes maakten we thuis nooit en als ik bij een ander vriendinnetje rondhing werden er wel eens koekjes gemaakt, maar om eerlijk te zijn kwamen wij meestal niet verder dan van het deeg snoepen. Lekkerder dan de koekjes!

Miljonairs shortbread | simoneskitchen.nl

Inmiddels is mijn smaak wel drastisch veranderd maar shortbread als koekje blijf ik nu niet meteen een geweldig lekker iets vinden. Er zit volgens mij zoveel boter in dat een koekje gelijk staat aan een volledige maaltijd en is in ieder geval net zo vullend. Maar toen Caroline aan kwam zetten met deze Miljonairs shortbread voor onze kerstshoot… Ja dat was toch wel even heel wat anders! Zwaar is het nog steeds dus neem niet een halve koek vlak voor je avondeten, maar in kleine vierkantjes gesneden is dit wel een heerlijke traktatie!

Miljonairs shortbread | simoneskitchen.nl

Miljonairs shortbread | simoneskitchen.nl

Miljonairs shortbread met zoute karamel en peccanoten

Nog geen review

Let op dat je hier gezouten boter gebruikt en niet de gewone!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 30 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 1 uur

Ingrediënten

  • 125 g gezouten boter + extra om in te vetten
  • 50 g suiker
  • 175 gram bloem gezeefd
  • 350 gram dulce de leche kant en klaar of zelf gemaakt
  • 100 gram pecannoten grof gehakt
  • 1/2 tl zout
  • 175 gram pure chocolade
  • 15 gram boter
  • Extra nodig: bakvorm van 20 x 30 cm ingevet en bekleed met bakpapier

  • Verwarm de oven voor op 180 C.
  • Doe de boter met de suiker en bloem in een grote kom en wrijf alles met je vingertoppen door elkaar tot je een kruimelig mengsel hebt gekregen.
  • Druk dit mengsel met een lepel op de bodem van je klaarstaande bakvorm en laat dit voor ongeveer 15 minuten bakken in de voorverwarmde oven of tot gaar. Haal eruit en laat afkoelen. Bestrijk vervolgens met de dulce de leche. Schep de pecannoten om met 1/2 tl zout en strooi over de karamel. Laat dit minstens 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Laat de chocola vervolgens au bain marie smelten met de 15 gram boter  en schenk dit vervolgens over de afgekoelde dulce de leche,  en pecannoten en strijk glad met een mes. Laat minstens 30 minuten opstijven in de koelkast, snijd in ruitjes of blokken en serveer.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.