Miljonairs shortbread met zoute karamel
Shortbread… Dat is nou typisch zo’n dingetje dat je vroeger niet vond in Nederland. De eerste keer dat ik shortbread at was met een vriendinnetje die uit het Hoge Noorden kwam (lees Drente dus zo hoog nog niet eens) en die gek was op alles dat met Engeland te maken had. Ik moest en ik zou een shortbread koekje eten… Walkers was het merk. En dat heb ik ook alleen maar onthouden door de Schotse ruit en nog steeds is dat volgens mij het merk dat hier in Nederland de shortbread koekjes verkoopt. Ik vond het vies. Zoooo boterig. Dat was ik helemaal niet gewend. Koekjes maakten we thuis nooit en als ik bij een ander vriendinnetje rondhing werden er wel eens koekjes gemaakt, maar om eerlijk te zijn kwamen wij meestal niet verder dan van het deeg snoepen. Lekkerder dan de koekjes!
Inmiddels is mijn smaak wel drastisch veranderd maar shortbread als koekje blijf ik nu niet meteen een geweldig lekker iets vinden. Er zit volgens mij zoveel boter in dat een koekje gelijk staat aan een volledige maaltijd en is in ieder geval net zo vullend. Maar toen Caroline aan kwam zetten met deze Miljonairs shortbread voor onze kerstshoot… Ja dat was toch wel even heel wat anders! Zwaar is het nog steeds dus neem niet een halve koek vlak voor je avondeten, maar in kleine vierkantjes gesneden is dit wel een heerlijke traktatie!
Miljonairs shortbread met zoute karamel en peccanoten
Ingrediënten
- 125 g gezouten boter + extra om in te vetten
- 50 g suiker
- 175 gram bloem gezeefd
- 350 gram dulce de leche kant en klaar of zelf gemaakt
- 100 gram pecannoten grof gehakt
- 1/2 tl zout
- 175 gram pure chocolade
- 15 gram boter
- Extra nodig: bakvorm van 20 x 30 cm ingevet en bekleed met bakpapier
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 C.
- Doe de boter met de suiker en bloem in een grote kom en wrijf alles met je vingertoppen door elkaar tot je een kruimelig mengsel hebt gekregen.
- Druk dit mengsel met een lepel op de bodem van je klaarstaande bakvorm en laat dit voor ongeveer 15 minuten bakken in de voorverwarmde oven of tot gaar. Haal eruit en laat afkoelen. Bestrijk vervolgens met de dulce de leche. Schep de pecannoten om met 1/2 tl zout en strooi over de karamel. Laat dit minstens 30 minuten opstijven in de koelkast.
- Laat de chocola vervolgens au bain marie smelten met de 15 gram boter en schenk dit vervolgens over de afgekoelde dulce de leche, en pecannoten en strijk glad met een mes. Laat minstens 30 minuten opstijven in de koelkast, snijd in ruitjes of blokken en serveer.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Ben ik de enige die 15 gram boter ziet waar niks meegedaan word?
Misschien door de chocola
Ah stom zeg! Ja inderdaad door de chocola!
Haha, had het stiekum al door de chocola gedaan. Maar jeetje wat is deze lekker.
Ja he 🙂
Ahh, dit ziet er verrukkelijk uit!
Aangezien ik dol ben op shortbread ga ik deze zeker eens maken!
Heel erg bedankt voor het recept Simone!
Graag gedaan Emma!
Kijk! Dit bedoel ik nou. Helemaal gemist pffff. ZOOO lekker shortbread en dan die karamel erbij…
Ja dit is nou echt een gevalletje van TE lekker…. (want dan blijf je ervan eten en nou ja… je weet hoe dat gaat!)
Zoooo lekker is dit! Ik heb het nog nooit met Salted Caramel gemaakt (hoewel ik dat ook erg lekker vind) dus dat ga ik zeker een keer proberen. Ik weet nog goed dat ik de eerste keer Dulche de Leche maakt ik vond het zo raar om een blikje in een pannetje te doen en dit zo lang op het vuur te laten staan (heb je post meteen gelezen over het maken in de oven). Uit een pannetje is de Dulche de Leche inderdaad een stuk donkerder maar er is ook echt wel wat te zeggen voor de ‘ovenmethode’ 😉
Ja ik ga de pannetjes methode toch ook nog maar eens een keertje doen. Hele volksstammen doen het zonder dat het blikje ontploft dus ik trek gewoon een keer de stoute schoenen aan! 🙂
Hi Simoon, deze staan ook al zo lang op mijn verlanglijstje. Jammer genoeg ben ik al klaar met het kerstbakken 🙁
Maar dan ga je toch gewoon verder met het post-kerstbakken Wendy.. 😉 Deze is ook prima te doen na de kerst! 🙂