Ben je dol op walnoten dan vind je deze walnoottaart zonder twijfel een toprecept. Het is niet ingewikkeld om te maken, mits je er even bijblijft als je de karamel maakt.

walnotentaart met karamel

Walnotentaart met karamel

Een paar weken geleden deelde ik deze overheerlijke walnotentaart op instagram. Vervolgens kreeg ik de vraag of het recept ook gedeeld kon worden. Tuurlijk, dacht ik. Maar het recept bleek helemaal nog niet online te staan!

Gelukkig was dat na enig speurwerk snel opgelost. Want dit recept voor een walnotentaart is niet alleen heel makkelijk, het is ook verslavend lekker. Een lezeres heeft het geloof ik al vijf keer gemaakt en ze is geen keukenprinses (naar eigen zeggen) en toch lukt dit lekkere walnotengebak elke keer weer.

Walnotentaart met karamel

Recept voor walnotentaart

Het walnotentaartje maak je met een lekkere – en eenvoudige – karamel van slagroom en suiker. Dat is wat minder kritisch dan een karamel met water heb ik het idee en minstens zo lekker.

In principe vind ik dit altijd een herfstrecept wat een beetje gek is want je kunt walnoten prima het hele jaar vinden en gebruiken. Dus laat je door mijn beperkingen niet tegenhouden en maak gerust dit lekkere recept midden in de zomer. Geen reden om het niet te doen!

Wat heb je nodig?

Om de walnotentaart te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • Walnoten
  • slagroom
  • suiker
  • boter
  • bloem
  • ei

Hou er rekening mee dat je het deeg eerst nog een half uurtje in de koeling moet bewaren voor je het verder kunt verwerken.

Closeup van walnotentaart

Ik heb er dit keer voor gekozen om het deeg niet blind te bakken, maar wil je zeker weten dat de bodem mooi gaar is dan kun je dat uiteraard beter wel doen. In dat geval doe je de onderste laag in de vorm en deze dek je af met bakpapier en bakbonen.

In plaats van bakbonen kun je hier ook gedroogde rijst of gedroogde peulvruchten voor gebruiken. Ik heb standaard een pot met droge kidneybonen die ik voor dit doel gebruik. Je kunt peulvruchten schijnbaar wel nog gewoon koken nadat je ze in de oven hebt gebruikt, maar ik doe dat dus niet.

Bak het op die manier in de oven voor ongeveer 15 minuten voor je het eruit haalt en de vulling en bovenkant erop maakt.

Let erop dat je na het bakken de walnotentaart echt helemaal laat afkoelen voor je het aansnijdt. Dat voorkomt dat de karamel nog zacht is en eruit loopt. Dat zou zonde zijn!

Ik bakte het in een rechthoekige bakvorm met losse bodem maar je kunt het ook in een ronde springvorm bakken als je dat liever doet.

Bewaren

Je kunt de walnotentaart voor ongeveer 4-5 dagen bewaren mits goed afgedekt en in een luchtdichte doos in de koeling.

Wil je mijn favoriete walnotentaartje ook eens maken? Check dan het volledige recept hieronder!

walnotentaart met karamel

Walnotentaart

4.29 van 14 stemmen
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

Een van de lekkerste en makkelijkste walnotentaart recepten die je kunt vinden.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 40 minuten
totaal 55 minuten

8 personen

Materiaal

Ingrediënten

Ingrediënten voor het deeg:

  • 125 gr boter
  • 150 gr lichte basterdsuiker
  • 175 gr bloem
  • 1/2 ei
  • iets zout

Ingrediënten voor de vulling:

  • 125 gr suiker
  • 125 ml slagroom
  • 125 gr walnoten grof gehakt

Overig:

  • losgeklopt ei om mee te bestrijken

  • Kneed alle ingrediënten voor het deeg in een keukenmachine of met de hand tot je een samenhangend deeg hebt. Verpak dit in plasticfolie en laat minimaal een half uur rusten in de koeling.
  • Maak ondertussen de vulling klaar. Verwarm de room tot lauwwarm en zet apart. Smelt de suiker in 1 eetl. water en laat rustig karameliseren (niet in roeren want dan klontert de suiker). Als je een mooie goudbruine karamel hebt dan voeg je langzaam en al roerend de room toe (pas op spatten). Breng aan de kook en laat even kort doorkoken. Roer als laatste de gehakte walnoten erdoor.
  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Rol 2/3 deel van het deeg uit tot een plak van ongeveer 4 mm dikte en bedek hiermee een ingevette bakvorm. Doe de vulling in de vorm en denk af met de rest van het deeg. Maak met een mesje enkele inkepingen in het deeg zodat stoom kan ontsnappen en je deeg niet bol gaat staan. Bestrijk de bovenkant van je taart met losgeklopt ei.
  • Bak de taart ongeveer 40 minuten op 180C tot mooi goudbruin.
  • Laat afkoelen en serveer met een lekkere dot opgeklopte room.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 485kcal | Koolhydraten: 54g | Eiwit: 5g | Vet: 29g | Verzadigd vet: 13g | Cholesterol: 65mg | Natrium: 122mg | Kalium: 104mg | Vezels: 2g | Suiker: 35g | Vitamine A: 635IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 34mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Ben je fan van walnoten? Probeer dan zeker eens deze overheerlijke walnotenpate of deze paddestoelenpate!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.