Simone's Kitchen

Walnotentaartje

Heerlijk walnotentaartje

Walnotentaartje voor elke gelegenheid

Een paar weken geleden deelde ik deze overheerlijke walnotentaart op instagram. Vervolgens kreeg ik de vraag of het recept ook gedeeld kon worden. Tuurlijk, dacht ik. Maar het recept bleek helemaal nog niet online te staan!

Paniek! (nou ja niet echt natuurlijk) Maar enig speurwerk leverde op dat het een foto was die gemaakt is in 2013. Caroline en ik deden in die tijd nog wel eens vrij werk (moeten we trouwens ook maar weer eens tijd voor maken) en dit walnotentaartje had Caroline voor de gelegenheid gemaakt.

Recept voor walnotentaartje

Gelukkig is Caroline wat beter georganiseerd dan ik. Want er is natuurlijk een reden dat ik een blog heb. Zodat ik mijn eigen recepten of recepten die ik ooit een keer gemaakt heb, ook weer terug kan vinden. Maar na enig graven in oude archieven heeft Caroline het recept voor dit overheerlijke taartje (want dat kan ik me dan nog wel levendig herinneren!) te boven weten te toveren. Zodat ik het hier kan delen en jullie weer blij kan maken met dit toppertje.

Walnoten walhalla

Hoe lekker ziet dit walnotentaartje eruit? Je moet er wel even de tijd voor nemen want je maakt het deeg zelf en dat moet vervolgens een half uurtje rusten voor je weer verder kunt. Maar hoe zeggen ze het ook alweer? Alles wat van ver komt is lekker. In dit geval: alles wat lang duurt is lekker 😉

Walnotentaartje
Print recept Pin recept
4.5 van 2 stemmen

Walnotentaartje

Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 40 min
Porties: 8 personen

Ingrediënten

Ingrediënten voor het deeg:

  • 125 gr boter
  • 150 gr lichte basterdsuiker
  • 175 gr bloem
  • 1/2 ei
  • iets zout

Ingrediënten voor de vulling:

  • 125 gr suiker
  • 125 ml room
  • 125 gr walnoten grof gehakt

Overig:

  • losgeklopt ei om mee te bestrijken

Instructies

  • Kneed alle ingrediënten voor het deeg in een keukenmachine of met de hand tot je een samenhangend deeg hebt. Verpak dit in plasticfolie en laat minimaal een half uur rusten in de koeling.
  • Maak ondertussen de vulling klaar. Verwarm de room tot lauwwarm en zet apart. Smelt de suiker in 1 eetl. water en laat rustig karameliseren (niet in roeren want dan klontert de suiker). Als je een mooie goudbruine karamel hebt dan voeg je langzaam en al roerend de room toe (pas op spatten). Breng aan de kook en laat even kort doorkoken. Roer als laatste de gehakte walnoten erdoor.
  • Verwarm de oven voor op 180C.
  • Rol 2/3 deel van het deeg uit tot een plak van ongeveer 4 mm dikte en bedek hiermee een ingevette bakvorm. Doe de vulling in de vorm en denk af met de rest van het deeg. Maak met een mesje enkele inkepingen in het deeg zodat stoom kan ontsnappen en je deeg niet bol gaat staan. Bestrijk de bovenkant van je taart met losgeklopt ei.
  • Bak de taart ongeveer 40 minuten op 180C tot mooi goudbruin.
  • Laat afkoelen en serveer met een lekkere dot opgeklopte room.

Voedingswaarde

Calorieën: 485kcal, Koolhydraten: 54g, Eiwit: 5g, Vet: 29g, Verzadigd vet: 13g, Cholesterol: 65mg, Natrium: 122mg, Kalium: 104mg, Vezels: 2g, Suiker: 35g, Vitamine A: 635IU, Vitamine C: 1mg, Calcium: 34mg, Ijzer: 2mg

Ben je fan van walnoten? Probeer dan zeker eens deze overheerlijke walnotenpate of deze paddestoelenpate!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!