Dulce de leche uit de oven
Dulce de leche maken uit de oven is heel eenvoudig en heeft als voordeel dat je er niet bij hoeft te blijven. Uiteraard zijn er meer manieren om deze karamel te maken, check voor meer informatie deze post.
Maak dulce de leche uit de oven
Het maken van dulce de leche stond echt al een hele tijd op mijn lijstje van ’things to do’ maar de verhalen die ik hoorde zo her en der deden me toch elke keer weer aarzelen. Blikjes die ontploften enzo…. je hebt het ongetwijfeld wel eens eerder gehoord. En ja ik weet inmiddels ook dat het wel meevalt, althans dat wordt me dan verzekerd maar toch… Ik weet hoe ik ben. Dan vergeet ik er stiekem toch op te letten, zit er te weinig water in de pan en boem… Zo gaat dat gewoon bij mij. (inmiddels weet ik beter en maak ik het altijd in een pan, maar uit de oven is nog steeds heel makkelijk..)
Dus toen ik van Tom een blikje gecondenseerde melk kreeg in een van onze black boxen moest ik natuurlijk wel iets ermee doen. En wat kun je nog meer doen met gecondenseerde melk als dulce de leche maken? Ik zou het niet weten in ieder geval.
Eenvoudig
Maar… je kunt het dus gewoon dulce de leche in de oven maken! Simpelweg het blikje in een ovenschaaltje doen, de oven in voor een uurtje of anderhalf en voila; dulce de leche. De mijne is wat lichtjes, ik denk dat ik hem de volgende keer ietsje langer in de oven laat voor het betere caramel ‘gevoel’ maar het was erg lekker dus in die zin; missie geslaagd.
En de feestdagen komen er weer aan en dan kun je zo ontzettend veel lekkers maken met dulce de leche dat het echt de moeite waard is!
Andere manieren om dulce de leche te maken
In een pannetje
Inmiddels heb ik aardig wat opmerkingen ontvangen op deze post en daarom deel ik hier nog eens een hele makkelijke manier om dulce de leche te maken. Het kan namelijk ook gewoon ouderwets in een pannetje. Ben je bang voor aanbakken doe het dan au bain marie. Ik ga het binnenkort zelf uitproberen. Had geen idee dat het mogelijk was!
In het blikje
Er wordt me op meerdere manier verzekerd dat het koken van het blikje echt niet zo scary is als ik dacht.. 🙂 Zorg alleen dat je de etiketten van tevoren verwijderd en dat er genoeg water in de pan zit. Breng aan de kook en laat het water met het blikje voor een uur of 3 rustig pruttelen. Het hoeft natuurlijk niet hard te koken.
Dulce de leche uit de oven
Ingrediënten
- 1 blikje gecondenseerde melk
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 C. Giet de inhoud van het blikje in een ondiepe ovenschaal en dek stevig af met aluminium folie. Zodra het afgedekt is, zet je deze ovenschaal in een grotere ovenschaal zodat je hier heet water in kunt doen. Dit moet tot halverwege je afgedekte schaaltje komen. Zet dit in de oven en laat dit voor 1 tot 1,5 hr staan. Check af en toe even het water niveau in de andere schaal en vul bij waar nodig.
- Verwijder de schaal uit de oven en zodra de dulce de leche donker genoeg is, klop je het door tot het glad is en laat dan afkoelen…. Lekker!
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
En het kan nog makkelijker!! Bij de toko verkopen ze kant en klare blikjes dulche de leche!!
😂😂😂 Ja!! Dat is het allersnelste! Maar zelf maken is toch ook gewoon het leukste. Vind ik dan.
Blikje leegschenken in een pannetje en langzaam verwarmen (evt au bain Marie ) op het gas gaat ook prima en wel zo snel.
He Lous, ja ik heb inmiddels die tip ook gekregen van iemand anders. Ik had geen idee dat dat ook kon! Ik ga het in de post erbij vermelden. Dankjewel!
https://uitpaulineskeuken.nl/2013/08/cheesecake-ijs-met-rood-fruit-zonder-ijsmachine.html voor cheesecake ijs op basis van gecondenseerde melk. Onwijs lekker en hel simpel
Hoi, ik maak hem altijd door het blikje onder water te zetten in een grote soeppan en dan 3 uur laten pruttelen. Het blikje moet de gehele 3 uur onderwater blijven staan, maar dan heb je wel een moiere caramel kleur
Ja ik denk dat ik me heb laten afschrikken door alle horrorverhalen. Hahaha… Ik ga het binnenkort gewoon een keer proberen. Ik heb nog een blikje in de kast staan volgens mij!
Ik wil dolce de leche maken in het buitenland waar geen gecondenseerde melk te koop is. Weet iemand hoe je dan zonder de blikjes dolce de leche maakt?
Ik vermoed dat je dan eerst gecondenseerde melk zelf moet maken. Geen idee hoe dat te doen! Hoor het graag als het gelukt is
Pingback: Dulce de leche - Esthersbakkerij
Gecondenseerde melk wordt ook gebruikt in de Mississippi Mud Pie. Verschrikkelijk lekker!
Ooo dat klinkt goed! 🙂
Je kunt ook makkelijk en lekker ijs maken met suikermelk ( zo noemden wij als kind die blikjes)
Pingback: Dulce de leche cake met vijgen en hazelnoot | Simone's KitchenSimone's Kitchen
Pingback: Chocolate cheesecake with salted caramel - MiCook
Dit lijkt veel veiliger idd! Moet je dit op heteluchtovenstand doen?
Dat heb ik wel gedaan Syt. Je kunt het waarschijnlijk ook wel op een andere stand doen maar ik heb hete lucht gebruikt idd.
Ok. Dit recept biedt echt uitkomst. Sinds ik vorig jaar met oud en nieuw tijdens het oliebollen mix maken met mijn haar in de draaiende mixer kwam, durf ik niet meer zo goed “gevaarlijke” dingen in de keuken te doen haha. Handig dit recept! En dulce is zo lekker, dus maar eens proberen 🙂
Ooo dat klinkt niet goed Maura! Jee… Ik heb nog wel eens pech ook met dat soort dingen dus ik hou altijd rekening met ontploffende dingen… Haha… Maar dit is veilig!
Nou, dat klinkt niet moeilijk. Moet ik ook maar eens proberen!
Jeetje Simone jij weet niet wat je met een blik gecondenseerde melk moet doen?
Gewoon opdrinken! 😉
Of tres leches cake van maken (moet je wel een diehard gecondenseerde melk-fan zijn)
Nee, ik vind het vies!! Behalve dan natuurlijk als het is getransformeerd in dulce de leche maar gewoon gecondenseerde melk…? Yuck! 🙂
Hee, die manier kende ik nog niet! Handig! Je kunt trouwens gecondenseerde melk ook wel ‘zo’ gebruiken, bijvoorbeeld voor snicker bars ;). Binnenkort online 😀
Snicker bars… Ik ben benieuwd Eslem!
Leuk om te lezen Simone, toevallig staat een er een blikje gecondenseerde melk op mijn boodschappenlijstje voor dit weekend 🙂
Ben benieuwd wat je ermee gaat maken Brenda!
Ja, lekker. Heb het ook al eens gemaakt maar dan in een pan. Ging prima maar ja inderdaad het waterniveau in de gaten houden. Volgende keer doe ik het ook in de oven. En ja, daarna heerlijke eclairs gemaakt met koffiieroom, banaan en dulce de leche natuurlijk. En chocola! De mannen hadden het in een mum van tijd op. Héél raar! 😀
Nou wat vreemd dat ze dat lekker vonden Tessa!