Pannacotta met kardemom en koffie
Pannacotta; het is misschien wel een van mijn favoriete recepten. Zeker als ik het even nakijk en tot de conclusie kom dat ik maar liefst iets van 16 verschillende pannacotta recepten op de site heb staan. En ja toch weer een nieuwe. Dit keer een pannacotta met kardemom en koffie.
Pannacotta met kardemom
Het idee voor de pannacotta met kardemom werd geboren tijdens een live event van Verstegen waar picolier Peter Dumont ons van alles vertelde over hele specerijen. Behalve dat het heel interessant was deed hij ook een aantal smaakcombinatie-suggesties. En je raadt het al; pannacotta met kardemom was daar een van de suggesties van.
Kardemom is sowieso al een van mijn favoriete specerijen en het blijkt dat het ook goed gebruikt kan worden als alternatief voor vanille. We weten allemaal wel dat vanille niet te betalen is op het moment en kardemom is een stuk betaalbaarder. Ik gebruik het liefst hele kardemom pods voor recepten. De smaak daarvan is het meest intens. Met poeder kun je vaak wat sneller werken, maar let ook wel goed op de houdbaarheidsdatum van je specerijen. Als er geen geur meer aan zit is de kans groot dat het ook niks meer doet in je gerecht.
Kardemom weetje
Hou je net als ik van het gebruik van hele specerijen? Let er dan op dat de kardemom pods niet allemaal dicht zitten. Dat is meestal een teken dat ze onrijp geplukt zijn en in tegenstelling tot sommige andere producten rijpt kardemom niet na. De beste smaak en geur krijg je dus van enigszins onaantrekkelijke open kardemom pods. Ik gebruik voor deze pannacotta met kardemom de groene kardemom. Hoe het zit met de zwarte weet ik eigenlijk niet precies. Daar duik ik nog eens in.
De pannacotta met kardemom is niet overdreven zoet. Door het bittere van de koffie en het zurige van de yoghurt is het een frissere variant van de wat romiger pannacotta’s. Ik gebruik zelden alleen slagroom. Ik vind het wel lekker maar altijd zo zwaar. Karnemelk of yoghurt zijn dan een goede vervanging voor een deel van de pannacotta.
Niet zoet
Deze pannacotta met kardemom is niet overdreven zoet. Wil je het zoeter? Voeg dan wat meer suiker toe aan de vulling of maak de slagroom die je erbij serveert zoeter. Je kunt dat vrij makkelijk regelen. Serveer de pannacotta met gehakte chocola en kardemomslagroom.
Check ook deze links:
Pannacotta met kardemom en koffie
Benodigdheden
- 6 pannacotta bakjes
Ingrediënten
- 500 gr Griekse volle yoghurt
- 110 gr suiker
- 250 ml slagroom
- 150 ml sterke koffie
- 7 kardemom peulen (groen)
- 4 blaadjes gelatine
Om te serveren
- 150 ml slagroom
- 2 el suiker
- 1 tl kardemom gemalen
- 1 stuk chocola
Instructies
- Doe de 250 ml slagroom en de suiker in een kleine steelpan en voeg de koffie hieraan toe. Zet dit op laag vuur op en laat de suiker volledig oplossen. Breng het niet aan de kook!
- Ondertussen week je de gelatine blaadjes in koud water voor ongeveer 5 minuten
- Zodra de suiker is opgelost, knijp je de gelatine uit en dit voeg je bij de warme vloeistof. Los de gelatine op.
- Voeg nu de yoghurt toe en roer dit goed door. Haal de zaadjes uit de kardemom peulen en plet die in een vijzel fijn. Strooi door je pannacotta mengsel en roer goed door.
- Schenk in de 6 pannacotta bakjes, dek af met plastic folie en zet in de koelkast om op te stijven voor minimaal 4 uur. Liever een hele nacht.
- Serveer de pannacotta met slagroom. Deze klop je op met de suiker en de gemalen kardemom.
- Strooi wat gehakte chocola eroverheen.
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.