Koffie pannacotta door Christelle Brua
Christelle Brua aan het werk
Jullie hebben wellicht al eens gemerkt dat ik een zwak heb voor pannacotta. En ja in mijn geval is dat dan een eenvoudige pannacotta met wat lekker fruit erover of een sinaasappel pannacotta met caramelsaus… Heerlijk maar niet ingewikkeld. Je begrijpt dus misschien dat ik geintrigeerd was dat Christelle Brua, een van de betere dessert queens ter wereld, tijdens het Nespresso evenement in L’Atelier Nespresso, een pannacotta zou gaan maken met als basis de Grand Cru Arpeggio. Nu ik inmiddels zelf een Nespresso apparaat heb en de meeste Grand Cru’s heb uitgeprobeerd kan ik je ook verklappen dat Arpeggio een van mijn favorieten is… 😉 Dat wist ik toen nog niet overigens, maar dat even terzijde.
Christelle gaf een masterclass in het L’Atelier Nespresso waarin ze twee versies van deze pannacotta liet zien. Eentje voor mensen een lactose intolerantie en een gewone. Ik moet zeggen dat de gewone versie wel mijn voorkeur had. Het was minder zoet en waar dat nou precies door kwam is mij een beetje een raadsel maar goed. Raak niet in de war door het zien van het enorm lange recept. Ik ga dit recept zeker nog een keer maken maar dan alleen het onderdeel van de pannacotta en de Arpeggio gelei. Dat is – wat mij beteft – al meer dan genoeg. Maar he, als je wild wilt doen, ga vooral je gang. Hier is het recept!
Pannacotta with Arpeggio
Ingrediënten
Arpeggio gelei
- 120 ml Arpeggio koffie 3 x 40 ml
- 2 blaadjes gelatine
- 15 gr suiker
Arpeggio pannacotta
- 175 gr slagroom
- 120 ml Arpeggio 3 x 40 ml
- 60 gram suiker
- 6 blaadjes gelatine
Arpeggio ijs
- 100 gr melk
- 100 gram slagroom
- 80 ml Arpeggio
- 4 eidooiers
- 50 gram suiker
Vanille soja melk
- 250 gr vanille soja melk
- 70 gram slagroom
- 3 gelatine blaadjes
- 2 gr agar agar
- Nougatine
- 50 gr suiker
- 50 gr glucose
- 50 gr boter
- 50 gram pinda
Instructies
Voor de gelei
- Doe de gelatine blaadjes in water met ijsblokjes. Maak koffie en voeg hier suiker aan toe. Voeg de gelatine bij de koffie en zet apart.
Voor de pannacotta
- Doe de gelatine weer in water met ijsblokjes. Verwarm de room, voeg de hete koffie en suiker eraan toe.
Voor het ijs
- Breng de melk en de room aan de kook. Klop de eidooiers met suiker en de Arpeggio tot een romige wit mengsel. Kook tot 82 C en doe dan in een ijsmachine en laat het tot ijs draaien. Bewaar in de vriezer tot gebruik.
Vanille soja melk siphon
- Doe de gelatine in water met ijsklontjes. Verwarm de soja melk. Voeg de room en agar agar toe terwijl je roert. Voeg als laatste de gelatine blaadjes toe. Zeef en zet apart, doe dan in de siphon.
Nougatine
- In een steelpan meng je de suiker, glucose en de boter. Smelt en voeg de pinda's toe. Spreid dit vervolgens uit op een Silpat plaat. Bak op 150 C for 15 minuten of tot goudbruin. Laat afkoelen en meng het dan. Zet apart.
Bij elkaar brengen
- Giet de pannacotta in een mooi glas. Laat dit in de koelkast opstijven. Bedek dan met de koffie gelei en zet weer in de koelkast voor een uur. Maak een bolletje van het ijs en bedek dit met de soja schuim mix en topmet een chocolade koffie boon en verkruimel wat van de nougatine op de bovenkant.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Wow! Wel een lang recept, maar ik ben wel geïnteresseerd! Klink goed ook al ben ik geen koffie liefhebber….
Oh… Deze ga ik zeker een keer uitproberen! Maarre… Lactosevrije variant? Heb je daar dan een ander recept voo? Ik zou gewoon heel blond alle zuivel door een lactosevrije variant vervangen…. Is dat heel culinair onverantwoord?
Ja dit is het recept dat ik heb meegekregen dus niet de lactosevrije variant. Ik denk inderdaad vervangen maar om eerlijk te zijn weet ik dat ook niet zeker. Ik heb net even gekeken of ik de lactose vrije variant kan vinden maar dat is nog niet gelukt. Ik zoek nog even door!
Dat zou fijn zijn in mijn nieuwe lactosevrije leven 😉
Ik zou me voor kunnen stellen dat, omdat lactosevrij iets minder zoet is dat gewone zuivel, er iets meer vanille of suiker of zo in gaat…. maar deze ga ik zeker proberen!
Ja er was wel zoiets aan de hand met die lactosevrije variant inderdaad.. 😉