Dit glutenvrij bananenbrood maak je zonder toegevoegde suikers en bevat behalve veel banaan ook nog een chocola en rozijnen.

bananenbrood zonder suiker

Glutenvrij bananenbrood

Nog niet zo lang geleden was ik op reis met Lianne van Focus on Foodies… Ja, je raadt het al; we waren naar Stavanger in Noorwegen, waar je al veel over hebt gehoord ongetwijfeld. Lianne – mocht je haar niet kennen – eet suiker, zuivel en glutenvrij. Niet omdat het in de mode is, maar omdat het bittere noodzaak is voor haar. Aangezien ik tijdens onze Noorwegen reis midden in de whole30 zat hadden we veel te bespreken…:) Dat kwam natuurlijk voornamelijk doordat Lianne gewoon een vreselijk leuk mens is, maar dat even terzijde. Binnenkort gaan we weer – met nog een paar leuke bloggers – op pad naar het mooie Leeuwarden en daar verheug ik me nu al op!

Dus toen we terug kwamen en ik aan het plannen ging voor onze reis naar Sumatra leek het me leuk om mijn mede reizigers te vragen of ze een gastpost willen schrijven voor de periode dat ik er zelf niet ben. Dan gebeurt er hier ook nog wat leuks, zeg maar…

Suiker, gluten en zuivelvrij

Lianne reageerde meteen enthousiast en… je raadt het al… stelde voor dat ik dan ook voor háár een post zou schrijven als zij er niet is…. Haha… En ja dus eerder als mijn vakantie, dus bij deze! Ik bedacht dat ik een bananencake wilde maken (ik had nog overrijpe bananen liggen) maar mijn eerste versie was aardig maar te droog. Dus terug naar het recepten uitdenk schrift (ja hoor, die heb ik echt) en na een hoop gepuzzel kwam ik met dit heerlijke recept. Suikervrij, zuivelvrij en glutenvrij! En ook nog eens lekker!

Voor het recept van dit glutenvrije bananenbrood kun je even over hoppen naar het blog van Lianne waar je er alles over kunt lezen! Behalve mijn recept vind je op haar blog nog veel meer heerlijke recepten en laat Lianne zien dat je ook zonder gluten, suiker en zuivel heel prima kunt eten. Kijkje nemen dus!

bananenbrood zonder suiker

Bananenbrood glutenvrij

Nog geen review
GangKoek en gebak
KeukenGlutenvrij

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 35 minuten
totaal 50 minuten

12 personen

Materiaal

  • Cakeblik 25 cm

Ingrediënten

  • 150 gr amandelmeel
  • 150 gr boekweit
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 30 gr cacaopoeder
  • 2 tl kaneel
  • 2 eieren
  • 400 gr gepureerde bananen ongeveer 4 bananen
  • 80 ml kokosolie
  • 180 ml kokosmelk
  • 1 tl vanille extract
  • 75 gr rozijnen
  • handje bevroren of verse frambozen en blauwe bessen

  • Verwarm de oven voor op 180C.
  • Doe de droge ingrediënten (amandelmeel, boekweit, bakpoeder, baking soda, cacao, kaneel) voor de cake in een kom bij elkaar en roer alles goed door, zodat het gemengd is.
  • Pureer de bananen in een andere grote kom en doe hier de rest van de natte ingrediënten bij. Laat de rozijnen en de vruchten nog even liggen.
  • Roer alles even stevig door met een garde of lepel tot goed gemengd is.
  • Doe het bananen mengsel bij de droge ingrediënten en meng weer door. Je hebt nu een stevig deeg mengsel.
  • Schep de rozijnen en de vruchten er op het laatst doorheen en stort alles in een goed ingevet bakblik of bedek het blik met bakpapier. Ik koos dit keer voor een vierkante vorm, maar een standaard cakeblik kan natuurlijk ook.
  • Schuif het in de oven en bak de cake voor ongeveer 30-35 minuten in de voorverwarmde oven. Check na 35 minuten met een houten prikker of de cake gaar is. Komt de prikker er droog uit dan is de cake goed.
  • Laat afkoelen voor je hem aansnijd.
  • In de koeling is de cake een aantal dagen goed te houden en wordt alleen maar lekkerder!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 238kcal | Koolhydraten: 19g | Eiwit: 6g | Vet: 18g | Verzadigd vet: 10g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Transvet: 1g | Cholesterol: 27mg | Natrium: 120mg | Kalium: 277mg | Vezels: 4g | Suiker: 1g | Vitamine A: 41IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 81mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.