Kippensoep – Aziatische stijl
De lekkerste kippensoep
Weet je wat ik best lastig vind? Tegenwoordig kun je niet meer zomaar zeggen dat iets Vietnamees is, of Chinees of Thais. Want voor je er erg in hebt maak je je schuldig aan cultural appropriation. Een term waar ik tot voor kort nog nooit van gehoord had.
Maar het komt erop neer dat je roept dat iets Vietnamees is, terwijl het dat eigenlijk helemaal niet is. Dat mag niet. Persoonlijk vind ik het best ver gaan. Ik snap heus wel dat racisme een groot ding is maar eten is toch om te verbinden?
Aziatische twist
Eten zorgt toch dat je tot elkaar komt? In plaats van dat je roept dat de hete bliksem van je oma toch echt niet een Aziatische twist kan krijgen?
Deze kippensoep had ik dus eigenlijk de naam pho kippensoep genoemd. Maar afgezien van het feit dat ik pho hier al verkeerd schrijf (ik vind al die dingetjes op de letters zo’n gedoe) bedacht ik me ineens dat het waarschijnlijk niks te maken heeft met het origineel.
Gewone kippensoep dus
Dus liet ik me er toch ook een beetje in meeslepen.
En ergens vind ik dat dan weer stom. Want echt, er is al zoveel ellende in de wereld, zullen we elkaar in de keuken dan gewoon een beetje liefhebben? Want als ik iets Vietnamees noem, is dat echt niet omdat ik denk dat ik authentiek Vietnamees kan koken. Zeker niet. Maar omdat de smaken en geuren me weer terug brengen naar dat fantastische land.
Dus is mijn kippensoep Aziatische stijl eigenlijk een eerbetoon aan de echte Vietnamese keuken. Dus… ik wilde het maar even gezegd hebben.
Deze kippensoep is natuurlijk heel eenvoudig om te maken. De hero van de kippensoep is natuurlijk die geurige bouillon waar je die poten lekker lang in mee laat trekken.
Snelkookpan
Ik heb sinds kort een instantpot en ik maak de bouillon tegenwoordig in de snelkookpan. Dat gaat veel sneller en binnen een half uur heb je de lekkerste bouillon ever.
Meer recepten voor de instantpot ga ik zeker binnenkort ook delen! Voor nu dus deze overheerlijke kippensoep. Asian style!
Fan van kippensoep? Check dan ook eens deze kippensoep met lekker veel groentes!
Kippensoep – Aziatische stijl
Ingrediënten
- 1 tl korianderzaad
- 3 kruidnagels
- 2 cm verse gember geschild en geraspt
- 1 rode ui in kwarten
- 1,5 liter water
- 2 flinke kippenpoten
- 2 el vissaus
- 2 courgettes in slierten
- 2 bosui in ringetjes
- Verse koriander
- zout en peper
Instructies
- Doe het korianderzaad, kruidnagels, gember, rode ui, water, kippenpoten en de vissaus in een grote pan en breng aan de kook. Laat de bouillon minimaal een uur op laag vuur trekken. Verwijder de kip en laat deze even afkoelen. Verwijder het vel. De kip zal zo gaar zijn dat je het zonder moeite van het bot af kunt trekken en met vorken of met een mes in kleine stukjes kunt snijden. Breng de bouillon op smaak met peper en zout.
- Vul 4 soepkommen met de courgetteslierten en leg hier de stukken kip erbovenop.
- Voeg de hete bouillon toe en top de soep af met bosui, koriander en zout en peper naar smaak.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.