Deze heerlijke romige kippensoep is makkelijk te maken en bevat lekker veel groente door de broccoli. De soep is bovendien paleo, glutenvrij en lactosevrij.

Romige kippensoep met broccoli

Romige kippensoep met broccoli

Ja hoor, daar is ze weer met nog een soeprecept. Ik kan er geen genoeg van krijgen, zoveel is wel duidelijk. Herfst en soep; het zijn twee woorden die echt bij elkaar horen vind ik. En deze romige kippensoep is ook weer een must try. Nog beter; het recept is whole30 proof, paleo en 100% lekker.

Kippensoep is natuurlijk een van de bekendste soepen. En met goede reden want het is altijd lekker. Een van mijn favoriete kippensoepen is soto ayam, maar deze romige kippensoep is zeker eentje die in de top 10 thuis hoort.

Opmaken van restjes

Met grote regelmaat heb ik restjes groente in de koeling liggen. En het maken van deze romige kippensoep is een ideale manier om de restjes op te maken. Ik deed er hier broccoli in, maar je kunt er in principe elke soort groente in doen die je lekker vindt.

Om de soep zijn romigheid te geven en om het iets in te dikken gebruikte ik kokosmelk voor het romige effect en arrowroot om het in te dikken. Net als met maizena is het handig om de arrowroot even eerst aan te lengen met een klein beetje vocht. Roer dit goed door tot het mooi glad is voor je het toevoegt aan de soep.

Met mosterd

Om de romige kippensoep een beetje op te fleuren voegde ik er dit keer mosterd aan toe. Vind ik erg lekker en het past ook goed bij de overige ingrediënten, maar je kunt het zeker weglaten als je geen fan bent van mosterd.

Als basis voor de soep gebruikte ik kippenbouillon. Ik maak dat vaak zelf in de slowcooker met dit recept voor kippenbouillon maar je kunt hier natuurlijk ook een bouillonblokje voor gebruiken.

De kipfilet laat ik meekoken in de soep. Even afhankelijk van de dikte van je kipfilets heb je daar ongeveer een minuut of 10 voor nodig tot de kip mooi gaar is. Haal het er dan uit en pluk de kip uit elkaar. De romige kippensoep is ook perfect om restanten kip op te maken. Nu heb ik die niet zo vaak maar als je een hele kip hebt gebraden is de kans groot dat je nog wat leftovers hebt. Daar is de soep perfect voor.

Bewaren

Je kunt de romige kippensoep goed bewaren voor 2-3 dagen in de koeling maar als je het langer wilt bewaren vries het dan in porties in. Ik vind het altijd super handig om soep in de vriezer te hebben liggen voor die momenten dat ik echt geen zin heb om te koken.

Variaties

Zoals al aangegeven kun je de soep makkelijk variëren afhankelijk van wat je in huis hebt. Zo is het ook erg lekker met bloemkool, courgette of maak het eens met (groene) asperges. Hou je absoluut niet van kokosmelk dan kun je dit ook goed vervangen door bijvoorbeeld amandelmelk.

Je kunt de romige kippensoep ook makkelijk vegan maken door vegetarische kipstukjes te gebruiken of het eenvoudigweg weg te laten. Uiteraard vervang je dan ook de kippenbouillon door groente bouillon.

Romige kippensoep

Romige kippensoep met broccoli

5 van 2 stemmen
GangSoep
KeukenGezonde keuken, paleo

Een heerlijke romige kippensoep die lactosevrij is en gevuld met veel groentes
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 40 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 2 el kokosolie
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook gesnipperd
  • 750 ml kippenbouillon
  • 500 gr kipfilet
  • 200 ml kokosmelk half blik
  • 2 el grove mosterd
  • 1 broccoli in kleine roosjes gebroken
  • 250 gr kastanjechampignons klein gesneden
  • 2 el arrowroot opgelost in 1 dl water
  • zout en peper

  • Neem een flinke soeppan en verhit hierin 1 el kokosolie. Fruit de ui tot deze glazig is, ongeveer 10 minuten. Voeg de knoflook toe en bak deze even mee.
  • Voeg de broccoliroosjes, bouillon en de kipfilet toe en kook het geheel tot de kip gaar is.
  • Haal de kipfilets uit de soep en pluk deze met behulp van twee vorken uit elkaar tot je losse stukken hebt. In stukken snijden kan natuurlijk ook. Voeg de kip weer toe.
  • Verhit de andere el kokosolie in een koekenpan en bak hierin de champignons uit.
  • Voeg de kokosmelk toe, de mosterd en de champignons en breng op smaak met zout en peper. Wil je de soep wat dikker hebben voeg dan de arrowroot opgelost in water toe en laat even doorkoken
  • Bewaar de soep in de koeling tot drie dagen of vries het in tot gebruik.
  • Verwarm de soep tot heet en serveer meteen

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 334kcal | Koolhydraten: 25g | Eiwit: 34g | Vet: 12g | Verzadigd vet: 8g | Cholesterol: 80mg | Natrium: 973mg | Kalium: 1463mg | Vezels: 6g | Suiker: 8g | Vitamine A: 984IU | Vitamine C: 155mg | Calcium: 141mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.