Een lekker eenvoudige tomatensalade met radijs en rucola. Heerlijk als bijgerecht of als makkelijke lunch op warme dagen.

Tomatensalade met radijs

Tomatensalade met radijs

Ik ben gek op lekkere tomaten. En hoewel je tomaat natuurlijk het hele jaar door kunt krijgen tegenwoordig (uit kas of uit verweggistan) blijven de tomaten die je in de zomer eet toch het allerlekkerste. Liefst uit eigen tuin (en daar heb je echt niet veel ruimte voor nodig!) al is het er dit jaar niet van gekomen. Er wordt een nieuwe schutting gezet tussen ons en de buren omdat de oude lichtelijk is weggerot. En tomaten groeien graag omhoog, tegen de schutting aan. Je snapt hem al… Geen tomaatjes uit eigen tuin dit jaar.

Keus genoeg

Gelukkig zijn er tegenwoordig meer dan genoeg verschillende soorten tomaten te vinden in de winkel. Ik ga soms naar de Lindenhoff in Baambrugge. Daar hebben ze lekker veel keus aan tomaten in het seizoen. Heerlijk. Maar ook in de supermarkt kun je tegenwoordig redelijk uit de voeten.

Deze tomatensalade met radijs kan eenvoudig met elke soort tomaten gemaakt worden. Ik combineer het hier met knapperige radijs, een appeltje en wat pittige rucola. De dressing is gemaakt met olijfolie en een vijgen-dadel azijn maar een goede balsamico is ook een prima optie.

Tomatensalade met radijs

Vul aan met…

De tomatensalade met radijs is licht. Het is niet perse een heel vullend gerecht, maar wel prima om dit te eten als lichte lunch of als bijgerecht. Eet je het als lunch dan kun je het wat meer body geven door er wat geroosterde kip bij te serveren. Ook gerookte makreel past hier prima bij.

Een gekookt eitje is ook zeker een goede optie. Ook qua sla kun je variëren. Het is lekker met rucola, maar ook met veldsla is dit een topper. Kortom, deze eenvoudige salade is lekker flexibel en kun je aanpassen aan je eigen wensen.

Dol op tomaat? Probeer dan ook eens deze recepten:

Tomaat radijssalade met appel | simoneskitchen.nl

Tomatensalade met radijs

No ratings yet
GangBijgerecht, lichte lunch
KeukenHollandse keuken, Zomer

Een lekker knapperige salade met tomaat, radijs en rucola.
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 10 minuten
totaal 10 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 150 gr tomaatjes verschillende kleuren
  • 5-8 radijs
  • 1 appel
  • 50 gr rucola
  • 1 el hennepzaad
  • broccoli cress

Dressing

  • 1 el vijgen dadel azijn
  • 1 el olijfolie

  • Was de tomaten en de radijs en snij in stukken. Doe in een ruime kom samen. Schil de appel en snij in stukjes.
  • Voeg toe aan de kom en strooi er wat hennepzaad en broccolicress bij. Serveer met de rucola.
  • De dressing maak je door eenvoudig de twee ingredienten te mengen of zo over de salade te schenken.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 117kcal | Koolhydraten: 17g | Eiwit: 4g | Vet: 4g | Verzadigd vet: 0.4g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Natrium: 15mg | Kalium: 391mg | Vezels: 4g | Suiker: 12g | Vitamine A: 1307IU | Vitamine C: 20mg | Calcium: 66mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.