Simone's Kitchen

Khao Neow Ma Muang (mango met sticky rijst)

Mango met sticky rijst

Mango met sticky rijst

Sticky rijst of ketan rijst is niet echt een ingredient dat veel gebruikt wordt in de gemiddelde Nederlandse keuken. Sterker nog; je kunt het lang niet overal krijgen. Dit gezegd hebbende zal het me niet verbazen als het volgende week ineens in de schappen van de supermarkt ligt. Ik kan me nog goed een gevalletje freekeh herinneren… ๐Ÿ˜‰ Maar goed, sticky rijst dus. De eerste keer dat ik het at was ergens aan de kant van de weg in Thailand waar ze staven bamboo vulden met zoete kleefrijst en dit eindeloos op een vuurtje lieten pruttelen en dan verkochten als zoete lekkernij aan voorbij gangers. Met palmsuiker.

Mango met kleefrijst | simoneskitchen.nl

Ik vond het heerlijk en eigenlijk gebruik ik het nog te weinig, want de toepassingen zijn niet alleen voor zoete gerechten zoals deze. Je kunt het ook heel goed bakken. Ik heb ooit een overblijfsel kleefrijst opgebakken in een koekenpan. Doorroeren is nagenoeg onmogelijk maar als je het tot een platte koek drukt en dan bruin bakt aan beide kanten heb je een soort rosti maar dan van kleefrijst. Lekker!

20150227-MH2A6498

Ook lekker is dezeย Khao Neow Ma Muang (niet dat je dat uit kunt spreken, dus ik noem het dan maar kleefrijst met mango!) met mango en kokosmelk. Charlotte maakte dit tijdens haar kookworkshop in Thailand en toen we weer eens samen gingen koken recentelijk stond dit dus ook op het menu. Je kunt het warm of koud eten maar het is wel echt veel lekkerder als je het warm eet. Up to you!

Mango met kleefrijst | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Khao Neow Ma Muang

Weektijd: 1 uur
Totale tijd: 30 min
Porties: 4 personen

Ingrediรซnten

  • 1 cup kleefrijst of ketan rijst glutonous rijst is ook een veel voorkomende term
  • 1/2 cup kokosmelk
  • 1 mango rijpe
  • 1-2 el palmsuiker of bruine suiker
  • 1/4 tl zout
  • 1 pandan blad

Instructies

  • Laat de rijst eerst een uur weken voor je het gaat koken. Kook de rijst daarna op zacht vuur ongeveer 15-20 minuten of tot het gaar is.
  • Doe de kokosmelk in een pan en kneus het pandan blad voor je het erbij doet. Breng aan de kook. Zet het vuur uit en haal het pandan blad eruit.
  • Neem 2 el kokosmelk eruit en zet apart voor later gebruik.
  • Doe de rest van de kokosmelk in een kom. Voeg de palmsuiker en het zout toe.Meng dit goed door. Voeg de kleefrijst toe en meng goed door.
  • Doe op een bord of in een kom en giet de 2 el kokosmelk eroverheen. Serveer met rijpe mango.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

2 comments

  1. Avatar

    Ik ken het alleen van naam, maar heb het nog nooit geproefd. Het lijkt me wel erg lekker met de mango en de kokosmelk.

  2. Avatar

    Dit is echt wat voor mij want ben dol op rijstpudding. Ik ga het snel uitproberen en wie weet kan ik er een pudding van maken, of een soort pannenkoekje. Leuk idee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!