Mango met sticky rijst

Mango met sticky rijst

Sticky rijst of ketan rijst is niet echt een ingredient dat veel gebruikt wordt in de gemiddelde Nederlandse keuken. Sterker nog; je kunt het lang niet overal krijgen. Dit gezegd hebbende zal het me niet verbazen als het volgende week ineens in de schappen van de supermarkt ligt. Ik kan me nog goed een gevalletje freekeh herinneren… 😉 Maar goed, sticky rijst dus. De eerste keer dat ik het at was ergens aan de kant van de weg in Thailand waar ze staven bamboo vulden met zoete kleefrijst en dit eindeloos op een vuurtje lieten pruttelen en dan verkochten als zoete lekkernij aan voorbij gangers. Met palmsuiker.

Mango met kleefrijst | simoneskitchen.nl

Ik vond het heerlijk en eigenlijk gebruik ik het nog te weinig, want de toepassingen zijn niet alleen voor zoete gerechten zoals deze. Je kunt het ook heel goed bakken. Ik heb ooit een overblijfsel kleefrijst opgebakken in een koekenpan. Doorroeren is nagenoeg onmogelijk maar als je het tot een platte koek drukt en dan bruin bakt aan beide kanten heb je een soort rosti maar dan van kleefrijst. Lekker!

20150227-MH2A6498

Ook lekker is deze Khao Neow Ma Muang (niet dat je dat uit kunt spreken, dus ik noem het dan maar kleefrijst met mango!) met mango en kokosmelk. Charlotte maakte dit tijdens haar kookworkshop in Thailand en toen we weer eens samen gingen koken recentelijk stond dit dus ook op het menu. Je kunt het warm of koud eten maar het is wel echt veel lekkerder als je het warm eet. Up to you!

Mango met kleefrijst | simoneskitchen.nl

Khao Neow Ma Muang

Nog geen review

Decoratief klokje bereidingstijd
Weektijd1 uur
totaal 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 cup kleefrijst of ketan rijst glutonous rijst is ook een veel voorkomende term
  • 1/2 cup kokosmelk
  • 1 mango rijpe
  • 1-2 el palmsuiker of bruine suiker
  • 1/4 tl zout
  • 1 pandan blad

  • Laat de rijst eerst een uur weken voor je het gaat koken. Kook de rijst daarna op zacht vuur ongeveer 15-20 minuten of tot het gaar is.
  • Doe de kokosmelk in een pan en kneus het pandan blad voor je het erbij doet. Breng aan de kook. Zet het vuur uit en haal het pandan blad eruit.
  • Neem 2 el kokosmelk eruit en zet apart voor later gebruik.
  • Doe de rest van de kokosmelk in een kom. Voeg de palmsuiker en het zout toe.Meng dit goed door. Voeg de kleefrijst toe en meng goed door.
  • Doe op een bord of in een kom en giet de 2 el kokosmelk eroverheen. Serveer met rijpe mango.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.