Kersttrifle met stoofpeer
Ben je op zoek naar een makkelijk kerstdessert waar je toch de show mee steelt? Probeer dan zeker eens deze overheerlijke kersttrifle met stoofpeer. Super eenvoudig om te maken en heel erg lekker!
Kersttrifle met stoofpeer
Vorig jaar maakten Eva en ik al een waanzinnig lekkere kersttrifle met bitterkoekjes en toen ik een overdosis stoofpeer had gemaakt leek het me een goed idee om dan maar eens een kersttrifle met stoofpeer te maken. Want stoofpeer is natuurlijk sowieso al perfect voor deze tijd van het jaar en in combinatie met de rest van de ingrediënten is het zo lekker!
Wat vind je in deze post:
Uit welke onderdelen bestaat de kersttrifle?
Om te beginnen; ik koos voor een super makkelijke ingrediëntenlijst. Je kunt het jezelf moeilijker maken maar met kerst wil ik altijd graag voor makkelijk. De trifle bevat de volgende onderdelen:
- Vanillevla
- roombotercake
- stoofpeertjes (homemade of gekocht)
- Meringue
- slagroom
- rood fruit ter decoratie
- cranberryjam (eventueel te vervangen voor willekeurig welke jam je lekker vindt)
Ik koos voor snel en makkelijk omdat deze kersttrifle met stoofpeer mijn onderwerp was tijdens een prive workshop foodfotografie die ik gaf in de studio. Leek me een handig onderwerp om te maken.
Desgewenst kun je de vanillevla vervangen voor custard, de cake zelf bakken en de meringue ook zelf maken. Of je gaat voor lekker makkelijk. Geloof me; qua smaak is het echt helemaal prima.
Opbouwen van de kersttrifle met stoofpeer
Om de trifle op te bouwen heb je allereerst een grote glazen schaal nodig op een voet. Je kunt het natuurlijk ook in individuele variaties maken. In dat geval heb je 8 glazen nodig. Of minder, afhankelijk van met hoeveel mensen je bent.
Je begint met de bodem. Daarvoor maak ik een laag met de roombotercake. Ik breek het in stukken en zorg dat de bodem goed bedekt is. Als het wat overlapt is dat geen drama.
Op de cake komt een flinke laag van de cranberry jam. Heb je toevallig zelf cranberry saus gemaakt dan is dat ook mega lekker hierbij. Op de jam komt een laag vanillevla/custard. Dan is het de beurt aan de stoofpeertjes. Ik maak daar een flinke laag van maar snij de stoofpeertjes wel kleiner. Hoeven niet hele kleine stukjes te zijn, maar om het wat makkelijker te maken met scheppen verdeel je 1 partje stoofpeer ongeveer in 4-5 stukken.
Op de stoofpeertjes komen vervolgens de meringue. Dit verkruimel je grof over de stoofpeertjes en je zorgt dat je ook hier weer een lekkere laag hebt. Je eindigt tenslotte met de slagroom en daarop rood fruit.
Kun je de kersttrifle met stoofpeer van tevoren maken?
Het grootste gedeelte van de trifle kun je van tevoren klaar maken. Het enige wat handig is om op het laatst te doen is het toevoegen van de slagroom en de decoratie. De rest kun je gerust al een dag van tevoren klaarzetten in de koeling. Als je klaar bent om te serveren hoef je dan alleen nog maar de slagroom te kloppen en wat fruit erop te strooien.
Overigens heb ik de slagroom geklopt met Klopfix. Ik weet niet of je dat nog makkelijk kunt krijgen in de supermarkt, maar dat helpt wel echt om de slagroom langer stevig te houden. Niet perse noodzakelijk als je het toch meteen eet, maar wel een aanrader als je de kersttrifle bijvoorbeeld een uur of zo van tevoren klaar wilt maken. De klopfix zorgt voor langere stevigheid van de slagroom. Het is best een ouderwets middel, maar werkt nog steeds goed!
Kersttrifle met stoofpeer
Benodigdheden
- 1 dessertschaal op voet 20 cm
Ingrediënten
- 500 ml vanillavla/custard
- 1/2 roombotercake in plakken
- 1 pot cranberryjam
- 500 gr stoofpeer
- 500 ml slagroom
- 4 el suiker
- 4 stuks meringue groot/kant- en klaar
Instructies
- Neem een grote trifle schaal of ronde glazen ovenschaal en maak eerst een laag van de plakken roombotercake.
- Hieroverheen verdeel je een flinke laag van de cranberryjam. Heb je verse cranberries dan kun je die hier ook gebruiken.
- Op de jam komt een laag van de vanillevla. Verdeel hierover heen alle stoofpeertjes. Handig om deze in stukjes te snijden.
- Op de stoofpeertjes verkruimel je de meringue kransen. Tot zover kun je de trifle van tevoren klaar maken. Zet in de koeling tot gebruik.
- Vlak voor serveren klop je de slagroom met de suiker stijf. Doe de slagroom in een spuitzak en verdeel over de meringue. Versier de slagroom met vers fruit.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.