Kerstomaatjes met sinaasappelsaus

Kerstomaatjes in warme sinaasappelsaus en hangop

Een heerlijk en verrassend dessert met als basis kerstomaatjes in warme sinaasappelsaus. De hangop geeft een lekker fris accentje aan het dessert.

Weet je nog dat ik een paar weken geleden meedeed aan de online workshop van Angelique Schmeink met Mutti? Nou we maakten daar natuurlijk de auberginerolletjes met caponata, maar tussen de bedrijven door liet Angelique ook zien hoe je een dessert maakt met kerstomaatjes.

Kerstomaatjes met sinaasappelsaus

Verrassend !

Het zag er tijdens de workshop echt prachtig uit en ik was zo benieuwd hoe het zou smaken dat ik het natuurlijk ook thuis wilde maken. Want dat is natuurlijk het nadeel van een online workshop. Je kunt niet even proeven.

Dus moest ik eerst op zoek naar de kerstomaatjes in blik. Eerlijk gezegd wist ik niet dat je die kon kopen, maar dat bleek meer aan mij te liggen want het stond gewoon in het schap met tomatenproducten. Heel handig dus.

Hangop maken

Het maken van de hangop is heel makkelijk. Het duurt alleen een paar uur voor het vocht uit de yoghurt is gezakt. Je kunt hangop soms ook kant- en klaar kopen. Dat is een beetje afhankelijk van de selectie in de super. Maar met een beetje planning is dat niet zo’n groot probleem natuurlijk.

Sinaasappelsaus

De ster van dit dessert is die heerlijke warme sinaasappelsaus met lekker veel specerijen. De combinatie met de tomaatjes is misschien niet wat je meteen verwacht bij een dessert, maar een hapje tomaat, met de saus en de hangop is magisch. Zoals je kunt zien ben ik dus de geschaafde amandelen vergeten op de foto.

Kerstomaatjes met warme sinaasappelsaus

Opmaak kerstomaatjes in sinaasappelsaus

Ik ben natuurlijk geen sterrenchef zoals Angelique. Dus mijn opmaak is wat meer rustiek zeg maar. Oorspronkelijk horen de kerstomaatjes met sinaasappelsaus heel fancy opgemaakt met dotjes hangop, daartussen de tomaatjes en mooie blobjes (is dat een woord) van de saus.

Bij mij is het meer een lekker bordje vol. Ik zou overigens de amandelen niet vergeten want een lekker beetje krokante nootjes past hier wel echt heel goed bij.

Kerstomaatjes met sinaasappelsaus

Kerstomaatjes in warme sinaasappelsaus

Nog geen review
GangDessert
KeukenNederlandse

Een heel verrassend recept van niemand minder dan Angelique Schmeink
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 15 minuten

4 personen

Ingrediënten

Hangop

  • 500 ml Griekse yoghurt
  • 3 el hazelnootolie

Sinaasappelsiroop

  • 500 ml sinaasappelsap
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 8 el honing
  • 1 kaneelstokje
  • 3 stuks steranijs
  • 3 stuks kardemom
  • 1 blikje Mutti kerstomaatjes
  • Geroosterde amandelschaafsel voor erover

Hangop

  • Neem een stuk kaasdoek of een theedoek. Spoel deze goed uit en knijp het meeste vocht eruit. Hang het doek in een vergiet en schep hierin de Griekse yoghurt. Laat dit uitlekken voor ongeveer 4 uur in de koeling.
  • Schep daarna de hangop van de doek af en roer de hazelnoot (of amandel) olie erdoor.

Sinaasappel-specerijensiroop

  • Doe het sinaasappelsap in een lage brede pan (koekenpan kan goed) en voeg de kaneel, steranijs, kardemom en 6 el van de honing toe. Breng aan de kook en laat het op laag vuur voor 15 minuten inkoken.
  • Haal door een fijnmazige zeef en giet in een kleinere pan.

Kerstomaatjes

  • Haal de kerstomaatjes uit de saus en dep ze af met keukenpapier. Voeg de tomaatjes toe aan de siroop en verwarm zachtjes tot de siroop om de tomaatjes gaat zitten.
  • Haal de tomaatjes eruit en kook de siroop verder in met de resterende honing.
  • Serveer de tomaatjes met de hangop, de sinaasappelsaus en de geroosterde amandelen.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.